Restauratør om lempet genåbning: 'Det giver lidt kaos’

Restauratør om lempet genåbning: 'Det giver lidt kaos’
For Michael Møller, der blandt andet forpagter Christianshøjkroen, batter den lempede genåbning for restauranter ikke meget. Arkivfoto: Jens-Erik Larsen
| ABONNENT | 16. APR 2021 • 15:02
Emilie Jensen
Journalist
| ABONNENT
16. APR 2021 • 15:02

GENÅBNING

Gæsterne må vente lidt endnu, hvis de skal spise på flere af Michael Møllers restauranter på Bornholm. Udmeldingen om en større genåbning end først ventet, når nemlig ikke at sætte sine spor i mange af erhvervsmandens restauranter, fortæller han:

– I vores restaurant Brohuset ved Hammershus, der er vi klar til at åbne den 21. april. Men det bliver så også det eneste sted, vi åbner nu. Ellers holder vi os til den plan, vi oprindelig lavede. Derfor åbner de andre restauranter først den 6. maj.

Foruden Brohuset ejer han blandt andet restauranterne i Gudhjem Mølle, oplevelsescentret Bornholmertårnet ved Dueodde, Høiers i Allinge, og for nylig overtog han Christianshøjkroen i Almindingen.

Går ud over planlægning

Spisesteder, der altså må stå stille hen lidt endnu, fordi udmelding om de nye genåbningsplaner kommer med så kort varsel, at det praktiske ikke kan nå at gå op i en højere enhed, siger Michael Møller:

– Det går ud over hele vores planlægning, selvom jeg jo er glad for, at det hele er ved at blive normalt, siger han og tilføjer:

– Men følelsen er altså noget blandet, for vi har planlagt efter, at vi måtte åbne den 6. maj, og når man regner med det men lige pludselig får at vide, at vi kan starte 14 dage før. Det giver lidt kaos altså.

I den nyeste genåbningsplan indgår også, at seneste udskækning er klokken 22, og så skal der være lukket mellem klokken 23 og 05.

Lempet afstandskrav

Udover at restauranter, barer og værtshuse kan byde gæster indenfor, mod at de har et coronapas, er afstandskravet også sænket fra 7,5 kvadratmeter pr. person til 2 kvadratmeter for siddende gæster. En beslutning Michael Møller bakker op om, men også mener kunne være truffet noget før:

– Jeg synes, at det er for dårligt, at politikerne ikke har kunne melde ud om de her krav for lang tid siden. Det er fuldstændig hul i hovedet og kan ikke lade sig gøre med et afstandskrav på 7,5 kvadratmeter pr. person indenfor på en restaurant.

Så er du overrasket over udmeldingerne?

– Ja det vil jeg sige.

– Det virker som om, at der mangler én, der ved, hvad det er for frustrationer, vi går med i dagligdagen.

Du lyder lidt som en frustreret mand?

– Sur, gammel mand, lyder ordene fra Michael Møller, der griner lidt af sin udmelding, for derefter at skifte over i et mere alvorligt toneleje.

– Men det er jo fuldstændigt tåbeligt, at man skal gå og skabe frygt i en branche, som i forvejen ligger ned.

Gør ingen forskel

Men er det ikke godt, at dagen, for hvornår I kan åbne, bliver rykket tættere på? Også fra et økonomisk perspektiv?

– Jo det kan du sige, men det hjælper ikke noget, for vores ansatte har vi lavet kontrakt med i forbindelse med den tidligere genåbningsplan (den 6. maj, red.), så det hjælper ikke, at vi lige pludselig skal sige 'kan I starte to uger før?'. Så det der med, at vi kommer til at tjene lidt flere penge, det tror jeg ikke på. Det bliver mere en følelse af panik, for i dag er det fredag, og så meget tid er der jo heller ikke til onsdag.

Selvom Michael Møller godt kunne have tænkt sig en udmelding i bedre tid, så er det trods alt i en rigtig retning, at tingene bevæger sig, understreger han:

– Men selvfølgelig er det godt, for det går den rigtige vej, og det glæder vi os jo til – nogle mere normale tilstande.

Så gør de lempede genåbningsplaner overhovedet nogen forskel for dig?

– Faktisk ikke andet end, at de gæster, der besøger Hammershus, nu kan sidde indenfor og spise deres mad i stedet for udenfor.