Debat: Ulighed i hospitalets tilbud

Debat: Ulighed i hospitalets tilbud
"Får du i stedet stillet en anden alvorlig og måske invaliderende diagnose som KOL, Parkinson eller har din ægtefælle måttet genoplive dig fra et hjertestop, er der ikke noget hospitalstilbud til dig og dine pårørende om rådgivning og støtte, og hverken Region Hovedstaden eller Bornholms Hospital ønsker tilsyneladende at gøre op med denne ulighed," skriver Jette og Mikael Harild fra Svaneke.
LÆSERBREV | BORNHOLM | ABONNENT | 11. JUL 2021 • 17:28
Af:
Jette
Mikael Harild
 Vigebakke 7
Svaneke
LÆSERBREV | BORNHOLM | ABONNENT
11. JUL 2021 • 17:28

Hvis du bliver syg og får stillet en alvorlig diagnose, vil du blive behandlet på hospitalet, og du vil efterfølgende blive tilbudt genoptræning og rådgivning om eventuelle livsstilsændringer. Derimod er der ikke et akut generelt tilbud om at få bearbejdet den traumatiske oplevelse og de ofte omfattende ændringer af ens livssituation, som knytter sig til en alvorlig sygdom.

Det offentlige har godt nok et tilbud om psykologbehandling til disse patienter, efter henvisning fra egen læge, men dette er imidlertid ofte forbundet med lange ventetider, og så er der delvis egenbetaling for behandlingen.

Derfor har Bornholms Hospital oprettet et tilbud om rådgivning, hvor patienter og deres pårørende kan få hjælp og støtte til at tale om sygdommen og det videre forløb. Tilbuddet er gratis og kan benyttes uden henvisning, men – tilbuddet gælder alene for kræftpatienter og deres familier.

Får du i stedet stillet en anden alvorlig og måske invaliderende diagnose som KOL, Parkinson eller har din ægtefælle måttet genoplive dig fra et hjertestop, er der ikke noget hospitalstilbud til dig og dine pårørende om rådgivning og støtte, og hverken Region Hovedstaden eller Bornholms Hospital ønsker tilsyneladende at gøre op med denne ulighed.

Det er for os uforståeligt og uværdigt, at der i disse situationer ikke lighed i hospitalsvæsnets tilbud til alvorligt syge patienter og deres pårørende, samt at det er diagnosen, der skal være afgørende for, hvilke tilbud man får.

Vi ønsker naturligvis det bedste for alle kræftpatienter, men vi har svært ved at forstå, at øvrige patienter skal nøjes med det næstbedste.