Snart skal de største græskar findes

Snart skal de største græskar findes
Sandemandsgårdens største græskar er nu på 6,5 kilo. Foto: Sandemandsgården
NYHED | ABONNENT | 16. SEP 2023 • 05:30
Holger Larsen
Journalist
NYHED | ABONNENT
16. SEP 2023 • 05:30

Bornholmsmesterskabet i kæmpegræskar går ind i den sidste måned – og alle græskardyrkere kan være med i finalen den 15. oktober.

Det er nu, at græskarrene skal have den sidste kærlighed for at vokse sig store, for finalen i bornholmsmesterskabet i kæmpegræskar nærmer sig.

76 hentede i foråret kæmpegræskarfrø i Lilliendal Plantecenter i Rønne. Men konkurrencen er åben for alle, understreger Kaj Erik Mortensen, formand for Hasle og Omegns Byting, som står bag arrangementet.

Har man fremdyrket et stort græskar, som man mener kan have en chance i konkurrencen, eller som man bare gerne vil vise frem, så er man velkommen til at tilmelde sig hos Hasle og Omegns Byting. Og det er altså uanset, om man har hentet frø hos Lilliendal eller ej.

Tilmelding til finalen skal ske senest den 7. oktober.

Finale på Hasle Havn

Finalen finder sted på havnetorvet på Hasle Havn søndag den 15. oktober.

Bytinget er i sving med at arrangere dagen, og der vil komme nærmere information – både i Tidende og på bytingets facebook- og hjemmeside.

Det er planen, at de store finalegræskar skal være udstillet på Hasle Havn i efterårsferien.

I Hasle fik man ideen til at arrangere et BM i kæmpegræskar for at være med til at fejre halloween i efterårsferien. Konkurrencen er inspireret af DM i kæmpegræskar, som er blevet holdt i Tivoli i København i 15 år.

Jens Peder Skønager fra Ribe blev i 2022 danmarksmester for tredje gang – med et græskar på 970,4 kg, hvilket er dansk og nordisk rekord.

– Der ligger nogle hemmeligheder i gødningen. Jeg kan sige, at de kan rigtig godt lide animalsk gødning. Det her græskar har fået velkomposteret hestegødning. Det har ligget i to år, før jeg har brugt det, sagde Jens Peder Skønager til TV Syd efter at have vundet DM sidste år.

Vis os dit græskar

Sandemandsgården i Rønne er blandt deltagerne i konkurrencen.

Her er græskardyrkningen blevet en del af aktivitets- og samværstilbuddets nye køkkenhave, som er blevet et godt aktiv i brugernes dagligdag.

Sandemandsgårdens største græskar er nu på 6,5 kilo, oplyser pædagogisk assistent Nikolaj Krathmann Holm, så der er altså endnu et stykke op til "tivolistørrelse".

Du er meget velkommen til at lægge et foto af dit største græskar ind på Bornholms Tidendes facebookside.