Nyt sundhedshus skal gøre Bornholm mere attraktiv for blandt andet speciallæger

Nyt sundhedshus skal gøre Bornholm mere attraktiv for blandt andet speciallæger
Den tidligere Østre Skole. Foto: Berit Hvassum
| ABONNENT | 16. FEB 2021 • 11:05
Julia Aka Wille
Journalist
| ABONNENT
16. FEB 2021 • 11:05

SUNDHED

Planerne om et sundhedshus, der skal etableres i den tidligere Østre Skole, skrider frem. Det fortæller direktør i selskabet Rønne Center for Sundhed og Trivsel, Camilla Ulrich.

I slutningen af december sidste år besluttede regionskommunen, at det var selskabet Rønne Center for Sundhed og Trivsel, der ønsker at omdanne området ved den tidligere Østre Skole i Rønne til et sundhedshus, som blev det projekt, man valgte at sælge grunden til.

Dette blev besluttet efter en budrunde, hvor arbejdsmarkedspensionskassen PKA som investor indgav et betinget bud på at købe skolen.

Planen er nu at etablere et sundhedshus, der har plads til flere autoriserede sundhedsaktører på matriklen, mødefaciliteter, lokalt foreningsliv med videre.

Sundhedshuset er et samarbejde mellem Bornholms Regionskommune, PKA og selskabet Rønne Center for Sundhed og Trivsel.

På den politiske dagsorden

Det kommende sundhedshus er kommet på den politiske dagsorden, og Camilla Ulrich, som repræsenterer bestyrelsen i Rønne Center for Sundhed og Trivsel, fortæller, at de er i forhandling med kommunen og øvrige eksisterende og potentielle samarbejdspartnere.

Sundhedshuset skal give de bornholmske borgere et fælles sundhedstilbud. Planerne for huset omfatter både udnyttelse af lidt af den eksisterende bygningsmasse og et nybyggeri, hvor der skal indrettes klinikker til de forskellige fag.

– Huset vil rumme flere faggrupper, og vi håber også på at kunne få blandt andre psykologer, kiropraktorer og eventuelt sundhedsplejersker med og dermed give borgerne et sundhedstilbud på en fælles matrikel. Jeg er glad for, at sundhedshuset nu er kommet på den politiske dagsorden, og at forhandlingerne er i gang. Det vil tage tid, men det skrider fremad, fortæller hun.

Ventetiderne blev startskuddet

Det var tandlæge Camilla Ulrich, der tog initiativ til at organisere Rønne Center for Sundhed og Trivsel i slutningen af 2019 med henblik på at etablere et sundhedshus på Bornholm. Selskabet tegnes pt. af 15 private sundhedsaktører.

De lange ventetider på behandling hos de autoriserede sundhedsfaglige på Bornholm var startskuddet for organiseringen af Rønne Center for Sundhed og Trivsel.

– Vi var, og er stadig, dybt frustrerede over de ventetider, vi lige nu har på at komme i behandling hos autoriserede behandlere på Bornholm. Vi skal komme det til livs, da jeg ikke mener, at vi kan bygge et samfund op, hvis man ikke kan få den nødvendige sundhedshjælp, siger Camilla Ulrich.

Efter at have samlet gruppen af lokale selvstændige på sundhedsområdet, kontaktede Camilla Ulrich derefter selv PKA.

– Jeg spurgte, om det havde deres interesse at finansiere et bæredygtigt sundhedshus med fokus på tværfaglighed og optimering af sundhedsparametrene, og det, syntes de, lød rigtig spændende, siger Camilla Ulrich.

Nu håber hun og resten af bestyrelsen i Rønne Center for Sundhed og Trivsel, at det nye sundhedshus vil tiltrække flere sundhedsaktører, og at de vil være en del af huset, så sundheden og sundhedstilbuddene kan blive løftet på Bornholm. En tanke er, at sundhedshuset kan give mulighed for, at specialister kan have en plads her på øen ved at leje sig ind i nogle behandlingsfaciliteter et par gange om ugen eller måneden.

Tirsdag den 26. januar holdt I et informationsmøde for autoriserede sundhedspersoner, der kunne være interesseret i at være del af sundhedshuset. Hvordan gik mødet?

– Det gik godt, og der deltog omkring 30 sundhedspersoner. Det var det første ud af flere informations- og rekrutteringsmøder. Der kommer flere og flere interesserede med, og vi håber, at vi kan få nogle flere input på, hvad et godt sundhedshus rummer, og at vi får nye faggrupper med i huset, siger Camilla Ulrich.

Hvordan vil I få flere sundhedspersoner til Bornholm, når sundhedshuset engang er en realitet?

– Vi har en opgave fremadrettet med at gøre sundhedspersoner opmærksomme på projektet. Det bliver gennem sociale medier og netværk. Det, der er udfordringen, er at få nogle nye sundhedspersoner til Bornholm, fortæller Camilla Ulrich.

Man kan leje sig ind

Grundtanken er, at man som autoriseret behandler kan leje sig ind i sundhedshuset, hvilket Camilla Ulrich forventer vil være gavnligt for rekrutteringen.

– Du kommer ind i et hus, hvor du ikke skal købe mursten. Der er ikke særligt mange unge mennesker, der har lyst til at købe en slidt klinik, siger hun.

Hun fortæller, at flere forskellige vilkår skal forhandles på plads mellem investorer, virksomheder og kommunen, før projektet kan få grønt lys.

Beslutningsgrundlaget, som er udarbejdet af KHR arkitekter for sundhedshuset, har de private aktører i Rønne Center for Sundhed og Trivsel selv betalt.

Kommunen har ikke bidraget økonomisk til projektet, men derimod stillet et embedsværk til rådighed i forbindelse med valg af grund og planlægning af møder med borgmesteren, kommunaldirektøren samt social- og sundhedsudvalget.

– Vi er inviteret til et dialog møde i starten af marts, hvor det skal debatteres, hvilke kommunale sundhedstilbud, som kunne tænkes at indgå i huset og disse skal så lægges ud til en politisk beslutningproces, fortæller Camilla Ulrich.

I dialogen mellem Rønne Center for Sundhed og Trivsel og regionskommunen er der blevet ytret ønske om, at regionskommunen påtager sig en større rolle i projektet. Dette skyldes dels, at der er brug for en procesunderstøttelse i forhold til at videreudvikle projektet, dels at der kan være brug for, at regionskommunen tager et større økonomisk ansvar for lejeaftalen.

Borgmeter Thomas Thors (S) fortæller, at han kan se visionen i sundhedshuset, og at regionskommunen vil gøre sit for at hjælpe, men understreger, at de ikke kan engagere sig økonomisk i sundhedshuset.

– Jeg synes, at visionen for sundhedshuset samlet set er god, og jeg ser det også i det perspektiv, at etableringen af huset kan få flere udenøs læger til, og det ville jo være alle tiders. Vi er i dialog med aktørerne for sundhedshuset og vil planlægningsmæssigt forsøge at hjælpe og guide, men i sidste instans er det de private aktører, der skal tegne huset. Det er begrænsninger for, hvad vi kan hjælpe med, og vi kan ikke binde os økonomisk til et projekt som dette, fortæller Thomas Thors.

Øge kapaciteten

Selvom projekt sundhedshus er en tidskrævende proces, som kræver meget af de private sundhedsaktører, der er engageret, så mener Camilla Ulrich, at etableringen af sundhedshuset vil være det værd.

– Jeg mener ikke, at vi kan byde de bornholmske borgere, at der ikke er ordentlig mulighed for at komme til læge, tandlæge, fysioterapeut og så videre. De fastboende, tilflyttere, og turister på Bornholm oplever ikke at kunne blive behandlet akut, hvis de har behov for dette, fortæller hun.

– Hvis vi har en vision om 42.000 indbyggere på Bornholm indenfor de næste par år, så skal vi øge kapaciteten på sundhedsfronten. Det vil vi gerne være med til at gøre, fortsætter Camilla Ulrich.

Har oplevet udfordringerne

En, der har oplevet udfordringerne med speciallæger på Bornholm, er Christina Høyer. Hun er tilflytter og har tvillinger på seks år, hvor den ene bruger briller.

– Sundhedsplejersken mener, at han skal have testet syn hos øjenlæge igen. Der er ventetid på fire til seks uger, hvis man er heldig. Ved en anden lejlighed oplevede vi flere måneders ventetid på at kunne komme til skeleterapeut i Hasle. Heldigvis har det ikke drejet sig om alvorlig sygdom, og selvfølgelig kan man ikke forvente, at vi vælter i læger. Som tilflyttere havde vi dog ikke tænkt over, at tilgangen til speciallæger kunne blive en udfordring. Ikke, at det havde ændret på vores beslutning om at flytte til øen, men det kan da godt gøre mig lidt utryg, fortæller Christina Høyer.

I forhold til ventetiderne for at komme til speciallæge på Bornholm, fortæller borgmester Thomas Thors, at der er fokus på at komme problemet til livs.

– Det er noget, vi har øje for, for der er da en truende mangel på læger. Det er en opgave, som vi skal forsøge at løse. Vi skal have mere arbejdskraft til Bornholm, og vi håber på at skabe et korpsværk af speciallæger og læger og vil forsøge at engagere os i at pege på de goder, som læger kan få på Bornholm. Sundhedshuset kan bestemt gøre, at en ung læge eller tandlæge vil se potentialet i at komme til Bornholm og indgå i den faglige tryghed, der er i et sundhedshus, fortæller Thomas Thors.

Frem til april vil der være flere møder mellem aktørerne, og i april skal der tages principiel politisk stillingtagen i udvalg og kommunalbestyrelse vedrørende sundhedshuset.

 


Politisk tidsplan for sundhedshuset

Februar 2021:

- Nærværende orientering af udvalg og kommunalbestyrelse

- Fortsat dialog med Rønne Center for Sundhed & Trivsel

- Dialog med Region H

Marts 2021:

- Opstilling af scenarier til principbehandling i udvalg og kommunalbestyrelse

April 2021: