Sindssygt: 25 procent flere katte end ventet

Sindssygt: 25 procent flere katte end ventet
Lone Bendixen Nielsen har lige nu knap 40 katte. Arkivfoto: Jacob Jepsen
NYHED | ØSTERLARS | ABONNENT | 24. NOV 2022 • 10:30
NYHED | ØSTERLARS | ABONNENT
24. NOV 2022 • 10:30

Lone Bendixen Nielsen, som åbnede Bornholms Internat sidste år, havde regnet med maksimalt 300 katte om året, men har haft over 400 inde på et år.

 

Ude i landet har der lydt meldinger om dyreinternater, som på det nærmeste bliver væltet bagover af ikke mindst katte, som bliver indleveret med en melding om, at ejeren ikke længere mener at have råd til at have husdyr. Men hvordan ser det ud på Bornholm?

Bornholms Internat i Østerlars tager imod ejerløse familiedyr i form af katte og mindre kæledyr, mens Bornholms Hundeinternat i Aakirkeby modtager hunde, og fra førstnævnte siger Lone Bendixen Nielsen:

– Vi får også mange katte ind, men primært i forbindelse med store kattesager, vi får ikke så mange enkelte ind, det er lidt stoppet for 14 dage siden. Og dog ... jo, der kommer mange katte ind, men det er lidt svært for mig at sætte det i et større perspektiv, for jeg startede først sidste år i oktober, så jeg har ikke så meget at sammenligne med.

– Men lige nu har jeg 38 katte siddende her på internatet og flere end 30 ude i pleje, og det er overhovedet ikke normalt at have så mange på den her tid af året. Sidste år, da jeg startede op, fik jeg otte katte fra Hoglebjerg Hunde- & Kattepension, og da havde jeg måske 25 katte i alt på en gang. Det var slet ikke som nu, men om det skyldes, at folk dengang ikke kendte til, at jeg havde åbnet, kan jeg jo ikke sige.

For ret præcist et år siden skrev Tidende, at Jens Jokumsen, familiedyrechef i Dyrenes Beskyttelse, i sin kattedatabase kunne se, at der på Bornholm typisk indleveres 20-30 katte om måneden i oktober, november og december. Til det siger Lone Bendixen Nielsen:

– Jeg tror, jeg har fået flere. Men jeg har også på bare en uge fået op mod 30 katte, fordi der var to store kattesager med mange katte i. Ellers vil jeg ikke sige, at jeg her på det seneste har oplevet mange flere katte, der har jævnt hen være mange. Vi havde regnet med maksimalt 250 måske 300 katte om året, men jeg har haft over 400 inde på et år, så det har været sindssygt, for det er jo 25 procent flere, end jeg havde regnet med. Så der har været travlt, og der er blevet indleveret mange katte, siger Lone Bendixen Nielsen.

Siger folk noget med, at de ikke har råd til at holde kat længere?

– Nej, det synes jeg ikke, jeg har oplevet. De private katte, jeg får indleveret, er ofte fra et dødsbo, eller det kan handle om allergi hos ejeren, eller måske om at folk skal flytte. Til gengæld går det lidt sløjt med at få afsat kattene. Der er ikke så mange, der er interesserede i at adoptere katte, og det kan da godt handle om økonomi, og at man måske ikke synes, man har råd til at købe en kat lige nu og til fodring, dyrlæge og så videre. Det går sløvt i øjeblikket.

Run på

Hvor mange katte har du plads til?

– Jamen, det handler jo lidt om, hvor mange, der kan gå sammen, men jeg kan godt have en 50-60 katte, når der virkelig er run på, og lige nu har jeg altså knap 40, siger Lone Bendixen Nielsen.

– Men til næste år har jeg kørt i to sæsoner, så til den tid har jeg lidt mere at sammenligne med.

Hos Bornholms Hundeinternat i Aakirkeby siger Bettina Rügge til Tidende:

– Vi mærker indtil videre ikke nogen forstærket aktivitet.

Hun oplyser videre, at inden for det seneste år har internatet fået indleveret fem hunde, som der er fundet nyt hjem til.

Tidligere har Hoglebjerg Hunde- & Kattepension i Hasle gennem mange år været en tryg ramme for nødstedte og efterladte dyr på Bornholm, men Dyrenes Beskyttelse vurderede sidste år efter gensidig aftale med ejerne af Hoglebjerg, at der var behov for nye rammer.

– Vi rykker vores internat, da vi har vurderet, at vi har brug for mindre plads, end vi har nu. Vi har derfor indgået aftale om samarbejde med to mindre steder, så forholdene passer bedre til vores behov, og vi stadig kan fortsætte med at hjælpe dyr i nød, fortalte familiedyrschef Jens Jokumsen hos Dyrenes Beskyttelse dengang i en pressemeddelelse.

HVOR DRØMMER VI OS HEN? OM KULTUREN

Hvad skal fremtiden være, når det gælder Bornholm og kulturen. En rækker engagerede og vidende eksperter og læsere bidrager med deres bud. Send gerne dine tanker til debat@tidende.dk.

DEBAT | ABONNENT

Ø-kultur?