Svaneke Bryghus verificeres som CO2-neutralt bryggeri

Svaneke Bryghus verificeres som CO2-neutralt bryggeri
Arkivfoto: Berit Hvassum
| 27. APR 2021 • 07:30
Af:
Marie Hofman

27. APR 2021 • 07:30

KLIMA

Svaneke bryghus verificeres, som de første i Danmark, som CO2-neutralt bryggeri.

Det sker efter flere års arbejde med grøn omstilling i produktionen, hvor bryghuset nu verificeres af firmaet Force Technology. Det oplyser bryghuset i en pressemeddelse.

Bryghusets grønne omstilling startede tilbage i 2018, hvor man tog det første skridt ved at blive 100 procent økologisk.

I 2019 introducerede man dåser med markant lavere miljøbelastning end engangflasker, før man i 2020 skiftede oliefyret ud med biogas. Bryggeriet drives desuden af el fra vedvarende energikilder, hvoraf 35 procent kommer fra egne solceller, mens de resterende 65 procent købes som certificeret vind- og solenergi. 

Genanvendt kulsyre

Seneste skud på stammen skete i udgangen af 2020, hvor Svaneke Bryghus fik installeret et genvindingsanlæg til kuldioxid.

Det nye anlæg gør, at bryggeriet nu er i stand til at genanvende sin egen overskydende kuldioxid i tappeprocessen samt tappe og sælge det overskydende i kulsyreflasker til egne kunder med fadølsudskænkning på Bornholm og i Storkøbenhavn.

– Vores nye genvindingsanlæg er prikken over i’et og game changeren i rejsen mod at brygge CO2-neutralt. Vi er meget stolte af vores grønne fortælling, og er sikre på, at det vil blive et endnu vigtigere salgsparameter i fremtiden, lyder det fra Steen Jespersen, direktør for Svaneke Bryghus. 

Bryggeriforeningens direktør, Niels Hald mener, at omstillingen er et eksempel til følge for andre danske bryggerier. 

– For nogle bryggerier er det vanskeligt at omstille sig til fuld CO2-neutralitet på den korte bane, men Svaneke Bryghus sætter et godt eksempel for resten af branchen ved at være CO2-verificeret, lyder det.