Regionen ønsker ikke at forpligte sig til et sundhedshus på Østre Skole

Regionen ønsker ikke at forpligte sig til et sundhedshus på Østre Skole
Østre Skole. Arkivfoto: Jens-Erik Larsen
| ABONNENT | 31. MAR 2021 • 09:35
Jakob Nørmark
Journalist
| ABONNENT
31. MAR 2021 • 09:35

LÆGEMANGEL

Når der senere på året skal rekrutteres mindst to nye praktiserende læger til Bornholm, kunne initiativtagerne til et sundhedshus i Rønne godt tænke sig, at Region Hovedstaden tænkte sundhedshuset ind i planerne. En af de fem modeller, som administrationen i regionen har opstillet for, hvad der skal ske, når praksisklinikken på hospitalet skal lukke 1. maj 2022, går ud på at åbne en licensklinik på Østre Skole. Som licensklinik vil regionen skulle leje sig ind hos ejerne af sundhedshusbygningerne, pensionsselskabet PKA, for derefter at leje lokalerne til praktiserende læger.

Selskabet bag sundhedshuset, Rønne Center for Sundhed og Trivsel, finder det langt mere sandsynligt, at projektet kan realiseres, hvis det kan gennemføres i et privat-offentligt samarbejde, har de meddelt regionen.

– Hvis vi kunne få politisk opbakning og forhåbentlig noget økonomi i det fra kommunens og regionens side til at få etableret et sundhedshus, kunne vi måske tiltrække nogle flere faggrupper inden for sundhed til Bornholm. Vi har behov for at vide, hvor stort projektet skal være, og hvad kommer det til at koste, så vi bedre kan planlægge sundhedshuset, sagde selskabets direktør, Camilla Ulrich til Bornholms Tidende i går.

Initiativtagerne foreslår, at Region Hovedstaden støtter projektet ved at give tilsagn om dækning af husleje til en licensklinik i minimum fem år. Da investoren PKA har fremsat en bindingsperiode på 20 år, kan regionen risikere at være forpligtet til at betale leje tiden ud, hvis ikke licensklinikken kan blive overdraget til en praktiserende læge. Denne bekymring gør, at regionen ikke vil forpligte sig til at indgå i et byggeprojekt, når regionen har mulighed for at stille kliniklokaler til rådighed på hospitalet.

Bare de kommer til Bornholm

Carsten Scheibye (V) har som medlem af både regionsrådet og kommunalbestyrelsen et ben i begge lejre, hvad angår det offentliges engagement i et sundhedshus på Østre Skole. I sidste uge var han med til at drøfte oplægget fra Rønne Center for Sundhed og Trivsel på et udvalgsmøde i regionen. Projektets største problem er i første omgang timingen, fortæller han.

– Det her sundhedshus er, uanset hvor det måtte blive etableret, jo ikke klar 1. maj 2022 – den dag, regionen skal bruge det. Så i den forstand er det ikke en mulighed nu, siger Carsten Scheibye.

Han fortæller, at regionspolitikerne først og fremmest koncentrerer sig om at rekruttere flere praktiserende læger til Bornholm.

– Det vigtige er, at vi får tiltrukket lægefaglige kapaciteter til at besætte ydernumrene på den ene eller anden måde. Og så skal vi ikke stille forhindringer i vejen, hvis de ønsker at etablere sig i et sundhedsfællesskab. Vi skal ikke have en situation, hvor de er bundet til at være et bestemt sted. Men kommer der praktiserende læger hertil, som ønsker at flytte ind i et nyt sundhedsfællesskab, så skal vi ikke stille forhindringer i vejen. Bare lægerne er på Bornholm – dét er det centrale, siger venstremanden.

Han understreger, at han ikke har mødt nogen i regionen, der er imod et sundhedshus i Rønne. Det vil i Carsten Scheibyes optik være nyttigt, hvis projektet på Østre Skole blev mere konkret.

I har forholdt jer til en model, hvor regionen spiller en meget mere aktiv rolle og binder sig til husleje i et nyt sundhedshus i mange år. Det er denne model, som selskabet, der står bag sundhedshuset på Østre Skole, godt kunne tænke sig. Hvad er der i vejen med forslaget?

– Der er jo ikke nogen, der aner, hvad huslejen bliver. Ingen andre har bundet sig til det center, så ingen ved, hvad kvadratmeterprisen er. Der er ikke nogen, der har set konkrete beregninger på et endeligt budget, og dialogen med kommunen er jo heller ikke færdig. Så udvalgets tilgang er i virkeligheden at få de sundhedsfaglige kapaciteter til Bornholm, når vi nedlægger regionsklinikken, siger Carsten Scheibye, som har anbefalet gruppen bag sundhedshuset at gå ind i en tættere dialog med kommunen.

Selskabet vil gerne have regionen og kommunen til at forpligte sig mere til projektet, inden huslejen snart skal forhandles på plads, men fra Carsten Scheibye lyder anbefalingen, at sundhedshuset skal gøres mere konktet, inden politikerne kan tage stilling.

– Jeg har sagt til folkene bag sundhedshuset, at det vil være en god idé, man får kvalificeret projektet. Jeg har på et tidspunkt set en skitse, hvor der var konferencefaciliteter, men er der brug for det? Og hvad er økonomien i det? Og hvem er det, der har sagt ja til hvad? Hvis jeg lige til regionskasketten af, har Venstre i kommunalbestyrelsen udtrykt støtte til sundhedshuset og sagt, at tanken er interessant. Vi har på forskellig vis opfordret personerne bag til at sætte sig sammen med kommunen for at få noget sparring, dialog og hjælp til at kvalificere projektet, fortæller Carsten Scheibye, som tror på, at et større fællesskab på Østre Skole vil gavne rekrutteringen af sundhedspersonale.

Tegninger og budgetter

Formanden for Rønne Center for Sundhed og Trivsel, praktiserende læge Kathri B. Marcussen, har i henvendelsen til Region Hovedstaden angivet en årlig lejeudgift på ca. 1.500 kroner per kvadratmeter ud fra et skøn baseret på erfaringer fra andre sundhedscentre, men det understreges samtidig, at en endelig kvadratmeterpris ikke foreligger endnu. Carsten Scheibye har endnu ikke til gode at se nogen budgetter og mere detaljerede tegninger. Indtil videre har han i kommunalt regi blot set en principskitse, fortæller han.

– Jeg tror, der er meget brug for at få det konkretiseret.