Rønnepræst forlader Bornholm: 'Det er med god samvittighed, jeg rejser videre'

Rønnepræst forlader Bornholm: 'Det er med god samvittighed, jeg rejser videre'
Ulla Skou siger, at hun især kommer til at savne arbejdet med konfirmanderne i Rønne. – De har sådan en opdragende virkning på mig, siger Ulla Skou. Arkivfoto: Jacob Jepsen
RØNNE | Lørdag 25. december 2021 • 12:00
Holger Larsen
Journalist
RØNNE | Lørdag 25. december 2021 • 12:00

Ulla Skou har fået nyt job som sognepræst i Valsbøl Pastorat i Sydslesvig.


Ulla Skou stopper som sognepræst i Rønne, idet hun fra den 15. februar 2022 er ansat som sognepræst for det danske mindretal i Valsbøl Pastorat i Sydslesvig.

Valsbøl (dansk) eller Wallsbüll (tysk) er en landsby og kommune beliggende i et skovrigt område cirka 18 kilometer vest for Flensborg i det nordlige Sydslesvig.

Hvad var det, der fristede dig ved jobbet i Valsbøl Pastorat?

– Det var at blive en del af mindretallets arbejde med at bevare fællesskabet. At holde gudstjeneste på dansk, og være med til at passe på det danske særpræg, for eksempel med højskolemøder.

Nu er det vel ingen hemmelighed, at du er først i 60’erne – har det også spillet ind i forbindelse med jobskiftet?

– Min alder er god, fordi den giver valgmuligheder. Jeg kan godt lide at afprøve min faglighed som præst. At være præst for det danske mindretal har jeg prøvet i min tid som udsendt feltpræst. Det ville jeg gerne arbejde lidt mere med.

Set efter i sømmene

Hvad vil du sige om dine år på Bornholm?

– Det er næsten blevet til 10 år. Jeg søgte stillingen ved Sankt Nicolai Kirke i 2012, fordi jeg gerne ville arbejde i et lidt større præsteteam, som der er god tradition for i Rønne.

– Bornholms kirker og menigheder er noget helt særligt. At se Skt. Nicolai højt på Havnebakken, når færgen anduver Rønne Havn, det har wauw-effekt på turister, og det kalder på bornholmerens trygge følelse af at være kommet hjem.

Mange tager deres kristentro alvorligt. Jeg er derfor blevet set efter i sømmene. Om jeg kunne gå an som præst? Det må hver enkelt afgøre med sig selv. Men jeg har fået lov at arbejde meget, det er jeg glad for, og det betyder også, at det er med god samvittighed, jeg rejser videre, siger Ulla Skou.

– Øens skønhed har altid betaget mig. Alle vil gerne til Bornholm, hvis det ellers kan lade sig gøre, øens beliggenhed taget i betragtning. Denne sommer løb jeg øen rundt – det var den skønneste oplevelse. I det hele taget er jeg glad for udendørsliv, også på den måde er øen ideel, tilføjer hun.

Budskabet er det vigtigste

Hvordan har din rolle været som en af fire præster i Rønne?

– Vi fire præster har hver vore opgaver. Provsten har ledelsesansvaret, hospitalspræsten har den særlige opgave med at være tilknyttet Bornholms Hospital. Så er vi to præster, der har Rønne Sogn som fuldtidsopgave. Opgaverne er på den måde ligeligt fordelt.

– Menigheden har den fordel, at de kan vælge hvilken præst de helst vil gå i kirke hos. Samtidig tilbyder Skt. Nicolai Kirke som regel to ugentlige søndagsgudstjenester. Det giver valgmuligheder, og forkyndelsen udfoldes alt efter hvilken personlighed, der kendetegner præsten.

– Det er mit indtryk, at mange mennesker har fanget den sandhed, at kirkens budskab er vigtigere end præstens personlighed. Budskabet om Jesu nåde, Guds kærlighed og Åndens fællesskab gælder for altid. Præstens personlighed og den enkeltes smag er mere flygtig, mener Ulla Skou.

En opdragende virkning

Hvilket aftryk har du sat på Rønne Sogn – og hvilket aftryk har Rønne Sogn sat på dig?

– Jeg har været en præst blandt mange. Det er vigtigt for mig, at den enkelte i menigheden kan have forventninger til kirken. Kirkens præster og kirkens ansatte bidrager med vores arbejde til at komme forventningerne i møde.

Hvad vil du savne ved jobbet i Rønne?

– Jeg vil savne konfirmanderne. De har sådan en opdragende virkning på mig. Så vil jeg savne kirken, menigheden, medarbejderne og menighedsrådet.

Hvad mener du med, at konfirmanderne har en opdragende virkning på dig?

– Jeg er rørt over konfirmandernes tillid. De møder tit før undervisningen, eller de bliver hængende efter timen, for at fortælle om glæder og sorger. De taler om yndlingsfag i skolen, om drømmen om at finde en kæreste, om at skamme sig over sin krop og sin vægt, om at miste mennesker man holder af og om forældrenes skilsmisse.

– Konfirmanderne giver mig viden om øens teenageliv. Deres ro og tålmodighed og seje holden fast ved, at det skal nok ende godt, beundrer jeg. Og det giver stof til søndagens prædiken.

Feltpræsten

En af dine mere specielle opgaver har været som feltpræst ved Det Bornholmske Hjemmeværn. Hvordan har det været?

– Det har været en udsøgt ære at være præst for det Bornholmske Hjemmeværn. Deres faglighed og den alvor de lægger i opgaverne, har været af afgørende betydning.

– Jeg var feltpræst for de udsendte soldater i Afghanistan i 2019. Dér havde jeg blandt andet til opgave at være et lille stykke dansk kirkeliv for mennesker, som var væk fra Danmark.

– Man kan sige, at det er den samme opgave – under roligere forhold – jeg skal til at løse i Valsbøl. Det glæder jeg mig til, slutter Ulla Skou.

 


Folkekirken i udlandet

Når Ulla Skou kommer til at arbejde som præst ved den danske kirke i Sydslesvig, bliver hun en del af Danske Sømands- og Udlandskirker (DSUK).

DSUK er en privat, kirkelig organisation, som er en fusion mellem Dansk Sømandskirke i fremmede Havne og Dansk Kirke i Udlandet.

DSUK arbejder for at være dansk kirke for danskere uden for landets grænser. DSUK har et tæt samarbejde til folkekirken. Alle præster er således underlagt tilsyn af en dansk biskop, og mere end 1.000 danske menighedsråd er medlem af DSUK.

(Kilde: DSUK)

 


Valsbøl Pastorat

Den danske menighed i Valsbøl, Medelby, Store Vi og Skovlund er ligesom resten af Dansk Kirke i Sydslesvig en del af det historiske danske mindretal i Sydslesvig og knyttet til den danske folkekirke.

Menighedens formål er at arbejde for det danske mindretals beståen og være kirke på moderne danske vilkår for både dansksindede sydslesvigere og for danske statsborgere i området.

Dansk Kirke i Sydslesvig er registreret som en forening. Det vil sige, at man kan skal melde sig ind for at blive medlem, og man skal selv sørge for betaling af kirkebidrag.

Valsbøl er sogneby i Valsbøl Sogn. Sognet lå i Vis Herred (Flensborg Amt, Sønderjylland), da området tilhørte Danmark. Valsbøl Kirke er en romansk stenkirke fra 1100-tallet.

(Kilde: dks-folkekirken.dk)



FÅ ABONNEMENT