Stor rokade skal samle hele administrationen i Rønne

Stor rokade skal samle hele administrationen i Rønne
Borgmesterkontoret, Business Center Bornholm og kommunens administrative centre i Tejn og Nexø er med i Snorrebakken-plan. Foto: Jens-Erik Larsen
| ABONNENT | 19. JAN 2021 • 17:23
Jakob Nørmark
Journalist
| ABONNENT
19. JAN 2021 • 17:23

KOMMUNALT

Efter et uskønt forløb tegner der sig nu en samlet plan for, hvordan kommunens administration kan samles på få matrikler i Rønne. De gamle skolebygninger på Snorrebakken er omdrejningspunktet for centraliseringsplanen.

Et vigtigt formål er at flytte afdelingerne i Tejn, så Bornholms Museum kan få opfyldt ønsket om at indrette magasiner i bygningerne, der huser en del af medarbejderne i Ejendomme og Drift, Byg og Plan samt hele Center for Natur, Miljø og Fritid.

Fremtiden for rådhuset i Nexø er også i spil, og det er en mulighed, at Center for Økonomi og Personale skal med til Snorrebakken. Hvad der skal ske i Nexø, vil først blive afklaret i en senere fase i 2022, fremgår det af planen.

Den centrale del af centraliseringsplanen omfatter også en del omrokeringer i Rønne. Kommunens direktion skal flytte fra Ullasvej sammen med borgmesteren og sekretariatet for at gøre plads til Center for Børn og Familie, der har mange medarbejdere siddende i den tidligere administrationsbygning på Østre Skole, som i december blev solgt.

De øvrige dele af Regional Udvikling, It og Sekretariat, herunder Byg- og Planafdelingen, skal også rykkes fra Ullasvej til Snorrebakken, hvis planen, som et flertal i kommunalbestyrelsen efter en lang debat vedtog 17. december, kan realiseres.

Den samlede strategi skal også bruges til at finde en permanent placering til de dele af Sundhed og Forebyggelse, der aktuelt har lokaler på Helsevej 4, samt sygeplejen i Lille Madsegade. Placeringen kunne "være omkring Bornholms Hospital/Ullasvej/Hjælpemidler/Sønderbo", foreslås det.

Endelig indgår Business Center Bornholm også i planen. BCB skal flyttes fra Landemærket i Rønne til Snorrebakken, hvilket har den fordel, at kommunen vil kunne "lave en fælles erhvervsindgang", lyder argumentationen fra administrationen.

Tvivl om rådhuset i Nexø

Hvis Nexø-personalet flyttes med til Rønne, kommer politikerne også til at skulle træffe en beslutning angående fremtiden for Nexø Rådhus.

"Syge- og Hjemmeplejen på østlandet kører i dag ud fra Nexø Rådhus, så det skal i den forbindelse afklares, hvad der skal ske med Nexø Rådhus og de tilbageværende funktioner," skriver administrationen i sagsfremtillingen til Økonomi-, Erhvervs- og Planudvalget.

Udvalget skal på dets møde onsdag drøfte den overordnede tidsplan samt forholde sig til, om der skal afsættes 1,5 millioner kroner til eksterne rådgivere. Kommunen planlægger efter, at der skal tilkobles to rådgiverhold til opgaven, og de halvanden million kroner er tiltænkt første fase.

Disse rådgivere skal lave en dispositionsplan, som tager højde for økonomi, indretning og ombygning af Snorrebakken. Det understreges, at ombygningen skal ske "i dialog med medarbejdere og med fokus på et godt arbejdsmiljø". Projektet skal ikke rumme storrumskontorer, understreges det.

Rådgivningsopgaven skal også munde ud i, at der afleveres en samlet plan for samling af medarbejdere på færre matrikler.

Planerne for bygningerne på Snorrebakken skal fremlægges for politikerne i juni 2021, og konsulenterne får til opgave at forsøge at finde plads til Nexø-medarbejderne, så beslutningstagerne får "det tilstrækkelige grundlag for en stillingtagen til, om Snorrebakken skal udvides til at rumme Økonomi og Personale", skriver administrationen i oplægget.

Den næste rådgivningsfase kommer til at omfatte byggeteknisk bistand og artitektopgaven samt bygherrerådgivning og assistance med anlægsudbud.

Ad flere omgange har kommunalbestyrelsen afsat penge til en samling af administrationen. Der er 20.149.900 kroner til rådighed, og tanken er altså, at de første 1,5 millioner kroner skal bruges på ekstern rådgivningshjælp.

 

Det besluttede kommunalbestyrelsen i december

1) Snorrebakken klargøres til permanent at modtage:

– De dele af Ejendomme og Drift, der i dag sidder i Tejn

– Natur, Miljø og Fritid

– De dele af Regional Udvikling, It og Sekretariat inklusive borgmester og direktion, der i dag sidder på Ullasvej (også Byg og Plan)

– Business Center Bornholm, som flytter fra Landemærket til Snorrebakken for at lave en fælles erhvervsindgang

2) Museet bygger et magasin i tilknytning til Tejn Rådhus og anvender den del af det gamle rådhus, som ikke anvendes til Hjemme- og Sygeplejen, som administrationsbygning.

3) Misbrug forbliver permanent i Åkirkebyvej 1, Rønne.

4) Ullasvej 23 og Helsevej ombygges til at kunne modtage Børn og Familie, der midlertidigt er i administrationsbygningen på Østre Skole, og flytter sammen med de øvrige medarbejdere, der allerede i dag er på Ullasvej 23.

5) Der skal findes en permanent placering til de dele af Sundhed og Forebyggelse, der har kontorer på Helsevej 4, samt Sygeplejen, der aktuelt er i Lille Madsegade i Rønne. Det kunne være omkring Bornholms Hospital/Ullasvej/Hjælpemidler/Sønderbo.

 

Der skal senere i processen tages stilling til, om:

6) ... Snorrebakken skal udvides til at rumme Økonomi og Personale, der i dag er i Nexø

7) ... hvad der skal ske med Nexø Rådhus og de tilbageværende funktioner, da syge- og hjemmeplejen på østlandet i dag kører ud fra Nexø Rådhus.

 

Brikkerne

Følgende matrikler og enheder er i spil, når eksterne rådgivere skal lave en samlet plan for, hvordan kommunens administration kan samles på færre matrikler:

a. Snorrebakken i Knudsker, herunder også til Økonomi og Personale

b. Tejn, herunder Bornholms Museum samt Hjemme- og Sygeplejen

c. Ullasvej, herunder Sundhed og Forebyggelse

d. Nexø Rådhus, herunder hjemme- og sygeplejen

e. Evt. Vibegård, Rønne