Spærretid: Politikerne må ikke besøge kommunale bygninger i to måneder

Spærretid: Politikerne må ikke besøge kommunale bygninger i to måneder
Den eneste politiker, som jeg har set stå foran kommunale arbejdspladser og dele morgenbrød ud i en valgkamp, er Lea Wermelin, altså en socialdemokrat, siger Linda Kofoed Persson (DF) om, at kandidater til kommunalvalget nu bliver forment adgang til kommunens bygninger i to måneder op til valget i november.
KOMMUNALT | BORNHOLM | 12. AUG 2021 • 19:21
Jakob Marschner
Journalist
KOMMUNALT | BORNHOLM
12. AUG 2021 • 19:21

Kandidater til kommunalvalget i november må ikke besøge kommunens bygninger i en periode på to måneder op til valget. Journalister får derimod frit slag til at tale med hvem de vil.

Det bliver udgangen på sommerens glohede debat om den spærretid, som først kommunaldirektør Johannes Nilsson og dernæst borgmester Thomas Thors (S) først søsatte i en betydeligt mere restriktiv form. Det ville have ført til, at kun kommunaldirektøren måtte udtale sig på kommunens vegne i tre måneder op til valget.

At spærretiden nu kun kommer til at omfatte kandidater, der stiller op til valget, står klart efter torsdagens mødet i økonomiudvalget, hvor Socialdemokratiet, Enhedslisten og SF gik ind for den udgang på sagen. Tilsammen råder de tre partier over et spinkelt flertal på 12 af kommunalbestyrelsens 23 mandater.

Venstre, Dansk Folkeparti, Bornholmerlisten og Kristendemokraterne var imod. Kirstine van Sabben (BL) havde stillet forslag om, at der slet ikke skal gælde særlige retningslinjer i tiden op til valget.

Borgmester Thomas Thors (S) var derimod godt tilfreds efter mødet, der tog omkring en time og ifølge Thors blev afviklet "i fred og fordragelighed, som et helt almindeligt møde i økonomiudvalget".

– Jeg synes, at det er endt et rigtig godt sted. Vi har haft en omfattende diskussion, og vi fastholder, at der skal være nogle retningslinjer, som der er på alle mulige andre områder, siger Thomas Thors.

– Hovedoverskriften er, at vores organisation skal være partipolitisk neutral. Nu indfører vi den her begrænsning på kandidater, der stiller op til valget, så kommunens institutioner ikke risikerer at blive brugt som steder, hvor der bliver ført valgkamp, siger han.

Hos Dansk Folkeparti er gruppeformand Linda Kofoed Persson helt uenig.

– Jeg synes, at det er ærgerligt, for hvad er problemet? Hvorfor har man så travlt med at indføre sådan en spærretid for kandidater før et kommunalvalg? spørger hun.

– Den eneste politiker, som jeg har set stå foran kommunale arbejdspladser og dele morgenbrød ud i en valgkamp, er Lea Wermelin, altså en socialdemokrat. De eneste, der har gjort det her, er dem selv. Ingen andre har stået foran hjemmeplejen og delt rundstykker ud. Det holder vi andre os for gode til, siger Linda Kofoed Persson.

– At gøre noget, som vi andre ikke ser som et problem til et kæmpe problem, synes jeg simpelthen er forkert.