Høje elpriser kommer af corona og noget så banalt som vejret

Høje elpriser kommer af corona og noget så banalt som vejret
Nikolaj Nexø Grønnegaard beroliger med, at priserne vil falde igen. Det siger erfaringen ham. Foto: Jens Erik Larsen
BAGGRUND | ABONNENT | 21. JAN 2022 • 15:40
BAGGRUND | ABONNENT
21. JAN 2022 • 15:40

Sydbank i Rønne oplever, at kunderne er godt rustet, når det kommer til at betale høje el-regninger. Og bare rolig: Prisen falder igen, forudser filialdirektør Nikolaj Nexø Grønnegaard.


– Det er klart. Det fylder noget for kunderne, fortæller Nikolaj Nexø Grønnegaard, der er filialdirektør ved Sydbank i Rønne.

Han taler om de høje regninger på el, gas, varme, vand og hvad der ellers findes af forsyninger. Og høje regninger er der mange husholdningerne på Bornholm, der får for tiden. Regningerne får muligvis øjenbrynene til at hæve sig mod hårgrænsen, når man opdager, hvad det koster at varme sin bolig op. Det er nemlig ikke helt billigt for tiden bare at være til som boligejer.

Selvom det fylder noget for kunderne, er Nikolaj Nexø Grønnegaard ikke særligt bekymret for sine kunders økonomi og et eventuelt svind i formuen.

– Vi oplever, at mange kunder, qua at samfundet har været nedlukket, ikke har haft det samme private forbrug som normalt. Så vi er ikke så nervøse for, at kunderne ikke kan klare de pris stigninger, der er. De har som oftest har en god opsparing til at imødekomme det. Det er set over en bred kam, siger Nikolaj Nexø Grønnegaard.

Et efterslæb og vindstille vejr

Grunden til den store prisstigning på blandt andet el finder vi i corona. Corona er efterhånden svaret på det fleste af vores problemer, og i det her tilfælde skyldes det, at alt den produktivitet coronaen har holdt tilbage, nu igen vælter ud. Samfundets tandhjul kører på højt blus lige for tiden, og det kræver energi. Men energi har vi ikke meget af lige for tiden, fortæller både Nikolaj Nexø Grønnegaard og Søren Kristensen, der er cheføkonom i Sydbank.

Faktisk er det noget så banalt som vejret, der giver en ringe mængde energi. Vejret har været forholdsvis stille over lang tid, og derfor er energi fra vindmøller begrænset. Den høje efterspørgsel efter energi fra den storforbrugende og producerende del af Danmark, og det lave udbud af selvsamme energi, giver høje priser. Det er det, som husholdningerne på Bornholm også oplever. Jo mere energi, der skal bruges, desto mere skal der produceres.

– Der er et efterslæb på baggrund af corona. Der bruges mere energi nu, fordi man skal indhente noget. Forbruget af energi er større. Der bliver produceret i høj grad, for der er godt gang i alle lag i både Danmark og i udlandet, siger Nikolaj Nexø Grønnegaard.

Den høje og pludselige prisstigning er formentligt noget, som vi kommer til at se mere til fremover, fortæller Søren Kristensen, cheføkonom Sydbank.

– Det vi ser i Europa er, at energilageret er lille lige nu, derfor vil priserne stadig være ret høje. I og med vi er kommet ind i en grøn omstilling, betyder det, at når vejret ikke arter sig, så ser vi nogle større udsving i energipriserne, og det tror jeg er noget, vi kommer til at se i adskillige år endnu. I perioder vil en vindmøllepark give gode perioder og lave priser, men har man en dårlig periode, hvor det ikke blæser, så vil priserne stige, siger Søren Kristensen.

Noget der ligner normalen

Hvis alt går som det plejer, vil priserne falde igen, så snart vi nærmer os sommeren. Sådan plejer det i hvert fald at være, fortæller Nikolaj Nexø Grønnegaard. Vi går lysere og varmere tider i møde. Det betyder blandt andet, at vi ikke skal bruge meget energi på at varme huset, hvilket også hjælper til, at efterspørgslen på energi falder – det samme gør så prisen.

Sådan plejer et årshjul af energi og energipriser at løbe rundt.

– Der er sket et lille fald i energipriserne allerede siden årsskiftet. Vores forventning er, at vi vil se, at det aftager. Vi kommer til at have høj pris hele året, men det falder før eller siden, men ikke til et niveau, som vi tidligere har set, siger Nikolaj Nexø Grønnegaard.

Han fortæller, at han oplever, at kunderne i denne tid er opmærksomme på, hvordan de kan forbruge mindre. Bornholmerne slukker elektronik i hjemmet, man måske førhen havde ladet trække strøm i længere tid.

Cheføkonom i Sydbank, Søren Kristensen, fortæller at der ikke er nogen hurtig løsning, hvorpå man kan spare nogle penge i husholdningen. Og i øvrigt kan en tilspidset situation i Ukraine spille ind på priserne for gas og olie.

– Selvfølgelig kan man skrue ned for varmen, men det er svært at gøre noget på den korte bane. Vi tror ikke, at de høje gas og el-priser kan vare ved. Vi tror, at priserne vil falde lidt igen. Gaspriserne er allerede faldet en del i forhold til slutningen af 2021. Men det bliver med små bump på vejen.

– Situationen omkring Ukraine, hvor gas og olie bliver brugt som et pressionsmiddel, er med til at holde priserne endnu højere, siger Søren Kristensen.