– Det skyldtes nok to ting: Med udstillingen sagde vi, at russertiden både var en befrielse og en besættelse. Men ordet "besættelse" vil Rusland ikke have, at man bruger, fordi det kan give det indtryk, at de sovjetiske tropper var ligesom tyskerne.
– Den anden ting var nok den, der virkelig slog hovedet på sømmet. Det var to fotos fra fotograf Alfred Kjøllers atelier i Allinge, som vi havde placeret ved siden af hinanden, fortælller Jakob Seerup.
– Det ene billede er fra 1944 og viser en tysk officer, der besøger Kjøller for at få taget sit portræt. Så sidder han der i stolen med Hitler-overskæg og jernkors på uniformen. Det andet billede er fra 1945 og viser nogle russere i den samme stol oppe i Alfred Kjøllers atelier, siger han.
– Med de to billeder ville vi vise, at historiens hjul drejede, at livet gik videre, og at fotografen jo også skulle have noget at leve af. Ambassadør Barbin fandt det vildt provokerende, men sådan var det slet ikke ment, siger Jakob Seerup.
– I Rusland er det forbudt ved lov at drage sammenligninger mellem Den Røde Hær og den tyske nazi-hær. Man kan sågar komme i fængsel for det. Og det var altså sådan, at Vladimir Barbin opfattede de to billeder.