Fra parkeringspladsen går man nordpå ad kyststien og passerer broen over Bobbeåen med store vandmasser. Åen udspringer i Rø Plantage og kaldes Brommeå. På turen mod havet bliver den til Bobbeå, og de mange stejle klipper skaber fos og vandfald undervejs. Stien passerer flere ældre forsvarsskanser og en primitiv teltplads. Her forlader man stien og fortsætter på den stenede strand mod nord.
På den stenede strand findes nogle store og små vandreblokke, der er slebet på en mærkelig måde. En sten ligner en søløve, andre nogle kravlende havskildpadder, en hajfinne og ude i havet ses flere sten, der minder om strandede hvaler. Disse sten er geologisk set noget af det meste interessante på Bornholm. De kom med isen, men har ingen skurestriber. De er ligeså fint polerede som ægypternes monumenter. Hvis de er slebet af vand, er der to muligheder. Enten har der efter istiden været fossende vand oppefra skrænterne, der gennem mange år har slebet dem. Der kan også have ligget smeltende isbjerge langs kysten, som har skabt et fossende vand mellem skrænterne. Nær Gudhjem findes stednavnet ”Suserenden” i kystklipperne, og måske skyldes det susende vand langs kysten.
Kraterrøser er gravminder fra jernalderen. Foto: Søren P. Sillehoved
Mod Gudhjem og kraterøserne
Man følger stien tilbage mod nogle sommerhuse. Her begynder stien til Gudhjem, og ved det sidste hus fører en mindre sti til venstre frem til stranden med store strandvolde af flade rullesten. Det er hævet havbund fra tiden efter istiden. Her har vores forfædre i jernalderen anlagt en stor gravplads med 35 stenrøser. De kaldes for kraterrøser, da de er cirkelformede med en hule som et krater. Den findes også kraterrøser på Balke Lyng, der dog er meget mindre. Ved Salene er de meget store, de findes i Sverige, men ingen andre steder i Danmark. Engang troede man, at gravens udseende skyldes, at røsen var sunket sammen, men det skyldes ældre tiders udgravning. Under en undersøgelse i 1888 fandt man kun nogle skeletrester, intet andet.