Sølvbryllup for Svaneke-parade: Traditionen skal blive gammel med os

Sølvbryllup for Svaneke-parade: Traditionen skal blive gammel med os
80 deltagere var i år med til Svaneke Beachvolleys årlige udklædningsparade, der starter fra Svaneke Torv og løber ned til Hullehavn, hvor deltagerne dyster i en beachvolley-turnering. Foto: Berit Hvassum
ARRANGEMENT | SVANEKE | ABONNENT | 10. JUL 2021 • 17:27
ARRANGEMENT | SVANEKE | ABONNENT
10. JUL 2021 • 17:27

Lørdag formiddag kunne man opleve et sælsomt syn af både Elvis, podere, lagkager og sågar et Adam-kostume, da den årlige beachvolley-parade samledes på Svaneke torv. En traditionsrig begivenhed, der normalt er trækplaster for hele Svaneke by. I år var ingen undtagelse, hvor mange nysgerrige blikke var stimlet sammen på hele ruten ned til Hullehavn. 

Hvad der dog var en undtagelse, var at optoget i år kunne fejre 25 års jubilæum. Med andre ord et sølvbrullyp, og det blev da også markeret af paradens faste deltagere, der havde sørget for æresport og sølvbryllupssang til arrangørgruppen.

For en af hovedkræfterne bag, Maria Kennet, der i sin tid startede traditionen med Malene Juuhl Hjorth, var fællessangen inden paradens start et rørende øjeblik, fortæller hun. 

– Det er meget rørende at se, hvor stort det her har vokset sig, det bringer nogle tårer frem. Dengang vi startede, drømte vi jo om, at vi kunne lave en årlig begivenhed, der kunne sikre sammenholdet for alle os, der flyttede fra øen. Og det kan vi i den grad konstatere, at vi er lykkedes med, siger Maria Kennet, der sammen med mange af deltagerne er født og opvokset i Svaneke.  

43-årige Maria Kennet var for 25 år siden initiativtager på beachvolley-festen med Svaneke-veninden Malene Juuhl Hjorth. I dag sidder hun i arrangørgruppen med Martin Niedersøe og Nicolai Nørregaard, der også er født og opvokset i Svaneke. Foto: Marie Hofman

25 temaer

Traditionen tro bar også dette års optog et tema som overskrift på årets udklædninger. Men i anledningen af jubilæummet havde man i år valgt overskriften "25 år - 25 temaer" for at skabe en slags Tour de Force gennem de mange års temaer som BornholmBornholmBornholm, OL og Film.

Sidstnævnte kategori havde deltageren Cecilie Mattson valgt at genoplive, der i år var klædt ud som Pumba og sammen med sit hold udgjorde den højtskattede børnefilm Løvernes Konge. Hun er en af dem, der har været med siden starten i 1997, og husker den spæde opstart. 

– Vi var en vennegruppe, der altid havde spillet beachvolley på hullehavn hver sommer, og dengang startede vi jo bare med et fiskenet og to jernstænger til en turnering - bare for at have et eller andet årligt at samles om, så vi kunne holde kontakten efter, at vi flyttede fra øen, siger Cecilie Mattson. 

God stemning med udklædning

Selv er hun også overvældet at se begivenheden vokse sig henover årene til det omfang, den har i dag. 

– Det tog ligesom bare fart fra, at vi lavede en beachvolley turnering til at flere og flere - også generationer under os - tilsluttede sig, fordi de nød at have den her ene dag om året, hvor alle kunne mødes. På et eller andet tidspunkt var der nogle, der foreslog, at vi også kunne klæde os ud i noget sjovt tøj. Og det gør dagen og stemningen lidt mere frimodig med udklædning, hvor det jo også giver lidt street credibility (engelsk udtryk for respekt red.) at vinde pokalen for bedste udklædning, griner Cecilie Mattson, der selv flyttede selv tilbage til Svaneke for 19 år siden.

For langt størstedelen af begivenhedens deltagere bor de dog i dag ovre. For Cecilie Mattson er dagen derfor også en kærkommen mulighed for at møde gamle skolekammerater og barndomsvenner. 

– Det er så fedt, fordi mange af dem ser jeg jo ikke hele året, men så følger man med i hinandens liv på den måde, siger hun. 

Cecilie Mattson er til daglig lærer på Svaneke Friskole og oprindeligt fra Svaneke. Hun har været med til beachvolley-festen siden starten for 25 år siden. Foto: Marie Hofman

Uden tvivl guldbryllup

Stifteren Maria Kennet bor også til daglig selv i Dragør, men ferierer hvert år et par uger omkring beachvolley-festen. En tradition, der efterhånden også er blevet fast for mange af deltagerne, forklarer hun. 

– Det er måske kun 15 procent af deltagerne, der bor fast på Bornholm, så for mange er det også blevet en tradition, at man holder ferie herovre i et nogle uger i forbindelse med beachvolley-festen, fortæller Maria Kennet, der som mange andre af sine barndomsvenner har købt sommerhus i takt med, at begivenheden har vokset sig større.  Hun er derfor også sikker på, at der også vil blive et guldbryllup for Svaneke Beachvolleys årlige parade og turnering. 

– Det bliver uden tvivl guldbryllup. Jeg har altid fastholdt, at traditionen skal blive gammel sammen med os. Det kan være formen ændrer sig en smule, og måske bliver udklædningen en smule nedtonet, jo ældre vi bliver. Men nu har vi jo også en den næste generation med, fordi mange har fået børn. Så vi har også talt om en ungdomsbane, og så kan os gamle spille ved siden af, griner Maria Kennet.