Ufinansieret kommunebudget med hårde besparelser møder stor kritik

Ufinansieret kommunebudget med hårde besparelser møder stor kritik
Foto: Jacob Jepsen
KOMMUNEBUDGET | BORNHOLM | 2. SEP 2021 • 11:41

Forliget om næste års kommunebudget byder både på store besparelser på velfærden, særligt børn og unge – og på et træk på kommunekassen i størrelsesordenen i alt cirka 250 millioner kroner over de kommende tre år.

Derimod ruller planen om at samle et større antal kommunale medarbejdere på færre adresser videre efter planen, centreret omkring et kommende borgmesterkontor på Snorrebakken udenfor Rønne.

Det fortæller repræsentanter for flere partier, der ikke er med i aftalen og derfor har forladt Hotel Griffen i Rønne. Borgmester Thomas Thors (S) sidder stadig i møde med Venstre for at få forligets sidste detaljer på plads.

– De har taget alle rammebesparelserne og alle forslagene om at effektivisere. Og så toppen af kagen gør de så det, at de sætter procentsatsen af de ubrugte midler, som man kan overføre til næste år, ned fra fem procent til tre procent, siger René Danielsson (DF).

– Det betyder, at vi får lov at beholde færre penge i de politiske udvalg, fordi der ryger flere penge over i kommunekassen, så de kan bruges til at finansiere mursten på Snorrebakken med.

– Man sidder med en fornemmelse af, at det for både borgmesteren og Venstre har handlet om for enhver pris ikke at tabe ansigt i forhold til Snorrebakken, siger René Danielsson.

Store besparelser

Parrtierne udenfor budgetforliget taler alle om et budget, hvor der bliver sparet mange penge. Forligspartneren Venstre var på forhånd det parti, der har havde gjort størst brug af sparekataloget.

– Forliget trækker penge ud af børneområdet. Sidste år fik vi lagt penge ind til de kommende minimumsnormeringer i daginstitutionerne. De penge trækker Socialdemokratiet og Venstre nu ud igen, og så siger de, at vi håber på, at staten kommer og giver os de penge, siger Leif Olsen.

SF taler også om et budget, hvor der bliver sparet på nogle af Bornholms svageste.

– De viderefører ikke et behandlingstilbud for misbrugere, og de lader et behandlingstilbud for selvmordstruede fortsætte i to år, men kun med dem, der allerede er inde i systemet. Men der kommer ikke flere ind, siger Leif Olsen.

– Der er ikke de store direkte besparelser på skolerne. Men tolærer-ordningen bliver ikke videreført. De fem millioner kroner ekstra, som vi i tidligere budgetter har fået lagt ud til folkeskolerne, lever videre, men de bliver ikke udbygget, siger han.

– Budgettet sparer også på ældreplejen, men ikke noget, der påvirker serviceniveauet her og nu. Men på lidt længere sigt vil det sandsynligvis påvirke de ansattes arbejdsmiljø.

– Men de fastholder serviceniveauet i forhold til demente. Den ros skal de dog have, siger Leif Olsen om Socialdemokratiet og Venstres budgetforlig.

SF: Budgettet er ufinansieret

– Et andet stort problem er finansieringen. Socialdemokratiet og Venstre finansierer det her budget ved at udskyde anlægsarbejder i et år. Men det løser jo ikke problemet, siger Leif Olsen (SF).

– De næste tre år opererer det her budgetforlig med et træk på kommunekassen på 250 millioner kroner. Som jeg husker det, er det 56 millioner næste år og så 94 millioner om året i de to næste år, siger han.

Det nye børnehus i Allinge er igen blevet udskudt, og det nye tiltænkte Plejecenter Bykær i Hasle er ifølge partierne udenfor budgetforliget pillet helt ud, ikke blot udskudt. Tanken om det nye plejecenter hører dermed fortiden til, siger de.

I stedet for Plejecenter Bykær sætter budgetforliget ifølge partierne udenfor forliget 1,9 millioner kroner af til at renovere på Toftegården, også i Hasle.

– Både jeg og Dansk Folkeparti havde i vores forslag sat 12,5 millioner kroner af til at renovere Toftgården, fordi vi godt kunne se, at Bykær jo nok ikke ville komme med. Nu sætter de 1,9 millioner af til at renovere Toftegården. Det er jo ingenting, siger Bjarne Hartung Kirkegaard (KD), formand for socialudvalget.

– 1,9 millioner til at renovere Toftegården. Det får du jo knapt nok 10 vinduer for, siger Kirstine van Sabben (BL).

"Venstre fik ikke meget"

Fælles for kommunalbestyrelsens øvrige partier er også, at de ikke finder, at Venstre har fået meget ud af at gå med i forliget om budgettet.

– Venstre har fået en hal i Snogebæk. I 2025. Og så har de fået ind, at DGI-stadion i Rønne bliver nivelleret og ryddet i forbindelse med et salg. Jeg tror også, at det var en sejr for dem, at gebyrerne for at få behandlet byggesager ikke stiger, siger René Danielsson.

– Venstre er blevet bondefanget. De har ikke fået ret meget, siger Kirstine van Sabben (BL).