Hvorfor sidder russerne så længe uantastet på Bornholm? De af mine læsere, der har læst den tyske militærteoretiker von Clausewitz, (1780-1831) der har skrevet bogen ”Vom Kriege” (Om Krig) eller ”Cæsars Gallerkrige”, vil vide, at når man som feltherre er ved at tabe et slag, så gælder det om at erobre så meget af fjendens land som muligt, så man har noget at forhandle med.
Det var også tilfældet med Bornholm. Sovjetunionen sad jo allerede i 1946 på de baltiske lande, men manglede den ”sidste brik” i det strategiske spil om herredømmet i lande i og omkring Østersøen, hvor Bornholm var en særdeles vigtig ”brik”.
Den magt/nation, der råder over Bornholm har 100 procent kontrol med al søtrafik ind og ud af Østersøen. Derfor var Bornholm vigtig for Sovjet indtil videre. Når man så relativt ”smertefrit” slap af med russerne i 1946, var det, ikke mindst fordi man så, fra vestlig side, så gennem fingrene med, at Sovjet sad på Baltikum, hvilket indtil videre var acceptabelt, men Bornholm skulle Sovjet lade være i fred, da øen var for tæt på de allieredes interessesfære, ligesom Ukraine er for tæt på Ruslands interessesfære i dag.
Si vis pacem, para bellum (Hvis du vil freden, så forbered dig på krigen)
Man behøver dog hverken at læse Clausewitz eller Cæsars Gallerkrige for at se forskellen på en forsvarsposition og en angrebsposition, og danske politikere leger med ilden, når de, som de har gjort siden 2. Verdenskrig, lægger sig fladt på ryggen og adlyder enhver henstilling (ordre), der kommer fra Pentagon.