Tre timer med markant højere elpris: Der er penge at spare ved at flytte tøjvasken

Tre timer med markant højere elpris: Der er penge at spare ved at flytte tøjvasken
Der penge at spare ved at bruge mindst muligt strøm i det tidsrum klokken 17-20. Arkivfoto
BAGGRUND | ABONNENT | 21. JAN 2022 • 10:57
Jakob Nørmark
Journalist
BAGGRUND | ABONNENT
21. JAN 2022 • 10:57

Alle bornholmere har siden starten af 2021 betalt 80 øre mere for 1 KWh strøm mellem klokken 17 og 20, så der er mange penge af spare ved at flytte forbruget væk fra aftentimerne.


Alle bornholmere har siden januar 2021 haft dyrere el i vintermånederne mellem klokken 17 og 20. Nettariffen for privatkunder er i de tre aftentimer tre gange højere end i døgnets øvrige timer, og derfor er der penge at spare ved at bruge mindst muligt strøm i det tidsrum.

De forhøjede aftenpriser træder i kraft 1. oktober og løber indtil 31. marts. I sommerhalvåret er nettariffen den samme døgnet rundt.

Nettariffen opkræves af ejerne af distributionsnettet, og derfor gælder de forhøjede aftentakster alle, uanset hvilket selskab man er elkunde hos. På Bornholm har elnettet siden efteråret været ejet af Trefor El-Net Øst, som er en del af Ewii-koncernen.

Alle strømforbrugere – også uanset om man har et fastpris-abonnement eller er flexkunde – kan spare penge ved at vige uden om tidsrummet mellem klokken 17 og 20, hvor strømforbruget topper, lyder anbefalingen fra Bornholms Energi og Forsynings (Beof) kommunikationschef Klaus Vesløv.

– Lad være med at tænde varmepumpen og oplade elbilen mellem klokken 17 og 20. Flyt alt, hvad du kan – også hvis du har fast abonnement. Hvis du har flexpriser, gælder det stadigvæk, at man skal bruge så lidt strøm som muligt mellem klokken 17 og 20, og derefter kan man prøve at holde øje med, hvordan priserne ellers ser ud i løbet af døgnet, siger Klaus Vesløv.

Mellem klokken 17 og 20 koster en kilowatt-time (KWh) 121,84 øre inklusiv moms. Resten af døgnet ligger taksten på 40,64 øre/kWh.

I gennemsnit udgjorde nettariffen cirka en femtedel af den samlede strømpris sidste år. Markedsprisen på el udgjorde knap en tredjedel, mens resten gik til elafgiften og fire mindre, faste tariffer.

Markedspris stiger med 1 krone

Markedsprisen har været stærkt stigende siden efteråret. I første kvartal af 2022 vil én KWh (når man kun kigger på markedsprisen) ret præcist koste 1 krone mere end 2021-gennemsnittet. I et eksempel på en regning, som Beof netop har udsendt til en medarbejder på redaktionen, stiger markedsprisen fra 0,66 kroner/KWh i 2021 til 1,66 kroner i første kvartal af 2022. Inklusiv nettariffen til Trefor El-Net Øst, elafgiften, de øvrige tariffer og momsen stiger elprisen til 3,44 kroner/KWh for Beofs basis-kunder.

I lyset af de stigende priser kommer Beof til at tilbyde nogle kunder med økonomiske vanskeligheder en afdragsordning.

– Hvis man har store problemer og ikke ved, hvordan man skal håndtere den konkrete regning, skal man ringe ned til kundeservice og prøve at få hjælp, siger Klaus Vesløv.

På Beofs hjemmeside er der en stribe spareidéer. Administrerende direktør Claus M. Andersen råder forbrugerne til, at de generelt gør, hvad de kan for at nedætte strømforbruget, da det er den mest simple vej til lavere priser. Han forventer, at den nuværende energikrise og de høje elpriser vil vare ved i adskillige måneder.

– Der sker intet med elpriserne på denne side af sommerferien. Det er en kombination af lave vandreservoirer og høje naturgaspriser. Intet tyder på, at konflikten med Rusland eller naturgaspriserne er på vej ned, og vi ved ikke, hvordan vandreservoirerne i Norge ser ud, før sneen smelter, og det bliver forår. Så priserne vil være høje det næste halve år og muligvis længere, siger Claus M. Andersen til Tidende.