For det første spørgsmålet om Euroen. Euroen er også knyttet til EU’s Økonomiske og Monetære Union.
Her har Danmark tilsluttet sig kravene om, at statsgælden ikke må være mere end 60 procent af bruttonationalproduktet, og underskuddet ikke mere end tre procent i de offentlige budgetter. Det er helt afgørende elementer i Danmarks økonomiske politik, uanset farven på regeringen.
Danmarks statsgæld er kun 10,5 procent af BNP. Danmark er duks i forhold til EU-reglerne, men det er også godt for Danmarks økonomi. Vi har samtidig knyttet den danske krone til euroen til en vekselkurs på -/+ 7,5 kr. pr. euro. Denne fastkurspolitik stammer tilbage fra midten af 1980-erne, da den danske regering indførte fastkurspolitikken mellem kroner og tyske DM. Da DM blev en del af euroen, fulgte fastkurspolitikken for Danmark med overfor euroen. Danmark er således en central del af de økonomiske principper i EU. Danmark har ikke euro-mønter og sedler. Danmark deltager ikke i beslutninger i den Europæiske Centralbank, ECB, men nationalbanken i Danmark justerer hver gang renten jf. ECB-beslutningen. Spørgsmålet om kroner eller euro er et meget følsomt politisk spørgsmål, selvom de fleste efterhånden betaler med kreditkort, hvor der hverken står kroner på eller er et kontrafej af regenten. Sagen er bare, at det ikke er et reelt aktuelt politisk spørgsmål i Danmark.
Retsforbeholdet
Dette er delt i to dele: 1) Det retslige samarbejde, som også handler om det politimæssige samarbejde i Europol og 2) samarbejdet om indre anliggender, bl.a. på udlændingeområdet.