Nato rykker massivt ind i Østersøen

Nato rykker massivt ind i Østersøen
Fregatten Niels Juel vender måske tilbage til Rønne Havn. I hvert fald blev den tirsdag indsat i Natos flådestyrke i Nordatlanten og Østersøen, og 14 dage i september deltager den i en øvelse i Østersøen. Arkivfoto: Anette Vestergaard
NYHED | ABONNENT | 6. SEP 2023 • 19:00
Henrik Nielsen
Journalist
NYHED | ABONNENT
6. SEP 2023 • 19:00

I weekenden begynder flådeøvelsen Northern Coasts med deltagelse af mange Nato-lande og Sverige.

Krigsskibe fra 13 Nato-lande og Sverige deltager, når forsvarsalliancen Nato i denne uge tager hul på årets udgave af flådeøvelsen Northern Coasts, der foregår ved Estland og Letland samt i den østlige og den centrale del af Østersøen. Formålet med øvelsen er at træne taktiske procedurer i kystfarvande i et nationalt og kollektivt forsvarsscenarie, ikke mindst samarbejdet mellem de involverede flåde-, land- og luftstyrker. Samtidig skal Northern Coasts 2023 intensivere samarbejdet mellem partnerne i Østersøregionen. Det fremgår af en pressemeddelelse fra den tyske flåde, der er ansvarlig for planlægning og gennemførelse af årets øvelse.

– Vi sender et klart budskab om årvågenhed til Rusland: Ikke på vores vagt. Troværdig afskrækkelse skal omfatte evnen til at angribe. Finland og de baltiske stater er næsten 100 procent afhængige af de maritime forsyningsruter gennem Østersøen. Skulle Suwalki-korridoren blive blokeret – og det kan nemt gøres, da der kun er to veje og en jernbanelinje – så står vi tilbage med kun søvejene, og det er der, vi så skal komme igennem, sagde Tysklands flådechef, viceadmiral Jan Christian Kaack, for nylig til journalister i Berlin. Det fortæller nyhedsbureauet Reuters.

Suwalki-korridoren udgør grænsen mellem Polen og Litauen. Den strækker sig fra russiske Kaliningrad i vest til Belarus i øst og er den eneste forbindelse mellem de baltiske lande og Polen og dermed Natos primære område i Europa.

Få fuld adgang til Tidende.dk

Første måned 0 kr.
Herefter 109 kr./md.

Se andre abonnementer her
HVOR DRØMMER VI OS HEN? OM KULTUREN

Hvad skal fremtiden være, når det gælder Bornholm og kulturen. En rækker engagerede og vidende eksperter og læsere bidrager med deres bud. Send gerne dine tanker til debat@tidende.dk.