Mere om sikkerhed. Vores øer giver meget gode rammer for opvækst for børn, en lys eventyrverden uden bekymringer. Kriminaliteten er altid betydelig mindre end på fastlandet. Folk kender hinanden, omgås meget med hinanden og hjælper hinanden, hvis der er behov for det. I en tid med corona og krig er menneskelig nærhed det, vi allermest behøver for at bevare vores balance. Men der er endnu en nuance: der tales mere og mere om fødevaresikkerhed. Kan vi klare os selv og hvor længe? Kan vi brødføde os selv, hvis der sker noget alvorligt, og alle forbindelser afbrydes med vores øer? Saaremaa har høstet de første erfaringer. I foråret 2020 begyndte Estlands største coronaudbrud her, og fastlandets frygt for smitte lukkede os ned i to måneder. På Bornholm ved man aldrig, hvor længe en storm varer. Man skal være klar til at været isoleret, så er alt godt. Af Ukraines erfaringer kan vi lære, at ud over mad er drikkevand afgørende. De lokale bagere, slagterier, mejerier og andre fødevareproducenter er centrale i en krise, de skal støttes og bevares.
Hvordan kan vi, ud over at tilbyde et dejligt livsmiljø, tiltrække kloge og spændende mennesker? De tager derhen, hvor der findes vellønnede job. Hvad kan Saaremaa og Bornholm tilbyde dem? I mange år har vi i hvert fald her fokuseret på turisme, betjening af besøgende og overnatninger og gastronomi på et højt niveau. Hvad har vi fået igen? For at trække det hårdt op, så har vi fået store sæsonspændinger, hvor man om sommeren slås om den arbejdskraft, der om vinteren sidder og glor. Vi har Estlands laveste gennemsnitsindkomst, fordi ingen i løbet af tre måneder kan skrabe en hel årsløn sammen, og fordi salg af mad og drikke desværre har en lav værditilvækst. Vi har arbejdspladser, der ikke forudsætter særlig høje kvalifikationer, og dermed ikke udfordrer en højtuddannet arbejdsstyrke, som derfor flytter til fastlandet. Af disse grunde tror jeg personligt ikke på turismen som økonomiens redning, ikke engang på Saaremaa, som er den mest eftertragtede destination i Estland. Turismen skaber helt sikkert et bedre billede af os, hvilket har tiltrukket nogle af dem, som oprindelig kun har besøgt os om sommeren. Og det står også klart, at de tilrejsende også indirekte lægger mange penge her, som ikke i statistikken kan henføres til turismen. I kulturlivet ved vi, at vores berømte operafestival ikke ville kunne afholdes et sted, som folk ikke ønsker at rejse til. For os betyder det, at vi én gang om året herhjemme kan nyde operaforestillinger fra internationale operahuse. Det, jeg mener, er, at det er farligt at sætte hele sin økonomiske lid til turismen. Høje lønninger findes andre steder – i fremstillingsindustri og it, f.eks. Ingen alvorlig iværksætter vil dog lægge en industri hos os på øerne, for det er ganske enkelt urimeligt dyrt. Men noget med en høj værditilvækst, hvor transporten ikke udgør for stor en del af prisen, kan man sikkert udtænke – vi har f.eks. skibsbygning, elektronik, fødevarer, træ- og plastprodukter.
På Bornholm er transporten naturligvis endnu dyrere – Saaremaa ligger otte kilometer fra fastlandet, på Bornholm er der 40 kilometer. Men I er trods alt i en betydelig bedre position et stenkast fra flere velstående lande! Og I har dybt vand hele vejen rundt, der egner sig til store skibe, hvor vores lavvandede, mudrede strande bedst egner sig til at kigge ud mod verden fra.
Hvad sker der i fremtiden? Findes der en sektor med høje lønninger, der passer til vores øer? Det tror jeg, at der gør, og at begge øer er på vej i den retning; energi. Estland er lige nu i gang med sin grønne omstilling, den forurenende elproduktion med afbrænding af olieskifer i det østlige Estland er på vej ud, og den skal i løbet af 15 år erstattes af havvindparker ved Saaremaas kyst. Det giver et helt andet mindset og holdning til os, hvor vores øde vestkyst i fremtiden kan blive drømmeopholdsstedet for de mennesker, der holder havvindparkerne i gang. Hvor familiefaderen for at tjene en god dagløn ikke længere behøver at tage til fastlandet eller Finland, men kan tage ud med arbejdsbåden om morgenen og vende tilbage om aftenen. Jeg ved, at man også på Bornholm har store planer med havvindparker – her ligner vi igen hinanden meget. Hvem ved, måske er vi i 2040 begge to medlemmer af en energi-rygrad, der bugter sig op gennem Østersøen?
På det politiske niveau kan man spørge, om halvfemsernes intense internationale samarbejde og f.eks. B7 ikke kunne genopdages? I dag, hvor vi begge på det kommunale og regionale niveau er blevet betydeligt svagere, ser jeg muligheder på miljøområdet. Vi er omgivet af den samme Østersø, og den blå bioindustri kan hjælpe os at gøre den ren sammen. Det er noget, som de unge også er meget optagede af. Jeg er glad for, at vi har skabt de første kontakter mellem Bornholm, Gotland og Saaremaa på det område.