Drama til søs: Besætning ville opleve 'noget vildt', og det kom den til – for båden sank

Drama til søs: Besætning ville opleve 'noget vildt', og det kom den til – for båden sank
Det uheldige makkerpar Michael Bonde og Kaj Linneberg Nielsen klar til at deltage i Trolling Master. Privat foto
NYHED | TEJN | ABONNENT | 30. APR 2022 • 11:26
NYHED | TEJN | ABONNENT
30. APR 2022 • 11:26

Makkerparret Kaj Linneberg Nielsen og Michael Bonde fra Lunderskov fik deres første deltagelse i Trolling Master afbrudt, da deres båd, Team fat brothers from different mothers, sank fredag. Men skipper lover at returnere næste år.

TV 2/Bornholm, som i disse dage afvikler Trolling Master med base i Tejn, oplyste fredag klokken 17.34, at båd 323 var sunket.

Dens besætning, Kaj Linneberg Nielsen og Michael Bonde fra Lunderskov, blev dog begge reddet ombord på to andre både, oplyser tv-stationen, som også kan fortælle, at en svensk redningshelikopter var en del af redningsarbejdet.

Båd 323 begyndte af uvisse årsager i løbet af eftermiddagen at tage vand ind fra agter, fortæller Michael Bonde lørdag formiddag til Tidende.

Jeg kunne jo godt se,
at det her kan sgu
blive lidt farligt

– Der kom vand ind i båden, og lige så stille og roligt, så synker den jo. Normalt ligger båden med en vis højde over vandspejlet, men pludselig kunne vi godt se, at det var, som om den var kommet lidt længere ned i baljen. Så vil man jo starte pumpen, men der har formentlig været en fejl på pumpesystemet. Der var i hvert fald et eller andet galt.

Kaj Linneberg Nielsen har haft båden i cirka fire år, og de to fisker gerne sammen i blandt andet Lillebælt og Kolding Fjord.

– Det her var så den store tur, vi skulle på for første gang. Nu skulle vi ud at prøve noget vildt, siger Michael Bonde.

Og det blev også vildt?

– Ja, dét gjorde det!

Var det et chok?

– Ja ... for mig var det. Kaj har nok en helt anden tilgang til det. Jeg kunne jo godt se, at det her kan sgu blive lidt farligt, men han stod stadig, da båden var halvt sunket, med en spand og prøvede at redde den. Det er klart, det jo hans båd, så han kæmpede for den, mens dem på de både, der kom til stedet, stod og råbte og skreg "stop nu for helvede, hop ud!". Men han stod altså med spanden, det var jo nok lidt panik og chok.

Ingen tidsfornemmelse

Kaldte I "mayday" over radioen?

– Ja, lige præcis. Så går den over på en speciel kanal, og der kom jo også helikopter fra Sverige.

Kom der hurtigt både til, så I kunne føle jer lidt trygge?

Team fat brothers from different mothers søsættes i Tejn Havn. Nu ligger den på bunden af Østersøen. Privat foto

– Jaeh ... altså, vi stod jo i en kæmpe lortesituation, og så opdagede vi, at vi var ude i en ende af konkurrencen, hvor vi nærmest kun kunne få øje på én anden både af de mere end 300 deltagende. Det lyder jo helt vanvittigt, men vi var sejlet ud til Christiansø og lå og tøffede rundt i den ende, og alle de andre lå åbenbart et andet sted, måske ovre mod Sverige.

Så pludselig følte I jer alene derude på havet?

– Ja, det kan du eddermaneme tro, man gør lige pludselig, når man står og gerne vil have noget hjælp. Tidsfornemmelsen forsvinder fuldstændig, men der er et minut godt nok lang tid. Den ene båd, jeg kunne se, lå jo bare og fiskede, og jeg kunne konstatere, at dem kunne jeg ikke råbe op. Og dét er frustrerende – at stå der og vifte med armene og ikke få nogen reaktion i den anden ende.

I havde redningsveste på?

– Ja, altså, jeg var trods alt så fattet, at jeg jo havde min flydedragt på, men også fik taget en redningsvest uden på den og fik den snøret til og gjort mig klar til at gå i havet. Men Kaj kæmpede både med båden og med at få sin dragt på. Det lykkedes heldigvis.

Man har ikke redningsvest på hele tiden?

– Nej, for den sidder lidt i vejen. Men man har flydedragt på, og den kan man godt ligge i vandet i et stykke tid. Vi kom nu kun lige ned i vandet og så op igen, for da var der kommet andre både til stede. Med lidt mere held kunne jeg været hoppet over på nabobåden, men jeg hoppede bare ud og hang i rælingen på den anden og kravlede op. Så det blev ikke en voldsom tud i baljen, og det var godt, der kom flere både til. Jeg var også rimeligt tør, men fordi jeg ikke havde gummistøvler på, var der alligevel kommet lidt vand ind i dragten.

Hvor dybt ligger båden?

– 60-70 meter nede har vi fået at vide.

Nøglerne forsvandt

Makkerparret fra Lunderskov bor i et lejet sommerhus på Dueodde og måtte have fat i udlejeren, da de lørdag aften returnerede til sommerhuset.

– Nøglen fulgte med både ned, siger Michael Bonde.

– Og det forfølger os, for i dag skulle vi hente bådtraileren, og da vi bakker, siger jeg til Kaj "prøv lige at kigge i bakspejlet". "Hvorfor", siger han. Jo, fordi der står traileren så med en kæmpe lås på, som vi heller ikke havde nøglen til, haha. Så der er hele tiden en udfordring ved, at dine nøgler til alt, hvad du skal bruge, er væk, og telefonen er væk, alt er væk. Min telefon fik jeg dog med, den var var bare blevet våd, men jeg fik en ny af TV 2, som jeg kunne sætte sim-kortet over i. Kajs forsvandt ned i dybet.

Ja, noget skal en båd jo hedde ... Privat foto

Hvad lavede I lørdag aften?

– Vi fik en lånebil, for Kajs nøgler til bilen var også gået ned med båden. Vi kørte til sommerhuset i lånebilen og sad og snakkede lidt om situationen og var jo lidt rystede. Vi fik lidt ro på, og lige pludselig er man træt, og så skal man bare slappe af og sove, og vi har faktisk sovet pissegodt begge to. Nu skal vi så have styr på det hele i igen.

Og returnerer til Lunderskov?

– Ja, vi skal med færgen klokken 17, og det var ikke muligt at fremrykke afgangen, for der er åbenbart pres på Bornholmslinjen sådan en dag. Der er udsolgt.

Kaj Linneberg Nielsen, som har mistet sin båd, er stålsat:

– Jeg må have en ny, siger han til Tidende.

Han havde set frem til Trolling Master.

– Der har jo været ventelister og corona og alt det der, men nu skulle det altså være i år. Det stoppede alt for tidligt for os, men jeg skal jo ha' det der hug af en laks, så jeg er nødt til at være med igen næste år.

Du vender tilbage?

– Jeg kommer ét hundrede procent sikkert.

Sammen med Michael?

– Ja, jeg skal lige arbejde lidt på ham, ler skipperen.

Ingen dykkere

Brian Pedersen fra dykkercenteret Diveline Bornholm oplyser til Tidende, at båden ligger så dybt, at han ikke umiddelbart tror, at dykkere vil svømme ned for at besøge vraget. Hvorvidt det skal blive liggende på bunden afgør Søfartsstyrelsen, som til vagthavende ved Bornholms Politi har oplyst, at netop på grunden af dybden er det sandsynligt, at det bliver besluttet at lade båden ligge.

Ifølge TV 2/Bornholm blev de to uheldige trollingfiskere samlet op af henholdsvis båd 268 med navnet Snehvide/Raymarine med besætningen Søren Vejsager fra Næstved og Kent Fif Hansen fra Dianalund og båd 127 ved navn Emma.

Jesper Lodberg, Emma Lodberg, Rasmus Lodberg fra Aakirkeby, Michael Lodberg fra Rønne og Kenny Espersen fra Nexø udgør besætningen på den.

Gerd Lyng, Allinge, oplyser, at billedet viser trollingbåde på vej ud fra Tejn Havn lørdag klokken 05.30. Foto: Gerd Lyng