Røgvarer, chokolade og is: Foråret får en chance på havnen i Gudhjem

Røgvarer, chokolade og is: Foråret får en chance på havnen i Gudhjem
Gudhjem Røgeri holder åbent med salg af fisk og røgvarer samt take-away. Foto: Berit Hvassum
| ABONNENT | 18. APR 2020 • 19:33
Af:
jakob-noermark
| ABONNENT
18. APR 2020 • 19:33
Påsken blev ikke startskuddet på sæsonen, som højtiden plejer at være. Det vil også være forkert at sige, at kystbyerne er åbnet med et brag i denne weekend, men der er noget i gære – i hvert fald i Gudhjem.

Lørdag eftermiddag holder mange af butikkerne åbent. Gæster kan for første gang i 2020 købe lidt sødt hos Bech Chokolade eller en is hos Gudhjem Special.

Også Gudhjem Røgeri slog fredag dørene op for første gang i sæsonen.

Der er kun to på arbejde i lørdag, hvor røgeriet holder åbent i fem timer. Den ene er chefen, Ronnie Hansen, der ikke forventer, at omkostningerne ved at tænde ovnene og åbne dørene kan dækkes den første tid.

– Det er for at se, om der bliver lidt at lave. Der har været lidt efterspørgsel efter røgvarer, og vi solgte påskepakker i påske. Men der er ingen forretning i det indtil videre, siger Ronnie Hansen, der driver Gudhjem Røgeri.

Resten af kæden er lukket

Røgeriet er en del af samme kæde som Allinge Røgeri og Snogebæk Røgeri. Fiskene, der sælges i Gudhjem disse dage, bliver renset og røget i Snogebæk, hvor der er mest plads, men under normal drift er der også gang i røgovnene i Gudhjem.

"Normal" vil være et forkert ord at bruge om røgeriet i åbningsweekenden. Restauranten er lukket, og buffeten er tom, for røgvarerne sælges kun ud af huset. Man kan få anrettede portioner og tage maden med hjem. Gudhjem Røgeris egne bænke er spærret af, for der kan vanke bøder, hvis politiet tager folk i at spise takeaway-mad på restaurantens matrikel. Til gengæld har mange taget maden med ned til havnens bænke, fortæller Ronnie Hansen.

– Vi håber, at vi snart får lov til at åbne som spisested. Og at vi kan åbne i Snogebæk og Allinge. Vi er klar på, at det må blive med reduceret plads, men vi har masser af borde, og mange plejer alligevel at sidde udenfor, siger han.

Lørdag er der i røgeriet en jævn strøm af kunder – både lokale og turister. Frekvensen passer til den tid, ekspedienten bruger på at håndtere fiskene, og mens Bornholms Tidende er til stede, kommer røgeriet ikke i nærheden af grænsen på ti personer i lokalet, som ejerne har lagt sig fast på.

Udenfor er byen ikke helt så død som om vinteren. Glasrøgeriet holder lørdagsåbent, og folk promenerer med is eller drikker vin fra Proviantens vinsalg i solen. Er man til kaffe og kage, står døren åben hos Café Rosa, og længere oppe i byen kan man købe mad hos enkelte restauranter.

Det er en usædvanlig tid, men hverdagen – selv i Gudhjem – begynder at nærme sig med små skridt.
Røgerier trapper langsomt op

Gudhjem er ikke det eneste sted, det er muligt at købe røgvarer.

Røgovnene er også taget i brug hos Nexø Gamle Røgeri, der havde første åbningsdag op til påske, mens Hasle Røgeri og Nordbornholms Røgeri i Allinge sælger via en webshop, men ellers holder lukket i butik og restaurant.