Projektet blev betegnet som dødt – nu inviterer kommunen til rundvisninger

Projektet blev betegnet som dødt – nu inviterer kommunen til rundvisninger
I foråret inviterede kommunen og rådgiverne Urland den lokale presse med på rundvisning på Dams Gård. Her fortæller Søren Møller Christensen og centerchef Louise Lyng Bojesen o planerne. Om nogle få uger vil kommunen afvikle invitere alle interesserede inden for i det måske kommende kulturhus. Arkivfoto: Jacob Jepsen
BYUDVIKLING | RØNNE | ABONNENT | 6. OKT 2021 • 17:30
Jakob Nørmark
Journalist
BYUDVIKLING | RØNNE | ABONNENT
6. OKT 2021 • 17:30

Kulturhuset på Dams Gård har politikerne skudt til hjørnespark. Alligevel sætter kommunen nu gang i en grundigere borgerinddragelse.


Byens Hus kaldes det i rådgivernes rapporter, men kulturhusprojektet på Dams Gård har ikke mødt byens kærlighed endnu. I foråret, hvor de planlagte borgermøder blev gjort virtuelle, endte indvendingerne mod en flytning af Rønne Bibliotek med at dominere den efterfølgende debat, ikke mindst på Tidendes debatsider.

To gange – i juni og under septembers budgetforhandlinger – har de folkevalgte besluttet ikke at tage stilling til, hvilket af de tre scenarier regionskommunen skal gå videre med. Tværtimod blev Venstre og Socialdemokratiet enige om at udskyde projektet i to år ved at skubbe hovedparten af anlægsmidlerne til 2024 og 2025.

Rundvisninger

Nu forsøger kommunen at skabe den borgerinddragelse, som ifølge lederen af udviklings- og planafdelingen, Søren Møller Christensen, "ikke har været tilstrækkelig" tidligere på året.

– Vi sikrer os nu, at alle har mulighed for at komme med input, siger han til Tidende.

I uge 43 og 44 vil kommunen arrangere dialogmøder og rundvisninger på Dams Gård. På rundvisningerne, der kommer til at foregå i mindre grupper, vil alle få mulighed for at komme forbi, høre om projektet og aflevere skriftlige kommentarer, som efterfølgende vil blive forelagt politikerne. Netop politikerne gav i juni udtryk for, at de gerne ville have flere input, og det er på den baggrund, at kommunen nu åbner dørene til det tidligere hotel og HF/VUC-center.

– Det var en fælles oplevelse, at der ikke har været dialog nok. Der er mange stemmer, vi ikke har hørt, siger Søren Møller Christensen og peger på de unge som en gruppe, kommunen aktivt vil spørge til råds.

Kommunen er også i gang med at planlægge møder med organisationer og foreninger som Ældrerådet, Handicaprådet, Rønne Byforening og Grønne Rønne.

For optimistiske

Søren Møller Christensen tror, at meget var endt anderledes, hvis pandemien ikke havde skabt begrænsninger. Nogle bekymringer ville han gerne have kendt til på et tidligere tidspunkt.

– Vi har måske været for optimistiske og troet, at vi kunne køre det igennem under corona. Det havde været anderledes med rigtige, fysiske møder, hvor man bagefter kan gå op til os og sige; "Jeg er bekymret for det her. Har I tænkt over det?".

Politikerne har efterspurgt at få mere fokus på de unge i Byens Hus-projektet, og et konkret ønske er at indtænke ungdomsskolen. Ifølge Søren Møller Christensen er derfor fokus på at inddrage ungdomsskolen yderligere i projektet, men det ligger dog ikke i kortene, at der i efterårets løb skal udvikles alternative scenarier. Politikerne kan naturligvis ønske, at der foretages mindre eller større tilretninger, når sagen behandles igen, understreger Søren Møller Christensen.

Inden årets udgang

Administrationen lægger op til, at Dams Gård skal behandles politisk inden årets udgang – og dermed af den nuværende kommunalbestyrelse.

Hvis politikerne ønsker at træffe en beslutning og lægge sig fast på, hvilken version af Byens Hus der skal arbejdes med, kan det ske til december. Det kan også ende med, at det afgående hold politikere beslutter at overlade beslutningen til en ny kommunalbestyrelse.