Svindel på nettet skaber usikkerhed: Selv formanden er blevet hacket

Svindel på nettet skaber usikkerhed: Selv formanden er blevet hacket
Både politiet og bankerne oplever i stigende grad, at der er personer, som forsøger at snyde ældre over telefonen til at udlevere oplysninger til deres bankkonto eller decideret at overføre penge til dem. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
NYHED | ABONNENT | 19. MAR 2023 • 15:30
NYHED | ABONNENT
19. MAR 2023 • 15:30

Stigende økonomisk svindel på nettet og overgangen til MitID skaber større og større usikkerhed hos de ældre borgere. Det er tydeligt hos Ældre Sagen Bornholm, hvor it-gruppen har haft mere travlt end nogensinde før.

– 2022 har til tider været et voldsomt travlt år.

Sådan indleder it-gruppen hos Ældre Sagen Bornholm sin årsberetning, som gruppen har lagt frem i forbindelse med, at Ældre Sagens lokalforening afholdt årsmøde lørdag i Aakirkebyhallerne.

It-gruppen består af it-caféer i Rønne og Nexø, en udkørende service samt telefonrådgivning, og alle har haft et særligt travlt år.

– Udover de sædvanlige store og små problemer, som fylder meget hos vores medlemmer, så er det naturligvis overgangen til MitID, der har voldt en del hovedbrud. Formidlingen fra officielt hold har simpelthen ikke været målrettet nok til vores målgruppe. Derudover har selve it-programmerne vist sig ikke robuste nok, men har krævet mange individuelle rettelser og indgriben, lyder det i beretningen.

Brug for flere folk

Det forgange år har derfor udstillet behovet for, at man får flere folk ind i gruppen, som lige nu består af 11 supportere.

Det var også et af fokusområderne hos den nye lokalformand Steen Thomsen, der har overtaget, efter den tidligere formand Birger Rasmussen, der først på året blev valgt som formand for Landsforeningen Ældre Sagen.

– Vi vil fortsat udvikle hjælpen, støtten og vejledningen i forhold til hele it-området. Her er tale om rådgivning i både Nexø og Rønne, samt mulighed for at få hjælp hjemme. Stadig mere foregår digitalt, siger Steen Thomsen i sin årsberetning.

I det hele taget har it-gruppen oplevet en stor ændring i både arbejdsmængde- og opgaver.

– Det, der begyndte som en afhjælpning af praktiske problemer på medlemmernes pc’ere, har udviklet sig til en langt mere diffus indsats. Digitaliseringen gennemsyrer i dag medlemmernes daglige liv på alle niveauer: kontakten til det offentlige, skat, banker og firmaer. Det kan være svært at manøvrere i dette rum, når man ikke er opflasket med it.

Formand for Ældre Sagen Bornholm var selv for nylig offer for, at svindlere benyttede hans navn og mailadresse. Arkivfoto: Allan Rieck

Mere svindel på nettet

Netop kontakten til de offentlige instanser har skabt problemer, hvor man oplevet en markant stigning i svindel, der får Ældre Sagens medlemmer til at føle sig usikre på nettet.

Tidligere på året blev der holdt foredrag om it-sikkerhed i Snogebæk, og her fortalte politiassistent Jens Øllgaard Rasmussen fra Bornholms Politi, at der sidste år fra netbanker og kortoplysninger blev bedraget for over 100 millioner kroner på landsplan, mens han anslog beløbet på Bornholm for at være over en million kroner.

– I hele 2022 havde vi 3.300 sager på landsplan. Det er en stigning med over 1.000 sager fra 2021. Det går stærkt, og det er fordi, det virker, lød det fra Jens Øllgard Rasmussen.

Samme udvikling har Morten Hjorth Hansen, der er filialdirektør i Nordea i Rønne, givet udtryk for.

– Det er især sket i takt med, at MitID skulle erstatte NemID, hvilket har givet en masse forvirring hos vores kunder, der har været i tvivl om, hvad de skulle og ikke skulle gøre. Det er der desværre været nogen, som har været rigtig gode til at udnytte, sagde Morten Hjorth Hansen i slutningen af sidste år til Tidende

Det gav også Steen Thomsen anledning til at adressere problemet i sin beretning. Han har faktisk selv for nyligt været involveret i et forsøg på svindel ude fra.

– Vi skal beskytte os bedst mulig mod misbrug og være afvisende over for henvendelser fra fremmede eller mærkelige anmodninger om penge overførelser. I sidste uge stod jeg selv som afsender af en henvendelse om indkøb af gavekort efterfulgt af, at pengene derefter skulle overføres til den eller de, der uretmæssigt benyttede mit navn og mailadresse Så beskyt jer bedst og vær forsigtige, lyder det fra formand Steen Thomsen.

Stort medlemstal

Ældresagen Bornholm har pt. hele 7762 medlemmer.

– Et imponerende medlemstal, der skyldes en dygtig bestyrelse, der indtil 2023 har profiteret af Birger Rasmussens dygtige formandskab, et formandskab man på landsplan har set, hvorfor han er blevet fungerende formand på landsplan for næsten en million medlemmer, siger Steen Thomsen, der også gav en stor tak til de frivllige kræfter i foreningen.

– Bestyrelsen koordiner blot de mange områder, hvor de mange engagerede og dygtige frivillige yder en utrolig indsats til gavn for Bornholms borgere. Uden frivillige ingen aktiviteter. Så en stor tak til jer frivillige.