I aften tager politikerne endnu en debat om spærretiden – denne gang for åbent tæppe

I aften tager politikerne endnu en debat om spærretiden – denne gang for åbent tæppe
Torsdag aften bringes regionskommunens åbenhed og retningslinjer op til kommunalvalget til debat på et kommunalbestyrelsesmøde. Arkivfoto: Jens-Erik Larsen
POLITIK | RØNNE | 19. AUG 2021 • 10:00
Jakob Nørmark
Journalist
POLITIK | RØNNE
19. AUG 2021 • 10:00

Den sommeren igennem meget omtalte spærretid skulle være trådt i kraft i mandags. Dette er ikke sket, fordi de fleste kommunalbestyrelsesmedlemmer slog bremsen i og forlangte et kursskifte fra kommunaldirektør Johannes Nilsson. Torsdag aften bringes regionskommunens åbenhed og retningslinjer op til kommunalvalget til debat på et kommunalbestyrelsesmøde, der udelukkende handler om sagen, som ikke tidligere har været behandlet på et åbent møde med adgang for offentligheden.

At lokalpolitikerne inddrages, skyldes et ønske fra Bornholmerlistens Kirstine van Sabben om, at kommunaldirektøren og borgmesteren ikke skal kunne begrænse åbenheden op til et valg uden om det politiske system.

"Jeg finder det dybt problematisk, at man indfører denne ordning uden fornyet politisk debat og beslutning. Det skal selvfølgelig være ØEPU (økonomi-, erhvervs- og planudvalget, red.) og KB (kommunalbestyrelsen, red.), som skal beslutte, om den slags tiltag skal indføres eller ej og i hvilken form, længde etc.," skriver van Sabben i sin indstilling.

Kommunaldirektør Johannes Nilsson rundsendte 29. juni en mail, hvor han bad politikere, ledere, medarbejdere og medier om at være opmærksom på, at Bornholms Regionskommune tre måneder forud for kommunalvalget ville indføre en spærretid, der ville indebære, at det alene er kommunens kommunaldirektør, der udtaler sig på kommunens vegne, at politikere må vente med at komme i praktik i kommunens institutioner (men kan udføre deres eventuelle tilsynspligt), og at medierne ikke har adgang til de kommunale bygninger og institutioner i perioden.

Flertal for mindre begrænsning

Da Kirstine van Sabbens forslag om at afskaffe spærretiden blev behandlet i økonomiudvalget i sidste uge, fik hun ikke opbakning fra flertallet til venstre for midten. I stedet for gik Socialdemokratiet, SF og Enhedslisten sammen om en reduceret version af begrænsningerne op til et valg.

De nye retningslinjer, som kan blive endelig vedtaget torsdag aften, vil betyde, at politikerne i de sidste to måneder inden valget ikke må medbringe gæster eller have følgeskab af journalister under besøg på kommunens institutioner. I det ændrede forslag fjernes kravet om, at kun Johannes Nilsson må udtale sig på kommunens vegne, og at medier ikke må besøge kommunens bygninger (der skal foretages en konkret vurdering af henvendelsen, bemærkes det). Desuden forkortes perioden fra tre til to måneder.

Hverken Venstre, Bornholmerlisten eller Dansk Folkeparti støttede de nye retningslinjer. Dansk Folkeparti har som tidligere omtalt et kontraforslag om en ny åbenhedspolitik klar. DF's åbenhedspolitik med slaglinjen "Vi tilstræber åbenhed i enhver situation" skal også til afstemning torsdag aften. I forslaget lægger DF op til, at BRK skal "prioritere samarbejdet med pressen højt", og at "alle organisationens ledere og chefer så vidt muligt skal indgå i de nødvendige dialoger med pressen, så der kommer flest mulige nuancer og fakta i dækningen af organisationen".

Bornholms Regionskommune har i forvejen en kommunikationspolitik, som blev revideret for et år siden.

 

DF's forslag til en åbenhedspolitik

Åbenhedens seks bud:

· Vi tilstræber åbenhed i enhver situation. Vi forstår åbenhed bredt – i betydningen af at vi er åbne over for borgerne og alle andre vi er i kontakt med, men også over for idéer, forslag og argumenter. I de situationer, hvor vi ikke kan være åbne, for eksempel på grund af tavshedspligt, hensyn til samarbejdspartnere eller andre årsager, fortæller vi åbent hvorfor.

· Vi sørger for gennemskuelighed for borgere og andre, vi kommer i kontakt med – også når gennemskueligheden kræver, at vi sætter os ind i eller involverer andre fagområder end vores egne.

· Vi er ordentlige, venlige, hjælpsomme og imødekommende i alle situationer, og vi lytter til modtagernes argumenter og oplevelser.

· Vi tilstræber en åben og ærlig kultur internt i BRK, hvor vi opfordrer hinanden til kontinuerligt at drøfte arbejdet og rammerne for dets udførsel.

· Vi involverer hinanden, borgere og andre interessenter mest muligt og tidligst muligt i arbejdet. Vi deler vores viden, og vi fortæller, når vi er usikre eller mangler viden.

· Vi ønsker at være en ærlig, troværdig og tillidsskabende organisation, og vi tager alle vores del af ansvaret for, at vi bliver opfattet sådan. Vi er alle ambassadører for helheden i BRK, og vi anerkender frontmedarbejdernes særligt store betydning for, om BRK bliver opfattet som en åben organisation.

 

Om pressen:

"Vi prioriterer samarbejdet med pressen højt, og vi respekterer dens arbejdsvilkår. Vi svarer hurtigt på henvendelser fra journalister, helst inden for en time, eventuelt med en oplysning om, hvornår vi kan give et endeligt svar. Vi anerkender behovet for faglige indspark i den lokale debat, hvorfor vi som organisation mere end glædeligt stille op."

 

BRK’s pressehåndterings tre bud

· Vi samarbejder til alle tider med pressen, da den er vores primære samarbejdspartner i fortællingen om BRK og Bornholm.

· Vi arbejder ikke med begreber som ‘spærretid’ eller udsagn som ‘ingen kommentarer’ medmindre der er tale om personfølsomme sager og oplysninger.

· Alle organisationens ledere og chefer skal så vidt muligt indgå i de nødvendige dialoger med pressen, så der kommer flest mulige nuancer og fakta i dækningen af organisationen.