Svækket orkan på vej mod Bornholm

NYHED | 8. OKT 2024 • 17:24
NYHED
8. OKT 2024 • 17:24

Orkanen Kirk har mistet en del af kræfterne på sin vej over Atlanten. Onsdag rammer han Bornholm med regn og tiltagende vind.

Resterne af en tropisk storm rammer Bornholm onsdag sidst på eftermiddagen. Men det er ikke så dramatisk, som det lyder, siger Mette Zhang, vagthavende meteorolog på DMI.

– Vi har forsøgt at undgå at sige tropisk storm, for det giver associationer til de billeder, man har set fra Florida og Philippinerne, og det er han ikke længere, siger Mette Zhang, vagthavende meteorolog på DMI.

DMI varslede allerede tirsdag eftermiddag voldsomt vejr på vej mod Danmark. Men her er der tale om et helt almindeligt, langvarigt regnvejr, fortæller meteorologen. Det trækker tirsdag aften og nat op over Østersøen fra syd, og forventes at resultere i en del regn på Bornholm.

Der er derfor udsendt varsel om kraftig regn over Bornholm gældende fra midnat natten til onsdag til onsdag klokken 09.00.

Her melder DMI om mellem 25 og 30 mm nedbør på seks timer.

Kirk – eller resterne af Kirk – rammer først Bornholm onsdag omkring spisestid, siger Mette Zhang.

Kirk er et tidligere tropisk lavtryk, som nu er omdannet et almindeligt lavtryk med regn og tiltagende vind fra sydøst. Kirk startede før weekenden som en voldsom orkan i kategori fire, hvor fem er maksimum. Orkanens centrum lå over Atlanterhavet med vindstød på op til 230 kilometer i timen. De seneste dage har Kirk så bevæget sig mod øst, og samtidig er luften gået lidt af ballonen.

– Kirk har gennemgået en transformation på sin vej over Atlanten, så den nu ligner de lavtryk vi kender, altså lavtryksfronter, der enten bringer kold eller varm vind, siger Mette Zhang.

Den svækkede orkan skiftede desuden retning i løbet af tirsdag, siger meteorologen.

– Før så det (lavtrykket, red.) ud som om det kørte op over den centrale del af Danmark. Nu trækker det over mod den østlige og sydøstlige del af landet.

Forkanten af Kirk når Bornholm onsdag ved spisetid med mere regn og tiltagende sydøstenvind. Men der er altså hverken tale om orkan eller storm, forsikrer Mette Zhang.

Kirk begyndte sin rejse i det centrale Atlanterhav den 29. september.

Følg debatten på facebook!
FÅ ABONNEMENT