– Hvis du spørger min kone, vil hun nok sige, at jeg lidt er en jammergøj. Men som kunstner må man også have filtrene åbne. På den måde bliver man måske mere sårbar og forsvarsløs mod melankoli. Men bare det at vågne op og tænke over, at jeg nu endnu en gang skal padle op ad floden for at få noget så gement som tag over hovedet og noget at spise, det kan godt forstærke min melankoli. Det er jeg træt af, siger han og forklarer, at det at insistere på friheden til at skabe og være herre i eget hus også har en pris.
– Det er jo de færreste kunstnere, der lever fedt af deres kunst. Men det, der giver mig mod til at fortsætte i stedet for at hoppe ud fra en bro, er jo, at der er en mening med at skabe og fortælle historier.
Er det meningen med livet?
– Den overordnede mening med livet er reproduktion. Det er den eneste reelle mening, jeg kan finde. Men jeg finder også mening ved at være et sted som her, hvor man kan have en samtale med kunstnere, der for længst er døde. Og med eksistensen i det hele taget.
Kvart i for sent
Michael Geertsen nikker mod rummet forenden af gangen, hvor han i øjeblikket udstiller kulsorte værker, som er skabt ud fra en dialog med afdøde keramiker Hans Hjorth. Med Hjoths gamle støbeforme har han skabt sine egne skulpturer – som en musiker ”sampler” gamle melodier til ny musik. For ifølge keramikeren er det en utopi at tro, at man kan skabe noget helt nyt, men ved at stjæle fra historien med arme og ben og sætte det sammen på sin egen måde kan man skabe et udtryk og udsagn, der alligevel er ens eget, og forhåbentlig prikke til folks undren og refleksion, for kunst skal ikke bare være æstetiske objekter, men være som en sten i skoen, mener kunstneren.