Voldsomme anklager om mistrivsel på skole

Voldsomme anklager om mistrivsel på skole
Der er mistrivsel på Paradisbakkeskolen, bekræfter skoleleder Pia Tofte. Arkivfoto: Berit Hvassum
NYHED | ABONNENT | 1. DEC 2022 • 05:30
Jesper Gynther
Journalist
NYHED | ABONNENT
1. DEC 2022 • 05:30

På facebookgruppen Børnene_Bornholms_Fremtid fremføres anklager om alvorlig mistrivsel på folkeskolen i Nexø, som blandt andet skulle have problemer med "alkoholiske drikke i drikkedunke" og "seksuelle ydelser på toiletterne". Skolelederen ønsker ikke at kommentere på anklagerne offentligt, men er i gang med at skrive et brev til elevernes forældre.

Det står ikke så godt til med trivslen på Paradisbakkeskolen i Nexø. Det får man i hvert fald indtrykket af, når man læser nogle af de seneste opslag på facebookgruppen Børnene_Bornholms_Fremtid.

I opslagene fremgår det, at skolen blandt andet har problemer med mobberi, vold, larm og forstyrrelser i klasser. Eftersigende foregår der også seksuelle ydelser på toiletterne, ligesom nogle af eleverne skulle have alkoholiske drikke i drikkedunken.

De voldsomme anklager er blevet bemærket af skoleleder Pia Tofte, som dog ikke vil kommentere på dem over for Tidende.

– Jeg kan sige så meget, at vi har selvfølgelig fulgt denne her tråd også, siger hun og vedkender, at der er elever på skolen, der mistrives.

– Men det er jo ikke noget, vi går ud offentligt og diskuterer, for det er jo utroligt sårbart for de børn og familier, der har det svært. Og det er derfor, at vi ikke ønsker at gå ud og kommentere på det, siger hun.

Skriver brev til forældre

At skolelederen ikke kommenterer offentligt på anklagerne er dog ikke ensbetydende med, at hun ikke vil gøre noget. Onsdag har hun været i kontakt med "rigtig mange forældre", ligesom hun i løbet af dagen holdt møde med hele personalegruppen og talte med skolebestyrelsen.

Derudover er hun i gang med at skrive et brev, som skal sendes til alle forældrene til elever på skolen.

– Der vil jeg heller ikke gå ind i sådan nogle ting (de konkrete anklager på facebook, red.), men skrive, at man kan være tryg ved, at vi løfter de problematikker, der er. Og vi underretter, når vi er bekymrede, fortæller Pia Tofte.

Det er ikke bare et paradisbakke-problem,
at der er mistrivsel blandt børn. Det er der i hele Danmark

Hun mener, at Paradisbakkeskolen allerede har taget hånd om mistrivslen. Det er blevet gjort ved at have samtaler med de berørte familier, og derudover har skolen flere samarbejdspartnere i form af SSP, gult team og sagsbehandlere "og hele det maskineri, der er i kommunen".

På mandag har skoleledelsen desuden møde med skolebestyrelsen, hvor det skal diskuteres, hvordan man kan arbejde for børns trivsel generelt, og den samme diskussion ønsker skoleledelsen at have med pædagogernes fagforening, BUPL, og med lærernes fagforening.

– Vi bliver nødt til at se bredere på det her. Det er ikke bare et paradisbakke-problem, at der er mistrivsel blandt børn. Det er der i hele Danmark, siger Pia Tofte.

Diskussion bør ikke foregå på facebook

På facebookgruppen Børnene_Bornholms_Fremtid er der flere forældre, som skriver i kommentarfelterne, at diskussionen om mistrivsel på Paradisbakkeskolen ikke bør foregår på en facebookgruppe.

Blandt andet er der en, som skriver: "Hvad gavner det børn, skole og forældre at problemer bliver diskuteret på facebook hvor hele verden kan læse med?".

Skoleleder Pia Tofte vil dog ikke komme med nogen opfordring om at stoppe de offentlige debatter på facebook.

– Nej, det stiller jeg mig slet ikke til dommer over for. Folk skal have lov til at skrive, hvad de har brug for at skrive, siger hun.

Elevtrivsel i folkeskolen

Folkeskolerne på Bornholm halter bagefter landsgennemsnittet, når det handler om elevernes trivsel.

I de danske folkeskoler er der nemlig 89,8% af eleverne, der har høj trivsel, mens tallet på Bornholm kun ligger på 86,4%

Tallene for de enkelte skoler på Bornholm:

Søndermarksskolen: 78%

Kongeskærskolen: 88,8%

Paradisbakkeskolen 89,1%

Hans Rømer Skolen: 92,6%.

Svartingedal Skole: 90,7%

Åvangsskolen: 84,6%

Heldagsskolen: 75,9%

Kildebakken (specialskole): 69,2%

Kilde: Uddannelsesstatistik.dk, KL.dk