Leder: Sundhedshuset er en god idé

Leder: Sundhedshuset er en god idé
Foto: Berit Hvassum
| ABONNENT | 16. FEB 2021 • 18:28
Af:
Øjvind Hesselager
| ABONNENT
16. FEB 2021 • 18:28

LEDER

Christina Høyer er tilflytter og har tvillinger på seks år, hvor den ene bruger briller.

Det lyder måske som en lidt banal oplysning, men er i virkeligheden en sætning, der peger ind i et meget akut problem på Bornholm.

Sundhedsplejersken har anbefalet Christina Høyer, at hendes søn får testet synet hos en øjenlæge. Men der er ventetid på op til seks uger – måske endnu længere.

Eksemplet er ikke enestående. Ventetiden på at komme til speciallæge på Bornholm kan være et stort problem for den enkelte.

– Selvfølgelig kan man ikke forvente, at vi vælter i læger. Som tilflyttere havde vi dog ikke tænkt over, at tilgangen til speciallæger kunne blive en udfordring, som Christina Høyer forklarer det.

Her står vi med et problem, som Bornholm skal have styr på. Også når det handler om tandlæger.

 

Hvis planerne lykkes, og vi
får bragt ventetiderne til
lægebesøg ned, skal der gå
flere venlige tanker til tandlæge
Camilla Ulrich.

 

Lægemanglen kan blive en udfordring for de politiske ønsker om øget befolkningstilvækst, for eksempel gennem tilflytning. Småbørnsfamilier og ældre har især brug for nem adgang til læger.

Og på den anden side, hvis befolkningstallet stiger, bliver problemet endnu større. Så noget må gøres.

Borgmester Thomas Thors (S), der selv er læge, omtaler over for Bornholms Tidende problemet som en ligefrem "truende mangel på læger". Han understreger, at det er en opgave, der skal løses.

En af de løsninger, der er på tegnebrættet, er etableringen af et samlet sundhedshus i den tidligere Østre Skole i Rønne, som kommunalbestyrelsen skal tage stilling til til april.

Foreløbig er grunden solgt til selskabet Rønne Center for Sundhed og Trivsel, der står bag planerne om sundhedshuset.

Hvis planerne lykkes, og vi får bragt ventetiderne til lægebesøg ned, skal der gå flere venlige tanker til tandlæge Camilla Ulrich. Det var hende, der sidst i 2019 tog initiativ til at organisere Rønne Center for Sundhed og Trivsel.

Også hun er drevet af de lange ventetider, som har skabt megen frustration.

– Vi skal komme det til livs, da jeg ikke mener, at vi kan bygge et samfund op, hvis man ikke kan få den nødvendige sundhedshjælp, som det lyder fra Camilla Ulrich.

Håbet er, at etableringen af et fælles fagligt miljø samlet i et hus vil tiltrække læger til Bornholm. Det er en spændende tanke, og på det første informationsmøde om planerne kom 30 interesserede personer fra sundhedssektoren.

Der tegner sig desværre en enkelt mulig udfordring – og den handler selvfølgelig om penge.

Folkene bag Rønne Center for Sundhed og Trivsel ønsker, at regionskommunen tager et større økonomisk ansvar for lejeaftalen. Men det siger borgmester Thomas Thors nej til.

– I sidste instans er det de private aktører, der skal tegne huset. Der er begrænsninger for, hvad vi kan hjælpe med, og vi kan ikke binde os økonomisk til et projekt som dette, fortæller Thomas Thors.

Lad os håbe, det hele falder på plads. Hvis et fælles sundhedshus kan øge rekrutteringen af læger, så må projektet havde højeste prioritet.