Ekspert: Selvfølgelig følger russerne med

Ekspert: Selvfølgelig følger russerne med
Russerne kigger også med, når Danmark udstationerer F 16-fly på Bornholm, påpeger Peter Viggo Jakobsen, lektor ved Forsvarsakademiet. Arkivfoto: Berit Hvassum
NYHED | ABONNENT | 25. APR 2023 • 05:30
Jakob Marschner
Journalist
NYHED | ABONNENT
25. APR 2023 • 05:30

Russerne ville ikke passe deres arbejde, hvis de ikke havde været interesseret i den store radar i Paradisbakkerne, siger lektor ved Forsvarsakademiet. Begge parter spionerer på den anden, siger Peter Viggo Jakobsen om situationen omkring Østersøen.

Det overraskende ville være, hvis Rusland ikke havde interesseret sig spor for den store radar, som Forsvaret forrige år satte midlertidigt op i Paradisbakkerne.

Det siger Peter Viggo Jakobsen, lektor ved Forsvarsakademiet, der er cand.scient.pol. og PhD i international politik og har dansk og nordisk forsvars- og sikkerhedspolitik blandt sine eksperticeområder.

– Selvfølgelig gør de det. Når vi laver noget, der har russernes interesse, kigger de på det. De kigger også på det, når vi for eksempel udstationerer F 16-fly på Bornholm. Vi har også skibe og ubåde, der kigger på russerne, ligesom de har skibe og ubåde, der kigger på os, siger han.

– De er nødt til at vide besked, for hvis de ikke vil opdages af sådan en radar, er de nødt til at vide, hvad det er for en radar, siger Peter Viggo Jakobsen.

– Hvis russerne ikke havde været til stede i situationen omkring den radar, ville de ikke passe deres arbejde. Det er af samme grund, at vi begynder at sætte hegn rundt om kasernerne igen, som det sker i Slagelse lige nu. Det gør vi, fordi vi kan se, at det ikke længere duer med de her åbne kaserner, siger han.

Ligesom oberstløjtnant Ulrik Skytte, garnisonskommandanten på Bornholm, siger også Peter Viggo Jakobsen, at der også kan være gode formål med hvad offentligheden i bred forstand ville forstå som spionage. Ind imellem vælger lande selv at gøre det muligt for militære modstandere at følge med.

– Det sjove er jo så, at nogle gange vil vi faktisk gerne have, at de ser, hvad vi laver. Så det er en afvejning fra situation til situation, hvornår vi gerne vil have, at de ved besked, og hvornår vi ikke vil. Hvis der er nogle ting, som de absolut ikke skal vide noget om, skal vi installere det på nogle store områder, som man ikke umiddelbart kan kigge ind på, siger han.

– Siden 2008 har vi godt kunnet se, at de begyndte at gå den gale vej med russerne, og da de annekterede Krim i 2014, blev det helt klart. På Forsvarsakademiet er vi også begyndt at træne sprogofficerer, der kan tale russisk, efter nogle år, hvor vi trænede nogle, der kunne tale arabisk. Det er en del af det spil, som vi ved, at der kører.

 

Peter Viggo Jakobsen på besøg på Bornholm under nytårsparole i 2016, flankeret af tidligere kommandant Holger Fuglsang-Damgaard. Arkivfoto