Snart stiger elprisen endnu mere: Nye ejere af elnettet hæver tariffer

Snart stiger elprisen endnu mere: Nye ejere af elnettet hæver tariffer
De bornholmske master har siden oktober været ejet af netselskabet Trefor El-Net Øst, der er en del af Ewii-koncernen. Stigende udgifter til at dække den mængde strøm, der går tabt i ledningsnettet, fører til prisstigninger for alle bornholmske el-kunder. Foto: Jacob Jepsen
NYHED | ABONNENT | 24. JAN 2022 • 05:31
Jakob Nørmark
Journalist
NYHED | ABONNENT
24. JAN 2022 • 05:31

Trefor El-Net Øst, de nye ejere af det bornholmske elnet har fået tilladelse til at hæve nettariffen, og prisstigningerne træder i kraft 1. april. Både køber og sælger meddelte ellers for otte måneder siden, at prisen ikke ville stige.

Elprisens himmelflugt kommer forbrugerne for alvor til at mærke i 2022. På regningerne kommer 1 kilowatt-time (kWh) strøm ret præcist til at koste dobbelt så meget i første kvartal af 2022 som i 2021 som helhed. For Bornholms Energi og Forsynings kunder med et basisabonnement stiger markedsprisen i første kvartal af 2022 med præcis 1 krone/kWh i forhold til 2021.

Men det ligger allerede nu fast, at den samlede pris kommer til at stige endnu mere fra april.

Nettariffen – en anden komponent i den samlede elpris – går 1. april fra 40,64 til 51,64 øre/kWh for alle bornholmske husstande. Denne prisforøgelse på 27 procent har Trefor El-Net Øst, der i efteråret overtog ejerskabet det bornholmske elnet, fået tilladelse til at opkræve.

Prisloftet er hævet

Da Bornholms Energi og Forsyning (Beof) i foråret 2021 annoncerede salget af elnettet til Ewii-koncernen, som netselskabet Trefor er en del af, vurderede sælger og køber ellers, at netpriserne ville blive holdt i ro.

"El-net solgt: Prisen på el bliver ikke højere", stod der forsiden af Bornholms Tidende.

– Umiddelbart er der ikke nogen tvivl om, at prisen ikke kan sættes op. Den ligger indenfor prisloftet, men den bliver heller ikke lavere, sagde Beofs bestyrelsesformand, Lars Goldschmidt.

Ewiis administrerende direktør Lars Bonderup Bjørn forventede heller ikke nogen ændringer i prisen.

– El-Net Øst er sat med så lave indtægtsrammer, at vi er nødt til at kræve op til loftet. Og sådan vil det også være fremadrettet, sagde Lars Bonderup Bjørn til Tidende i maj.

Otte måneder senere er virkeligheden ændret markant, erkender Lars Bonderup Bjørn. Nettarifferne stiger, fordi højere elpriser smitter af på netselskabet. Det skyldes, at Trefor El-Net Øst har stigende omkostninger til at købe nettab.

– Det er normalt en ubetydelig post, forklarer direktøren, men det er ikke tilfældet, når den gennemsnitlige markedspris mere end fordobles på få måneder.

Nettabet er udgiften til den strøm, der går tabt undervejs fra produktionen gennem ledninger, kabler og videre ud til kundernes stik-kontakt. Trefor El-net Øst og andre netselskaber køber nettabet efter udbud til spotpriser på markedet. De stigende spotpriser har derfor løftet det bornholmske prisloft.

– Loftet er en dynamisk størrelse. I år er det steget meget, men andre år falder det også, siger Lars Bonderup Bjørn til Tidende.

Højeste priser i landet

De forhøjede nettariffer slår endnu hårdere igennem på Bornholm end andre steder, fordi prisen for at transportere strøm på det bornholmske elnet er den højeste i landet.

Dansk Energi har i en analyse vurderet, at almindelige husholdninger med et årsforbrug på 4.000 kWh i gennemsnit kommer til at betale 315 kroner mere på grund af nettabet og yderligere 40 kroner som følge af inflation. På Bornholm resulterer tarifforhøjelsen i en ekstraregning på cirka 450 kroner.

Her er de nye takster for alle forbrugere af det bornholmske elnet, der træder i kraft 1. april. C-kunder (nederst) er almindelige husstandskunder. B-kunder er typisk erhvervskunder, der enten er tilsluttet elnettet på 10 kV-niveau eller direkte i en transformatorstation. Illustration: Trefor El-Net Øst

Hos Trefor El-Nets kunder i trekantsområdet stiger nettariffen også 1. april, men kun til 21,02 øre/kWh. Jyderne og fynboer betaler altså 40 procent mindre end energikoncernens bornholmske kunder. Prisforskellen var også stor inden handlen, og købsprisen på 657 millioner kroner afspejlede de fremtidige indtjeningsforventninger, der var baseret på de høje bornholmske nettariffer.

En del af forklaringen på forskellen er, at det historisk har været dyrere at etablere og drive elektricitetsnettet på Bornholm. For to år siden fik prisniveauet et betragteligt nøk op, da El-Net Øst for en syvårig periode fik lov til at hæve netpriserne med cirka 40 kroner om måneden for en gennemsnitsfamilie. Tilladelsen blev givet, fordi myndighederne vurderede, at El-Net Øst gennem årene havde opkrævet for lidt af kunderne.

 

 

Tidsdifferentierede priser

Nettariffen er cirka tre gange højere mellem klokken 17 og 20, men kun i vinterhalvåret fra oktober til og med marts. Med Trefor El-Net Østs annoncerede prisstigninger går spidstaksten i de tre aftentimer fra 121,84 øre til 144,98 øre/kWh.

Også for erhvervskunder (b-kunder), der generelt har lavere netpriser end almindelige husstande, stiger taksterne 1. april. Prisdifferentieringen er i øvrigt mere omfattende for erhvervskunder, der skal forholde sig til tre forskellige takster i vinterhalvåret og to i sommerperioden.

For almindelige husstande er nettariffen tre gange højere mellem klokken 17 og 20 i vinterhalvåret (tabellen til venstre).