“Foråret var en ret vigtig årstid i middelalderen”

“Foråret var en ret vigtig årstid i middelalderen”
Tove Skovgaard og pigerne Vilma og Asta var i fuld gang med at lave en majkrans på åbningsdagen på Bornholms Middelaldercenter. Foråret var nemlig en vigtig årstid i middelalderen, hvor man fejrede, at man igen kunne dyrke sine afgrøder og få nok mad på bordet. Foto: Berit Hvassum
| ABONNENT | 2. MAJ 2021 • 10:58
| ABONNENT
2. MAJ 2021 • 10:58

SÆSONÅBNING

Lørdag åbnede Bornholms Middelaldercenter for en ny sæson med gratis entré og halv pris på sæsonkort.

Og som noget nyt tjek af coronapas ved indgangen.

Der var ikke kø, da Bornholms Tidende ankom til det store frilandsmuseum ved middagstid, men løbende kom der flere og flere gæster til.

Ansatte og frivillige stod iført deres middelalderdragter klar til at fejre forårets komme.

– Vi fejrer, at det endelig er forår. Det var en ret vigtigt årstid i middelalderen, for der var sulten begyndt at komme og forrådet var brugt op over vinteren. Når foråret kom, kunne de igen samle urter og få mere mad, og det fejrede de, fortæller Tove Skovgaard, der er frivillig formidler på Bornholms Middelaldercenter.

Sammen med et par andre frivillige er hun og pigerne Vilma og Asta ved at lave en majkrans, der skal hejses på en majstang.

– Vi vil meget gerne have gæster til at hjælpe med at sætte grene og blomster i, når de kommer forbi. Lige nu har jeg de her to søde piger til at hjælpe os, siger Tove Skovgaard.

Veninderne Asta og Vilma går rundt om kransen og finder gode steder at sætte en blomst.

– Det er sjovt at være her, siger Asta.

– Og vi hjælper til, siger Vilma.


Vilma hjalp med at lave en majkrans til majfesten i Bornholms Middelaldercenter. Hun var iført en kappe, som hendes moster havde syet. Foto: Berit Hvassum

Åbent både inde og ude

Oppe ved stormandsgården står Lena Mühlig, der er formidlingschef på Bornholms Middelaldercenter.

I dag står hun for formidlingen af middelalderlege som tovtræk, røv mod røv og fedtpind, hvor forældre og børn selv kan prøve kræfter med nogle af legene.

Ifølge Lena Mühlig forløber åbningsdagen stille og roligt.

– Det virker til, at der er fint med mennesker. Vi har jo fået dejligt vejr, og det betyder meget for et sted som os, siger hun.

I de omkringliggende bygninger ved stormandsgården hænger der skilte, som viser, hvor mange personer, der må være i de forskellige bygninger, og minder om, at man skal bruge mundbind.

Lena Mühlig fortæller, at gæsterne generelt tager reglerne pænt.

– Jeg er bare glad for, at de må komme ind i udstillingerne indenfor. Det måtte de ikke i påsken. Gæsterne tog det pænt, men det er nu dejligt, at vi kan lukke dem indenfor igen, siger hun.

Vennekreds sørgede for nyt tag

Bornholms Middelaldercenter har en vennekreds, som er en forening af mennesker, der hjælper centret med at give gæsterne gode oplevelser.

Inden sæsonåbningen har vennekredsen også sørget for, at gildehuset på middelaldercentret har fået nyt tag.

– Det er lige kommet på. Det er dejligt, at gildehuset nu er tæt igen, så vi i princippet kan have arrangementer og overnattende frivillige igen, siger Lena Mühlig.

Hun fortæller, at middelaldercentret er dybt afhængige af den hjælp, som vennekredsen yder.

– Sådan et tag er dyrt at skifte. Det koster meget i arbejdskraft, som de har lagt frivilligt. Det er vi meget glade for, at de ville, for vi har ikke selv mulighed for at gøre det, siger Lena Mühlig.


Bornholms Middelaldercenter kunne igen åbne for deres indendørsudstillinger, men med begrænsning i antal. Foto: Berit Hvassum

Kong vinter er væk

Lena Mühlig fortæller, at i dag, 1. maj, var en festdag, længe før arbejderklassen tog den til sig som en international kampdag.

– I middelalderen var det en tradition, at man festede, når foråret kom. Man "majede ud" og lavede et stort optog i glæde over, at vinteren var slut. Man lavede en opstillet kamp mellem sommer og vinter, hvor Kong Vinter tabte. Foråret betød meget mere for mennesker dengang, end det måske gør i dag, for husene var jo kolde om vinteren, og forrådet blev spist op, så man glædede sig til den her tid, siger hun.

Selvom der i dag ikke længere er tale om, at vi sulter efter mad ved forårets komme, er der kommet en anden slags sult efter vinteren og nedlukninger: Sulten efter oplevelser.

Den sult kan man nu blandt andet stille ved at besøge Bornholms Middelaldercenter.