At føje spot til skade at lukke kunstmuseet i to år

At føje spot til skade at lukke kunstmuseet i to år
Bornholms Kunstmuseum. Arkivfoto: Jens-Erik Larsen
SYNSPUNKT | ABONNENT | 16. MAJ 2023 • 06:00
Af:
Finn Rowold
Storedalen 35
Sandkås
SYNSPUNKT | ABONNENT
16. MAJ 2023 • 06:00

At foretage en tilbygning i en anden stil til en eksisterende bygning medfører sjældent noget godt, hverken for den oprindelige bygning eller for tilbygningen.

Beslutningen om at lukke kunstmuseet i to år er at føje spot til skade. Skaden skete allerede, da man besluttede at bygge de to museer sammen i stedet for som oprindelig tænkt at opføre to selvstændige bygninger med deres særpræg. Spotten er så, at denne sammenbygning nu medfører, at kunstmuseet skal lukke i to år.

At foretage en tilbygning i en anden stil til en eksisterende bygning medfører sjældent noget godt, hverken for den oprindelige bygning eller for tilbygningen. Et grelt eksempel er efter min mening Statens Museum for Kunst i København, hvor man har ødelagt både den gamle bygning og ikke har givet tilbygningen de muligheder, en selvstændig bygning kunne have budt på.

At man på trods af protester og advarsler vil gøre det samme på Bornholm, har vi desværre måttet leve med udsigterne til i flere år, men

at denne beslytning nu som noget nyt medfører en toårig lukning af kunstmuseet understreger kun, hvor forkert en beslutning der oprindelig var tale om.

Beslutningen om at lukke kunstmuseet i to år er direkte i strid med vedtægterne for kunstmuseet, hvor der i pkt. 2. museets formål og

ansvarsområde bl.a. står: "… gøre samlingen tilgængelig for offentligheden…", hvor en pause på to år efter min mening klart er i strid med vedtægterne og dermed museets forpligtelse. En forpligtelse som ikke kan fraviges på grund af en tilbygning eller etablering af et lysmuseum.

Man burde på forhånd have taget de nødvendige beslutninger for at gøre det muligt at holde museet åbent i hele byggeperioden. Det bør ikke være noget, der først nu går op for bestyrelse og direktion.

Beslutningen er ikke kun forkert og bør derfor laves om hurtigst muligt. Den er også skadelig for Bornholm og for museet selv og direkte en hån mod de anstrengelser, der i sin tid blev gjort for overhovedet at skabe et kunstmuseum på Bornholm, og hvor det senere har vist sig, at museet måske er det enkeltelement, som har haft størst betydning for øen i mange år.