Mystisk aktivitet ved radar

Mystisk aktivitet ved radar
En mand i hawaiiskjorte tilkaldte sig Forsvarets opmærksomhed, da han sidste år gik rundt omkring et midlertidigt militært område ved Paradisbakkerne. Foto: TV 2/Bornholm
TOPNYHED | ABONNENT | 25. APR 2023 • 05:30
Jakob Marschner
Journalist
TOPNYHED | ABONNENT
25. APR 2023 • 05:30

I bidende efterårskulde gik en ukendt mand i en meget påfaldende hawaiiskjorte rundt og kiggede ind gennem hegnet til den store radar, som Forsvaret forrige år satte op ved Paradisbakkerne. Også ved militære øvelser er der eksempler på, at en ukendt magt følger med, fortæller oberstløjtnant Ulrik Skytte. Bornholms kommandant kan ikke bekræfte, at interessen kommer fra Rusland, men kalder det "naturligt at modstanderen følger med".

Er Rusland til stede på landjorden på Bornholm? Og var Rusland mere specifikt til stede, da Forsvaret i efteråret 2021 midlertidigt satte en ny langtrækkende radar op ved Paradisbakkerne?

Som Bornholms garnisonskommandant kan oberstløjtnant Ulrik Skytte ikke bekræfte, at den ukendte, fremmede interesse for radaren kom fra Rusland. Men at nogen var interesserede og tog radaren i øjesyn på en meget påfaldende måde, har han ikke noget imod at fortælle.

Forsvaret har også oplevet, at en ukendt fremmed magt følger med i øvelser på måder, som Forsvaret ikke umiddelbart havde ventet.

Trods eksemplerne på en fremmed magts tilstedeværelse på Bornholm siger Ulrik Skytte, at der ikke er grund til at være bekymret. Der er grund til at være mere opmærksom, men det er noget andet, siger oberstløjtnanten, der føjer til, at der også kan være gode ting at sige om, at militære modstandere følger med i hinandens bevægelser. I nogle situationer bidrager det til sikkerheden, siger han.

Hvad er der af eksempler på uforklarlig aktivitet på landjorden på Bornholm?

– Vi har gjort nogle observationer. Under en stor russisk øvelse satte vi en ekstra radar op på Bornholm. Til det formål var der oprettet et såkaldt midlertidigt militært område indenfor et klart defineret hegn, fortæller Ulrik Skytte.

– Da vi stod derude og passede på den radar, så vi flere gange en person gå forbi på ydersiden af hegnet, mens han kiggede ind gennem hegnet. Første gang var han klædt i en farvestrålende hawaiiskjorte, der fik os til at tænke ”Det var alligevel specielt”.

– Anden gang vi så ham var senere på dagen. Her havde han skiftet tøj, men til noget, der også var meget påfaldende.

Manden ville gerne ses

Det var midt på efteråret og langt fra varmt den dag ved Paradisbakkerne. Allerede af den grund var manden i hawaiiskjorten umulig at overse.

Var I på noget tidspunkt i tvivl om, at I var vidner til noget ud over det sædvanlige?

– Nej, det var der ingen tvivl om. Den tanke var ganske nærliggende. Det var ikke en påklædning, som man ville vente, for den passede slet ikke ind i det bornholmske normalbillede, siger Ulrik Skytte.

– Men selvfølgelig vil en modstander også interessere sig for sådan en operation som at sætte en ekstra radar op. En gang imellem er det jo også fornuftigt også at kigge forbi fysisk.

Når man tager en hawaiiskjorte på udendørs om efteråret, virker det ikke som om, at man ikke vil ses?

– Nej. Når man kommer i en lidt for påfaldende påklædning, er det nærmere som om, at nogen tænker "Det gør ikke noget, at I ser os".

Ulrik Skytte undgår samtidig enhver tale om Rusland eller russere. Han siger ingen af delene i løbet af Bornholms Tidendes 45 minutter lange interview.

Tør du lægge hovedet på blokken på, at personen var russer?

– Nej, det tør jeg ikke, for jeg har ingen adgang til de informationer, så det ligger udenfor mit vidensfelt, siger Ulrik Skytte.

Afhøring var umulig

Forsvaret kom ifølge oberstløjtnant Ulrik Skytte aldrig til mulighed for at tale med manden i hawaiiskjorten. Det havde i sammenhængen krævet, at man havde inviteret ham inden for hegnet til det midlertidige militære område.

Hvad foretog personen sig?

– Jeg tror bare, at han gik forbi og kiggede. Man skal ikke forestille sig noget, som det kan se ud i en spionfilm. Men vi så den samme person i påfaldende tøj to gange. To slags tøj på to forskellige tidspunkter af dagen og begge gange meget farvestrålende. Og vi tænkte "Det var alligevel mærkeligt", for det var pivkoldt at stå ude på den høj. Det er det jo om efteråret, siger Ulrik Skytte.

Afhørte I den mand, der gik rundt i hawaiiskjorte lige udenfor hegnet?

– Nej. For vi har ikke nogen myndighed udenfor hegnet ind til det midlertidige militære område, der var blevet oprettet. Udenfor hegnet er det et politianliggende.

Gælder det også, selvom manden gik rundt umiddelbart udenfor hegnet, og hans opmærksomhed var rettet ind gennem hegnet?

– Ja.

Dokumenterede I hændelsen med film eller fotos?

– Det ved jeg ikke.

Interesse for øvelser

Ulrik Skytte bekræfter desuden, at Forsvaret også har oplevet en udefrakommende interesse for øvelser på og omkring Bornholm. Oberstløjtnanten ønsker dog ikke at gå i nærmere detaljer om den eller de episoder.

Har tilstedeværelsen af noget usædvanligt og uforklarligt begrænset sig til den ene episode ved radaren?

– Det kan jeg ikke komme ind på. Men det er den episode, som jeg kan komme ind på, fordi det var første gang, at vi så en fysisk interesse for, hvad vi laver. Det er så rimelig lang tid siden nu, og det var før invasionen af Ukraine, så det tør jeg godt at sige nu.

Har I også oplevet en uforklarlig tilstedeværelse eller interesse for de øvelser, som I gennemfører?

– Det kan jeg nok ikke komme specielt meget ind på. Men vi observerede også en interesse ved Defender-øvelsen, hvor amerikanerne simulerede affyringen af et missil ud over vandet.

– Jeg kan ikke sige så meget om, hvordan interessen ytrede sig, for så bliver det meget specifikt. Men vi oplevede en påfaldende interesse, siger Ulrik Skytte.

Var der også her tale om personer, der var til stede?

– Nej, det var ikke personer. Det var noget teknisk.

Ved hvor mange øvelser har I oplevet en uforklarlig tilstedeværelse?

– Det ved jeg ikke. Men jeg kan fremhæve radarepisoden som et konkret eksempel, siger Ulrik Skytte.

Har I også andre indikationer end dem, som du taler om her?

– Ja.

 


Foto: TV 2/Bornholm

 

Interessen er naturlig

Det er naturligt, at der er en særlig interesse for Bornholm, siger Ulrik Skytte. Det sikrer Bornholms beliggenhed midt i Østersøen til en start.

Hvilket formål antager I, at den her uforklarlige tilstedeværelse, som I ser, har til at være til stede på Bornholm?

– Det kan jeg ikke vide i og med, at jeg ikke ved, hvem de er. Men hvis jeg havde været modstanderen, havde jeg selv tænkt "Hvad mon der sker derovre?". Det er naturligt, at der er en interesse for det.

– Man skal også huske, at der også er et godt formål med at holde øje med de andre. Og det er, at man ikke bliver overrasket, når man har viden om eller en fornemmelse af, at en bestemt operation ikke er af offensiv, men af rent defensiv karakter.

Er der grund til at antage, at Rusland konstant er til stede på landjorden på Bornholm?

– Det ved jeg ikke, men Bornholm er vigtig i forhold til indsejlingen til Østersøen. Men om der er en konstant fysisk tilstedeværelse, kan jeg ikke vide, siger Ulrik Skytte.

– Det ville være meget at bruge ressourcer på, men selvfølgelig holder modstanderen øje med, hvad vi laver. Det vil der være en opmærksomhed omkring i og med, at Bornholm har en vigtig placering.

Er du bekendt med lignende aktivitet andre steder tæt på Bornholm, for eksempel i Skåne eller på Sjælland?

– Nej, det er jeg ikke. Jeg skal også være meget opmærksom på kun at tale om Bornholm, og jeg ved det ikke og sætter mig med vilje ikke ind i det. Jeg har kun en funktion på Bornholm, så jeg behøver ikke at vide det, for det spiller ikke ind på mit daglige virke.

Vær ikke bekymret

Som borger på Bornholm er der ingen grund til at være bekymret, siger Ulrik Skytte. Han opfatter på ingen måde Forsvarets oplevelser af en fremmed magts tilstedeværelse som forberedelser til en invasion.

Hvor bekymrende finder du den her uforklarlige aktivitet?

– Det er forventeligt, at parterne har en interesse for hinanden, så i udgangspunktet er jeg ikke bekymret. Det vigtige er, at vi er nødt til at handle på det.

– Jeg synes grundlæggende ikke, at vi som danskere og bornholmere skal være bekymrede for, om en kolonne russiske kampvogne kommer rullende ind på stranden ved Dueodde. Det kommer ikke til at ske, fordi vi er medlem af Nato. Så vi skal ikke være bekymrede, men vi skal være opmærksomme. Der er en stor grundlæggende forskel på de to, siger Ulrik Skytte.

Hvad gør I med de informationer, som I har om uidentificeret eller usædvanlig aktivitet?

– Vi sender en melding til vores foresatte og til politiet, og politiet formidler så videre efter at have vurderet, om det er en politiforretning eller noget, som de for eksempel skal sende til en efterretningstjeneste.

– Det er ikke anderledes, end hvad enhver borger ville, for man kontakter jo politiet, når man gør sig observationer af en slags som den her. Vi systematiserer det måske bare lidt mere ved også at huske at registrere en bils nummerplade eller at skrive ned, at bilen var blå, hvis den var blå.

Hvor mange meldinger af den slags har I givet til politiet?

– Det kan jeg ikke huske på stående fod.

...men vær opmærksom

Forsvaret på Bornholm har reageret på den udefrakommende interesse ved at blive opmærksom på hændelser, der afviger fra det almindelige. Det seneste knapt halvandet år fra tiden umiddelbart efter hawaiiskjorte-hændelsen ved radaren har godt og vel 350 bornholmere ageret ekstra øjne og ører rettet den modsatte vej.

Hvilke skridt har I selv taget i forhold til den her uforklarlige aktivitet, som I har set?

– Vi har startet opmærksomhedsprojektet, der omfatter de lidt over 300 aktive i Hjemmeværnet og lidt over 50 fra reserven. Dem uddanner vi i, hvad de skal og hvad de ikke skal kigge efter, siger Ulrik Skytte.

– Vi skal særligt holde øje med ændringer i normalbilledet omkring militære installationer, men med opmærksomhedsprojektet har vi også en vigtig opgave med at forklare, hvad deltagerne ikke skal holde øje med. Og at det for eksempel ikke er noget Stasi-agtigt om at holde øje med sine naboer.

– Opmærksomhedsprojektet blev iværksat hen over årsskiftet 2021-22, efter at vi havde brugt efteråret til at overveje, hvilke skridt vi skulle tage. Det opstod af, at vi tænkte "Hvad kan vi gøre for at blive bedre til at løse den her opgave?". Det gav anledning til en refleksion, for vi syntes, at vi var nødt til at reagere.

Er der måder, som helt almindelige bornholmere kan hjælpe jer i forhold til den her ualmindelige aktivitet, som I har set?

– Ja. Det vigtige for os er, at man kontakter politiet, hvis man ser noget, som man synes er mærkeligt og skiller sig ud i forhold til sædvanlige. Men det gør bornholmerne vel også allerede. Hvis man ser noget usædvanligt, kontakter man jo politiet.

 

Ulrik Skytte mener ikke, at der er grund til bekymring over, at en fremmed magt følger med i Forsvarets arbejde på Bornholm. Arkivfoto: Jacob Jepsen