Nedlukningen er en dyr mulighed for at reflektere

Nedlukningen er en dyr mulighed for at reflektere
Conni Grønvall ejer af tøjbutikken Frøken Grønvall i Rønne. Foto: Jacob Jepsen
| 25. JAN 2021 • 20:34
Af:
Marie Hofman

25. JAN 2021 • 20:34

NEDLUKNING

 

Bornholms Tidende har snakket med en række erhvervsdrivende, der lige nu er ramt af nedlukningen.

Vi har spurgt dem, hvad de får tiden til at gå med, mens de venter på at kunne invitere kunderne indenfor igen, og hvordan det ser ud med deres økonomi og adgangen til regeringens hjælpepakker. For nogle er situationen ved at være kritisk, for andre er nedlukningen en god mulighed for at ordne de praktiske gøremål, slappe af og have tid med familien. 

 

For Conni Grønvall, ejer af tøjbutikken Frøken Grønvall i Rønne, går tiden med nedlukning lige nu med praktiske gøremål. Siden regeringen lukkede ned for store dele af detailhandlen den 25 december, har ejeren brugt sin energi på at få styr på al den praktik, hun overhovedet kan.

– Da første bølge corona kom i marts måned, fik jeg renoveret hele butikken. I denne omgang har jeg ryddet op alle steder, jeg kan – jeg startede med kontoret, og nu gælder det varelageret. Og så nyder jeg, at jeg for første gang i mit liv har kunnet holde juleferie, fortæller Conni Grønvall, der undervejs i de praktiske gøremål også har brugt meget tid på at reflektere over både sit arbejdsliv og coronapandemien.

– Som butiksindehaver kan man jo være bange for, at corona gør, at folk vænner sig til at handle online. Så jeg har brugt meget tid på at reflektere over, om jeg gør det rigtige med min butik, og om jeg burde gøre noget anderledes for at følge med tiden. Men jeg håber og tror, at når vi er ude på den anden side, så vil folk gerne dyrke nærheden og den personlige relation, som der også ligger i at gå ind i en fysisk butik, siger ejeren af Frøken Grønvall, der indtil videre ikke har webshop eller anden form for online-handel under nedlukningen. Der er derfor ingen indtægter for Conni Grønvalls virksomhed lige nu, og hun understreger, at hun tripper for at komme i gang igen.

– Det er klart, at det er en katastrofe, når en butik som min, er pålagt at holde lukket. Så det er ikke en kærkommen mulighed for refleksion, men en dyr mulighed, jeg forsøger at vende til noget positivt, siger Conni Grønvall, der understreger, at muligheden for online-salg kan blive nødvendig, skulle restriktionerne forlænges.


Foto: Jacob Jepsen

Har arbejdet siden marts

Frøken Grønvall tæller to ansatte foruden Conni Grønvall selv. Og hvor hendes førstedame er hjemsendt, hjælper hendes elev i disse dage til med praktiske gøremål.

– Vi er ikke så mange, men det er jo nok, når man skal sende folk hjem på løn, siger Conni Grønvall, der også planlægger at søge statens hjælpepakker. Forretningen kan indtil videre holde skindet på næsen ved at tære på den opsparing, Conni Grønvall har banket op det seneste år, fortæller hun.

– Hele sidste år holdt jeg ingen ferie efter marts måned. Jeg tænkte, at hvis der kommer en bølge mere, så skal jeg bare tjene penge ind og være på min pind. Så min sommerferie er nu her under nedlukningen, griner Conni Grønvall, der lige nu også får god tid til at dyrke sine veninder og gå lange ture, fortæller hun. Og selvom nedlukningen har åbnet for andre prioriteringer, ser Conni Grønvall med længsel frem til en genåbning, som hun tror på bliver den 7. februar.

– Jeg er den fødte optimist, så jeg beder til, at det lykkes, siger Conni Grønvall.