Udstilling på Bornholm fornærmede russisk ambassadør

Udstilling på Bornholm fornærmede russisk ambassadør
Njet! At Bornholms Museum ved forrige års udstilling om russertiden placerede fotos af en tysk nazi-officer side om side med et næsten samtidigt foto af tre sovjetiske soldater blev taget meget ilde op af Ruslands ambassadør. Fotos: Alfred Kjøller via Bornholms Museum
Fredag 1. september 2023 • 19:00
Jakob Marschner
Journalist
Fredag 1. september 2023 • 19:00

Det gik værre, end museumsinspektør Jakob Seerup kunne have frygtet, da Ruslands ambassadør pludselig gerne ville se Bornholms Museums udstilling i 75-året for de sovjetiske troppers afrejse fra Bornholm.

Russisk mentalitet er ikke som dansk mentalitet. Og hvad vi i Danmark kan forstå på én måde, kan blive forstået helt anderledes i Rusland.

Det vidste museumsinspektør Jakob Seerup fra Bornholms Museum egentlig godt, da han den 5. april forrige år uventet stod over for at skulle vise udstillingen om de sovjetiske troppers tid på Bornholm frem for Ruslands ambassadør Vladimir Barbin.

– Ambassadør Barbin sagde meget skarpt, at udstillingen var en fornærmelse mod det russiske folk og den russiske hær. Jeg synes nu ellers, at vi lavede en afbalanceret udstilling, der viste både gode og dårlige sider af Sovjet-tiden på Bornholm, fortæller Jakob Seerup.

– Jeg troede egentlig, at ambassadøren ville veje sine ord på en guldvægt. Men hans opgave var helt tydeligt ikke at gøre sig til gode venner med mig.

– Det var sådan en lidt mærkelig manøvre. Barbin koblede sig på, da vi markerede 75-årsdagen for de sovjetiske troppers afrejse, og statsministeren også var her. Det var ikke mit indtryk, at Statsministeriets folk var super glade for det. Men det gjorde han nu, siger Jakob Seerup.

To fotos vakte anstød

Alt på dagen gik godt – indtil det pludselig ikke gjorde det mere.

– Da vi havde gået rundt i Rønnes gader, sendte man ambassadøren og viceborgmesteren ind for at se udstillingen. Det var en meget mærkelig oplevelse at gå derinde sammen med Morten Riis og Vladimir Barbin, fortæller Jakob Seerup.

– Barbin ville nærmest ikke se mig i øjnene, men sagde meget vredt, at udstillingen var en fornærmelse mod Rusland, siger han.

– Det skyldtes nok to ting: Med udstillingen sagde vi, at russertiden både var en befrielse og en besættelse. Men ordet "besættelse" vil Rusland ikke have, at man bruger, fordi det kan give det indtryk, at de sovjetiske tropper var ligesom tyskerne.

– Den anden ting var nok den, der virkelig slog hovedet på sømmet. Det var to fotos fra fotograf Alfred Kjøllers atelier i Allinge, som vi havde placeret ved siden af hinanden, fortælller Jakob Seerup.

– Det ene billede er fra 1944 og viser en tysk officer, der besøger Kjøller for at få taget sit portræt. Så sidder han der i stolen med Hitler-overskæg og jernkors på uniformen. Det andet billede er fra 1945 og viser nogle russere i den samme stol oppe i Alfred Kjøllers atelier, siger han.

– Med de to billeder ville vi vise, at historiens hjul drejede, at livet gik videre, og at fotografen jo også skulle have noget at leve af. Ambassadør Barbin fandt det vildt provokerende, men sådan var det slet ikke ment, siger Jakob Seerup.

– I Rusland er det forbudt ved lov at drage sammenligninger mellem Den Røde Hær og den tyske nazi-hær. Man kan sågar komme i fængsel for det. Og det var altså sådan, at Vladimir Barbin opfattede de to billeder.



Følg debatten på facebook!
FÅ ABONNEMENT