Der ligger mange fine, interessante og seværdige specialmuseer på hele øen. Rigtig godt. Men Bornholms Museum i Rønne rummer øens kulturhistoriske historie, og historien handler om kontinuitet og historisk bevidsthed. Det er vigtigt især i vores tid at at kende sin fortid – til de forfædre vi alle står på skuldrene af. Pladsen her rummer ikke plads til denne argumentation.
Hvad vil Sjælland være uden København, Jylland uden Aarhus, Fyn uden Odense? Historisk har Rønne været øens største by, hvilket den stadig er.
Hvordan vil man anskueliggøre øens historie i Rø, hvor der hverken har været store købmandsgårde som i Rønne eller Bornholms største havn, hvor man ikke kan vise en købstad med de forskellige boligkvarterer, forretningslivet før og nu eller vise, hvordan byggeskikken i byerne på Bornholm adskiller sig fra det øvrige lands, vise rundt og fortælle om det russiske bombardement af Rønne maj 1945 og hele genopbygningen, for at nævne noget. Fortælle historien om øens tidligere største virksomhed Dampskibsselskabet på Bornholm af 1866, der blev oprettet af driftige bornholmere, i øvrigt samtidig med C.F. Tietgen og andre oprettede DFDS. "66"-selskabets skibe var hjemmehørende i Rønne, og besætningenerne skulle bo i Rønne på grund af vejret, og skibene var Danmarks flotteste og mest moderne indenrigspassagerskibe.
Der kan vist ikke være mange guidede ture om Bornholms historie i Rø.
Selvfølgelig skal Bornholms Kulturhistoriske Museum fortsat være i Rønne.