TV2 Bornholm uddeler to førstepræmier - hård kritik for diskvalificering af far og søn

TV2 Bornholm uddeler to førstepræmier - hård kritik for diskvalificering af far og søn
TV 2/Bornholms direktør, Jan Jørgensen (med gul jakke), er ærgerlig over, at dommerne ikke opdagede, at onsdagens vindere ikke opfyldte aldersreglerne i konkurrencen, inden de fik overrakt en vindercheck på scenen i Tejn. De er ude af den samlede konkurrence, hvor førstepræmien er 125.000 kroner, men har fået lov til at beholde onsdagens førstepris på 10.000 kroner. Arkivfoto: Jens-Erik Larsen
Torsdag 28. april 2022 • 13:50

En far og hans 11-årige søn fangede den største laks på åbningsdagen af Trolling Master Bornholm. Den næsten 18 kg tunge fisk kan dog ikke indgå i den samlede konkurrence, fordi aldersregler ikke blev overholdt. På Facebook undrer mange sig over, hvorfor fejlen ikke blev opdaget, inden præmien blev uddelt på direkte tv.

 

Det lignede en solstrålehistorie, da en dansk far og hans 11-årige søn på åbningsdagen af Trolling Master Bornholm trak en særdeles stor laks i land.

Som de sidste blev debutanternes fisk vejet under onsdagens direkte aftenudsendelse, og med en vægt på næsten 18 kg blev de udenlandske og langt mere rutinerede konkurrenter slået eftertrykkeligt.

Til klapsalver modtog far og søn førstepræmien og en check på 10.000 kroner, men senere på aftenen fik konkurrencens arrangør, TV2/Bornholm, et tip om, at Søren og Gustav Westermann uforvarende havde brudt en sikkerhedsregel om, at der skal være mindst to personer over 16 år til stede på bådene.

– Det var en af deltagerne, der havde været opmærksom på det og henviste til regelsamlingen, fortæller tv-stationens direktør, Jan Jørgensen, som er vært på de populære aftenudsendelser, hvor dagens fangst vejes foran publikum.

På morgenmødet torsdag besluttede dommerne, at familien Westermann måtte fratages sejren og førstepladsen i den samlede konkurrence, der i stedet tilfalder en finsk trolling-fisker.

– Det er pisseærgerligt, at det kommer dertil, siger Jan Jørgensen til Tidende

– Da vi tidligere har håndhævet reglen, valgte vi at træffe beslutningen, siger Jan Jørgensen.

"Synd for knægten"

På TV2/Bornholms facebook-side er sympatien på de diskvalificerede fiskeres side.

"Det er da vildt, at dommerne ikke havde styr på dét, inden præmien blev uddelt... Synd for knægten!", skriver Githa Jartoft, som får opbakning fra Mikael Due Lund.

"Det er da pinligt, og misæren falder kun tilbage på en. Nemlig arrangøren. At overrække præmier og tage vinderfoto er virkelig uprofessionelt i en international konkurrence," skriver Mikael Due Lund.

"Arrangørerne og dommerne har i den grad sovet i timen, de burde vel om nogen kende reglerne, pinligt at uddele præmien for bagefter at fratage dem præmien", skriver Gitte Rottensten Behrenthz, som mener, at far og søn bør få lov til at beholde præmien:

"...og så må arrangører og dommere selv æde deres pinlige og amatøragtige uvidenhed", foreslår hun.

Siden TV2 Bornholm skrev artiklen, som mange har reageret på, har arrangørerne meldt ud, at far og søn kan beholde pengepræmien.

– Per kulance har vi udbetalt præmien til dem alligevel. Det gør vi, fordi situationen kom til at køre så lang tid. Det kommer til at koste os 10.000 kroner ekstra, fordi de tre andre fiskere rykker op, forklarer Jan Jørgensen.

Sikkerhedsregel

Vinderlaksen på 17,95 kg kan dog ikke køre videre i den samlede konkurrence.

Hvordan kan det være, at fejlen ikke blev opdaget tidligere?

– Vi kunne ikke se det i den første optagelse ude på vandet, om der var en anden voksen i kahytten eller ej. Og da de kommer ind, er der så mange mennesker omkring dem, at ingen af os lægger mærke til, om en af de andre på kajen var med på båden. Derfor finder vi først ud af det efter udsendelsen.

Hvorfor findes denne regel?

– Det er en sikkerhedsregel. Det er sådan, at hvis en ombord bliver syg eller travlt optaget af at lænse vand, så skal der være en til stede – som er nogenlunde voksen – til at slå alarm, sejle båden eller kontakte redningstjenesten. Derfor lavede vi for mange år siden en 16-årsregel, forklarer arrangøren.

Han er i dag blevet spurgt om, hvorfor dommerne ikke på forhånd sikrer sig, at aldersreglerne overholdes. Et forslag, som Jan Jørgensen har modtaget, er, at alle registrerer sig med et CPR-nummer. Det vil være problematisk at opbevare personfølsomme oplysninger, mener Jan Jørgensen.

– Det er ligesom at købe billet til en koncert, og vi kan altså ikke operere med CPR-numre. Hvis vi bliver hacket og har alle de oplysninger på folk, går det helt galt. Og det står også i reglerne, at der skal være to over 16 år på båden, siger Jan Jørgensen, som tilføjer, at børn gerne må være, så længe de er i selskab med to over aldersgrænsen.

Færre fisk

319 både deltager i 2022-udgaven af fiskekonkurrencen. Der blev på førstedagen fanget 22 fisk. Antallet af fangster er lavere end tidligere år. Ved den seneste udgave af Trolling Master Bornholm i 2019 fangede fiskerne i gennemsnit 0,25 laks om dagen. I 2022 er reglerne blevet ændret på grund af bestandens tilstand. Deltagerne må kun tage opdrættede laks med i land, mens de vilde laks, som kan kendes på, at fedtfinnen er intakt, skal sættes tilbage i Østersøen – og hver fisker må maksimalt fange én laks om dagen, dikterer kvoterne.

– Der er færre fisk – det er helt sikkert. Men det er svært at vurdere, hvor mange der bliver genudsat. Vi ser jo kun de lovlige fisk, der kommer ind. Tidligere fik vi alle fisk at se, siger Jan Jørgensen.

Netop reglen om, at man kun må fange opdrættede laks, der har fået klippet fedtfinnen af, er fiskerikontrollørerne i Tejn opmærksom på.

– Det er en ny regel, så man skal nok forvente, at det er det, vi går mest op i i forhold til de andre regler, siger Steen Nielsen, siger vicefiskeriinspektør i fiskerikontrollen til TV 2/Bornholm.

FÅ ABONNEMENT