Det ER en dødssejler

Det ER en dødssejler
Fremtidige bornholmergrise suger næring til sig. Arkivfoto: Holger Larsen
KOMMENTAR | DEBAT | Onsdag 30. oktober 2024 • 15:30
Af:
Sebastian Bloch Jensen
KOMMENTAR | DEBAT | Onsdag 30. oktober 2024 • 15:30

Ja, svinelandbruget er en dødssejler i sin nuværende form


 

Henry Jespersen bringer nogle gode pointer i sit svar på mit synspunkt ’’Svinelandbruget er en dødssejler’’. Særligt interessant er, at svineproduktionen er en forudsætning for planteavl, og at den er en vigtig økonomisk motor for innovation.

Det er faktisk befriende at høre, at den bornholmske produktion af grise også skal være en trædesten hen imod en anden måde at dyrke landbrug på - for det kan der hurtigt blive brug for!

Det vakler under Danish Crown


Her er lidt flere fakta.

Den 18. april mistede 1200 ansatte på Danish Crown slagteriet i Ringsted deres arbejde som følge af lukningen af slagteriet.

Beslutningen kom nærmest ud af det blå, og folk i området var i chok. Få uger inden lukningen udtalte daværende Danish Crowns administrerende direktør, Jais Valeur, ’’at Danish Crown er i gang med en transformation fra eksportorienteret verdensvirksomhed til europæisk forædlingsvirksomhed.’’

Den langsigtede strategi for den danske svineproduktion er altså ved at gennemgå en transformation, og den tidligere forretningsmodel er ved at kollapse i konkurrencen mod Kina, Brasilien og USA, hvor lønningerne er så lave, at de danske producenter vil blive udkonkurrerede. Den nye direktør Niels Duedahl vil næppe tøve lang tid, hvis det viser sig, at det økonomiske grundlag ikke er tilfredsstillende på Bornholm.

Rettidig omhu


I lyset af erfaringerne fra Ringsted er det blot rettidig omhu hvis de bornholmske producenter går i gang med alternativer til grisene og lægger deres æg i flere kurve ad gangen end det er tilfældet nu.

I Holland er man lykkes med at stable en imponerende grønsagsproduktion på benene, mens man på Fyn har den store producent Nordic Greens med 256 ansatte. Det kan altså lade sig gøre, hvis man tænker ud af (svine)boksen. Af samme årsag roste jeg Food Bornholm for at forsøge sig med nye afgrøder, og man må håbe, at økonomien vil udvikle sig favorabelt for projektet.

Fremtiden

Man skal ikke håbe at landbruget forsvinder fra Bornholm.

Men vi bliver nødt til at have en samtale om, hvordan landbruget kan bevæge sig i en ny retning, hvor det ikke er nødvendigt at ignorere dyrevelfærd, miljø og folkesundhed i jagten på det billigst mulige produkt.


Ideen om 'Bornholmergrisen' er faktisk rigtig god. Der findes et potentiale for at trække produktionen i en mere bæredygtig retning, hvis man rettidigt udvikler konceptet endnu mere. Hellere 250.000 bornholmergrise end 500.000 konkurrencesvin - hellere forædling af et kvalitetsprodukt end højintensiv masseproduktion.

Både verdensmarkedet og folkestemningen inviterer de danske producenter til at tænke anderledes, og hvis der ikke lyttes, så ender vi med et kollaps af både miljøet og landbruget selv.

Følg debatten på facebook!
FÅ ABONNEMENT