Elbiler trækker Bornholms udvikling

Elbiler trækker Bornholms udvikling
LEDER | BORNHOLM | ABONNENT | 28. DEC 2021 • 05:30
LEDER | BORNHOLM | ABONNENT
28. DEC 2021 • 05:30

Dobbelt så mange solgte elbiler i år som sidste år er vejen frem for vores grønne, elektriske ø.

Indkøbet af de første el-busser til BAT er besluttet, Postnord har fået eldrevne varevogne, de kommunale cykler er blevet til elcykler, og der ruller hele tiden flere private el-biler ud på de bornholmske veje.

Den stigende brug af el til fremdrift trækker os stadig i en mere grøn retning på Bornholm. Det er rigtig godt for vores grønne og klimavenlige ø.

Jo flere eldrevne transportmidler vi benytter, jo mindre sort energi brænder vi af, og jo mindre belaster vi vores udfordrede klima - samtidig med at vi markedsfører vores ø som en energivenlig testø.

Det hører dog med til fortællingen, at også strøm fra ladestanderen kan være sort. Den er det med garanti, hvis man vælger at lade sin elbil op på hurtigfærgerne. Men på land er den oftest enten lavet af grønne energikilder eller produceret mere klimavenligt, end en benzin- eller dieselmotor i en bil selv kan gøre det. Derfor er det glædeligt, at Bornholm er så godt med på elbil-bølgen.

Ifølge bilstatistik.dk er der frem til 12. december solgt 81 el-biler på Bornholm, hvilket næsten er en fordobling i forhold til året før.

Hos Autohuset i Rønne beretter man, at næsten hver anden solgte bil er en el-bil. Det giver mening. Bornholm er den perfekte ø til el- og hybridbiler.

Der er kun 46 km fra Dueodde i syd til Sandvig i nord. Dermed kan langt de fleste klare hverdagen med en el- eller hybridbil.

De fleste hustande på Bornholm har også mulighed for egen parkeringsplads og dermed mulighed for at lade langt billigere end på de offentlige ladestandere. Groft sagt kan man spare 80 procent på benzinregningen med en sådan installation.

Skal man "over", er de nyere el-biler med batterikapacitet op til 400 kilometer nu også brugbare, så også dér giver det god mening at køre på el. Hybridbilerne, der kan køre 40-70 km på ren strøm, er også gode løsninger til en grøn hverdag på Bornholm, og så har man stadig mulighed for at kunne køre en tur til resten af Danmark, hvis man tanker op på gammeldags vis.

Bornholm var i august, hvor tallene blev gjort op, den kommune med tredjeflest ladestandere per indbygger. Vi er med vores cirka 64 ladestandere kun overgået af København og Frederiksberg.

Vi kan alt i alt være rigtig stolte af vores udvikling, selvom man selvfølgelig godt kan træde endnu mere på elbil-speederen og få afviklet den sorte transport.

På Tidende har vi netop bestilt en ladestander til redaktionens plugin-hybridbil, så vi også i større grad kan køre grønt på de bornholmske veje, når der skal laves nyheder.