Det er et trist syn!

Det er et trist syn!
Hybenrosen er blevet fjernet fra kyststrækningen. Arkvifoto: Allan Rieck
KOMMENTAR | DEBAT | Onsdag 30. oktober 2024 • 17:00
Af:
Lone Merete Ingvorsen Ndr. Strandvej
KOMMENTAR | DEBAT | Onsdag 30. oktober 2024 • 17:00

Kysten fra Tejn/Sandkås til Allinge


 

Før var der:

Træer og buske, gyvel, hybenroser, vilde orkideer, fugle og dyreliv – små fugle, der sang, agerhøns løb rundt – frøer kvækkede.

Der var smukt - med duftende blomster og sunde hyben om efteråret til dyr og mennesker. Der var skygge indimellem på stien på varme sommerdage. På stranden kunne man ligge lidt ugenert i læ for blæst og blikke, og med lidt skygge


Nu er der:

Træer og buske er revet over og fældet på nær nogle ganske få. Selv de smukke gyvelbuske er fjernet og ligger visnede hen - sammen med en masse andet grenaffald.

Hybenroserne er fjernet, og en masse hjelm og græsser er plantet for at holde på sandet, når det stormer.

Dyr og fugleliv er fuldstændig forsvundet, da der ikke længere er træer og buske, som de kan gemme sig i.

De vilde blomster inklusive de fredede orkideer er væk, - tromlet ned af store maskiner, som kører rundt på strand og strandstien.


'Projektet'

Skygge på en varm sommerdag må man kikke langt efter, og det hele er blevet øde og grimt. En masse ukrudt og kvikgræs har nogle steder overtaget efter det, der er fjernet.

Derudover har det i lange tider lignet en vissen juletræsplantage på stranden, hvor der er opsat hegn og grangrène for at støtte hjelm og græs.

Projektet må have kostet og koster et millionbeløb, og resultatet er et meget trist syn i forhold til for bare fire-fem år siden.

Fra Naturstyrelsens side har man valgt, at hybenroser (rynket rose) er en invasiv art, som skal bekæmpes, men hvem har ansvaret for, at al anden vegetation rives op med store maskiner?


Hybenroserne, buske og træer holdt på sandet.

Da det hele var jævnet med jorden, og plantningen med hjelm og græs var foretaget, så kom stormen sidste år. Den overdækkede hjelm og græsset med sand, gik op og ødelagde strandstien ved Sandkås, ødelagde sommerhusejernes stengærder trapper samt medbragte en hel del sand i haverne.

Nu kører man rundt med store maskiner igen og har fjernet yderligere bevoksning, og man er for anden gang ved at plante hjelm og græsser til erstatning for dem, der blev ødelagt ved stormen.

Der er ingen grund til at tro, at det ikke vil ske igen, og at der ikke vil komme flere storme, - tværtimod.

Nu er strandstien, stengærer og haver så sårbare som aldrig før. Vand og sand har fået nærmest fri adgang til at gå op og lave endnu større ødelæggelser.


Vanvid

Hvornår stopper dette vanvid og den formålsløse brug af kommunens penge?

Det både ødelægger natur og dyreliv. Som én arbejder sagde: at næste gang ville han nok finde sig et andet arbejde, når der skulle plantes hjelm og græsser for tredje gang på de samme arealer.

Arbejdet må koste rigtig mange penge - og til hvad nytte?

Kan Bornholms Center for vej, park og anlæg virkelig bruge så mange af kommunens penge på at ødelægge og bekæmpe hybenroser og øvrig natur i en tid, hvor der skal spares på andre vigtige områder?


Målgruppe

Dette læserbrev er stilet til den relevante landskabsforvalter og Center for vej, park og anlæg i Bornholms kommune.

Følg debatten på facebook!
FÅ ABONNEMENT