Det er da en hån mod Bornholms Museum i Rønne

SYNSPUNKT | ABONNENT | 31. MAJ 2023 • 19:00
Af:
Marianne Thomsen Kjæmpe
Røglevænget 5
Allerød
fritidshus Fosforitvej 54
Arnager
SYNSPUNKT | ABONNENT
31. MAJ 2023 • 19:00

Der kan vist ikke være mange guidede ture om Bornholms historie i Rø

Endelig vækker den eventuelle flytning af Bornholms Museum til Rø debat i disse dage med mange relevante argumenter, ført an af hædersmanden Knud Andersen, Hasle.

Da jeg hørte om planerne om flytningen, var min første reaktion, at så ville jeg ikke være medlem af museumsforeningen længere. Jeg meldte mig ind i den og i de andre bornholmske historiske foreninger, da min far i Rønne døde i 1995, ligesom jeg begyndte at abonnere på Bornholms Tidende hver dag, selvom jeg i hele mit voksne liv har boet ovre. Når min far ikke mere kunne fortælle nyt fra øen, måtte jeg selv følge med. Min historiske interesse har jeg haft med mig hele livet blandt andet fra mine syv år på Rønne Statsskole og har endda været historielærer i min ungdom.

Direktøren for Bornholms Kunstmuseum i Rø udtalte forleden i avisen, at Rønne har da Erichsens Gård og Hjorths Museum. (Han glemte Bornholms Forsvarsmuseum).

Det opfatter jeg som en hån mod det kulturhistoriske museums historiske forankring i øens største købstad.

Der ligger mange fine, interessante og seværdige specialmuseer på hele øen. Rigtig godt. Men Bornholms Museum i Rønne rummer øens kulturhistoriske historie, og historien handler om kontinuitet og historisk bevidsthed. Det er vigtigt især i vores tid at at kende sin fortid – til de forfædre vi alle står på skuldrene af. Pladsen her rummer ikke plads til denne argumentation.

Hvad vil Sjælland være uden København, Jylland uden Aarhus, Fyn uden Odense? Historisk har Rønne været øens største by, hvilket den stadig er.

Hvordan vil man anskueliggøre øens historie i Rø, hvor der hverken har været store købmandsgårde som i Rønne eller Bornholms største havn, hvor man ikke kan vise en købstad med de forskellige boligkvarterer, forretningslivet før og nu eller vise, hvordan byggeskikken i byerne på Bornholm adskiller sig fra det øvrige lands, vise rundt og fortælle om det russiske bombardement af Rønne maj 1945 og hele genopbygningen, for at nævne noget. Fortælle historien om øens tidligere største virksomhed Dampskibsselskabet på Bornholm af 1866, der blev oprettet af driftige bornholmere, i øvrigt samtidig med C.F. Tietgen og andre oprettede DFDS. "66"-selskabets skibe var hjemmehørende i Rønne, og besætningenerne skulle bo i Rønne på grund af vejret, og skibene var Danmarks flotteste og mest moderne indenrigspassagerskibe.

Der kan vist ikke være mange guidede ture om Bornholms historie i Rø.

Selvfølgelig skal Bornholms Kulturhistoriske Museum fortsat være i Rønne.

Som pensioneret selvstændig klinisk psykolog, specialist i psykoterapi og psykoanalytisk psykoterapeut citerer jeg fra Shakespeares "The Tempest" (Stormen): What is past is prologue.