Debat: Er realiteterne trængt ind?

Debat: Er realiteterne trængt ind?
Ifølge siden statistikbanken.dk var der 39.632 bornholmere ved indgangen til 1. kvartal 2018, og ved indgangen til 3. kvartal 2021 var der 39.739 bornholmere, noterer Jan Eskildsen sig. Foto: Berit Hvassum
LÆSERBREV | BORNHOLM | ABONNENT | 24. OKT 2021 • 17:13
Af:
Jan Eskildsen
 Nygade 21
Sandvig
LÆSERBREV | BORNHOLM | ABONNENT
24. OKT 2021 • 17:13

Der skal ikke kun komme folkepensionister til øen, for her skal være en arbejdsstyrke, der bidrager positivt til kommunens økonomi.


Mange ved bornholmske medier og i bornholmsk politik må bruge megen tid på kurser i markedsføring og salg, hvor man lærer at overdrive og skønmale en vare.

I årevis har vi hørt, at det går godt for Bornholm. Mange turister. Mange tilflyttere. Vi bliver flere. Borgmester Thomas Thors satte 1. september streg under dette i TV2 Bornholm ved at sige følgende: "Vi har et Bornholm, der buldrer derudaf...".

Derfor bliver man nysgerrig, når Thomas Thors fuldender den nævnte udtalelse med disse ord: "... og på samme tid har vi et kommunal-Bornholm, hvor pengene ikke rækker til alt det, vi ønsker". Det hænger ikke sammen med de positive meldinger om befolkningsudviklingen. På et tidspunkt fik vi også at vide, at der kom mindre i tilskud på grund af nye tilflyttere.

Når de reelle tal fra Danmarks Statistik bringes, skuffer de, for de passer ikke til det positive indtryk. Hvis vi skal være flere, skal der være arbejdspladser og boliger.

Der skal ikke kun komme folkepensionister til øen, for her skal være en arbejdsstyrke, der bidrager positivt til kommunens økonomi. Siden kommunalbestyrelsesmødet for nylig, er jeg selv dykket ned i andre tal fra Danmarks Statistik, nemlig de tal som Carsten Scheibye talte om på mødet.

Ifølge siden statistikbanken.dk var der 39.632 bornholmere ved indgangen til 1. kvartal 2018, og ved indgangen til 3. kvartal 2021 var der 39.739 bornholmere – umiddelbart en tilvækst på 107 personer.

Men arbejdsstyrken blev mindre. Generelt set er de 25-65-årige kernen i arbejdsstyrken, og tallet for den gruppe er faldet med cirka 350 bornholmere i samme periode.

Såfremt alle 107 tilflyttere indgår i arbejdstyrken, er der blevet 243 færre i arbejdsstyrken. Dertil kommer, at vi i 2030 ifølge befolkningsprognosen må forvente markant flere ældre – 19 procent flere over 66 år.

Det er og bliver et meget stort problem. Er det trængt ind hos de politikere, der higer efter at overtage magten?