Rolig nu: Tænk dig om inden du skærer

Rolig nu: Tænk dig om inden du skærer
Arkivfoto: Jens-Erik Larsen
NYHED | ABONNENT | 18. NOV 2023 • 05:30
NYHED | ABONNENT
18. NOV 2023 • 05:30

Selv om Rådet for Afkastforventninger tror på bedre afkast for folks pensionsopsparinger i de kommende år, skal bornholmerne huske, de har en negativ særstatus, påpeger pensionsspecialist.

Han har gjort det før her i Tidende, Lars Søgaard Hansen, som er pensionsspecialist og partner i Söderberg & Partners:

Løftet en insisterende pegefinger og påtalt, at bornholmerne sparer for lidt op til pensionen.

Han har også peget på, at det ikke mindst er arbejdsgiverne, der bør hanke op i problematikken og forhandle nogle gode forsikringer hjem til deres ansatte, men dertil kommer naturligvis også sidstnævntes eget – og egoistisk drevne – ansvar for selv at gøre noget, idet de jo for eksempel kan prikke lidt til chefen og hjælpe ham på rette vej.

Når Lars Søgaard Hansen igen finder anledning til at råbe vagt i gevær, skyldes det et Ritzau-telegram, Tidende bragte i torsdagsavisen under overskriften "Måske skal du indbetale mindre til pension".

Pointen i artiklen var, at den velkendte institution (dog fortrinsvis velkendt for dem, der kender den) Rådet for Afkastforventninger har fremlagt nye tal, som peger i retning af, at danskerne har udsigt til at få øget deres pensionsopsparing i de kommende år, hvilket får cheføkonom i Danica Pension Mads Moberg Reumert til blandt andet at sige i telegrammet:

– Den lysere fremtid for danskernes pensioner betyder, at man kan overveje, om man skal skrue lidt ned for sin indbetaling til pension.

Men rolig nu, siger Lars Søgaard Hansen, for den vision vil kun være relevant for et absolut fåtal af bornholmerne.

Lavere depoter

Faktisk, vurderer han, drejer det sig kun af i omegnen af måske 300, mens hovedparten af de cirka 20.000, som stadig er på arbejdsmarkedet, næppe har udsigt til med fordel at kunne skære i deres pensionsindbetalinger.

– Helt generelt har bornholmerne for lave pensionsopsparinger, siger han.

– Og der er tale om en selvforstærkende situation, som man også ser det andre steder i udkants- eller vandkantsdanmark. Det er jo sådan i forhold til prisen på forsikringer, at de, der har de højeste lønninger, også har de største pensionsindbetalinger, hvorfor de opnår de største depoter, og derfor også får de billigste priser. På Bornholm får det en selvforstærkende effekt på den måde, at man ikke har så høje lønninger og derfor også lavere indbetalinger, hvilket resulterer i dyrere forsikringsomkostninger – og dermed lavere depoter.

En ond cirkel er med andre ord etableret.

Din pointe er, at de bornholmere, der måtte have læst artiklen, lige skal tænke sig om, inden de tror, den handler om dem selv?

– Ja, det vil jeg sige. Ud fra hvad jeg oplever, uden at jeg decideret har samlet statistisk materiale til en stensikker vurdering, så vil jeg mene, at depoterne på Bornholm er cirka 30 procent mindre end dem i København. Så nej, det er nok ikke sådan, at man skal sidde og læse den artikel og tænke, at halløj, jeg skal da sænke mine pensionsindbetalinger. Det vil være et absolut fåtal af bornholmere, der kan tillade sig at gøre det.

Hanke op

Du sætter forholdet til cirka 300, det kan være relevant for, mod 20.000, der kan glemme alt om det?

– Ja, det er nok i den størrelsesorden, der er jo også på Bornholm folk med gode lønninger og fine pensionsindbetalinger. Men der er dælendyleme mange, der ikke har det, slår Lars Søgaard Hansen fast.

– Gennemsnitsbornholmeren har bestemt ikke fået en blankocheck til at slappe af i forhold til sin pension. Min pointe er simpelthen, at det er et absolut fåtal af bornholmere, der har sparet for meget op eller har udsigt til at gøre det.

Siger du, at det måske er lige omvendt – at de burde oppe sig og spare mere op?

– Ja, men som jeg også tidligere har sagt det, så er det nok snarere arbejdsgiverne, der skal oppe sig. De er i mange tilfælde for dårlige til at sikre, at de ikke har for dyre og dårlige aftaler til deres medarbejdere.

Men arbejdstagerne kan vel trods alt hanke lidt op i arbejdsgiverne?

– Ja, præcis, siger pensionsspecialisten.

– Når man står i en lønforhandlingssituation, kan man naturligvis ikke få i både pose og sæk, men så kan man til gengæld selv holde fokus på, at pensionsindbetalingen indgår i lønsamtalen og på den måde nedefra presse på for nogle gode pensionsforhold.

 

Følg debatten på facebook!
FÅ ABONNEMENT