Meget svære budgetforhandlinger: Partierne er langt fra hinanden

POLITIK | BORNHOLM | GRATIS
1. SEP 2021 • 15:49
Jakob Marschner
Journalist

Meget svære budgetforhandlinger: Partierne er langt fra hinanden

På førstedagen af kommunalbestyrelsens forhandlinger om næste års kommunebudget står det onsdag eftermiddag på Hotel Griffen i Rønne helt klart, at det bliver ualmindeligt svært at nå frem til et forlig om budgettet.

Forhandlere fra alle partier fortæller samstemmende, at partierne står meget langt fra hinanden. Flere beskriver, at opgaven egentlig ikke er særlig meget sværere, end den har været de seneste år – men at partiernes meget forskellige ønsker til budgettet i praksis gør arbejdet meget vanskeligt.

Opdateret klokken 16.15: Forhandlere fra flere partier fortæller Bornholms Tidende, at alle partier har afvist det udspil, som borgmester Thomas Thors tidligere onsdag kom med på vegne af Socialdemokratiet. En enkelt forhandler siger i spøg, at vedkommende ikke en gang er sikker på, om Socialdemokratiet står bag borgmesterforslaget.

Opdateret klokken 16.25: Hvert af kommunalbestyrelsens partier har onsdag eftermiddag forsynet hvert forslag i Socialdemokratiets udspil med enten rød, gul eller grøn farve alt efter, om forslaget er acceptabelt, uacceptabelt eller et sted midt imellem. Øvelsen tjener til at skaffe et overblik over partiernes positioner. Resultatet af hvad en deltager beskriver som "blinklyslegen" er i øjeblikket ved at blive gjort op.

Uenighederne handler om begge de to hoveddele af kommunebudgettet: Hvordan man skal finansiere kommunens løbende drift – og hvilke nybyggerier kommunen skal prioritere. Omkring nybyggerierne handler uenighederne desuden om hvilken rækkefølge man skal bygge hvad i.

Ifølge Bornholms Tidendes oplysninger står særligt Socialdemokratiet meget fast på den mindst 112 millioner kroner dyre plan om at samle flere af kommunens administrative medarbejdere på færre adresser med centrum og borgmesterkontor på Snorrebakken udenfor Rønne. Andre betydelige uenigheder handler om hvad Dams Gård i Rønne skal bruges til.

Da Enhedslisten først på dagen offentliggjorde sit udspil om budgettet var samlingen på Snorrebakken og to andre adresser pillet ud. Allerede af den ene grund stod det her klart, at vejen til et forlig om budgettet kan blive meget besværlig.

Borgmester Thomas Thors (S) har ikke noget oplagt flertal bag sig uden Enhedslisten – og søger han i stedet et forlig med kommunalbestyrelsens borgerlige partier, bliver knasterne bare nogle andre.

– Du kan jo se de budgetforslag, som partierne har spillet ind med. Det stikker jo i øst og vest, siger en deltager i forhandlingerne.

Omkring kommunens løbende drift skal politikerne finde cirka 60 millioner kroner, som budgettet i øjeblikket er i ubalance med. Beløbet er blevet justeret flere gange, og kommunalbestyrelsen vil på budgetseminarets andendag i morgen igen modtage nye korrektioner.

På bordet har de 23 kommunalpolitikere et katalog med spareforslag for sammenlagt 40 millioner kroner. Mange af forslagene er i høringsfasen blevet betegnet som virkelig barske, og de fleste partier har strakt sig langt for at bruge kataloget mindst muligt.

– Det er let at finde et flertal bag en masse ting, som vi ikke ønsker. Men det kommer der jo ikke et budgetforlig ud af, siger et medlem af kommunalbestyrelsen.

– Jeg har aldrig set os være så langt fra hinanden før, siger et andet medlem.

– Det er vist meget godt, at vi også har tid til at forhandle i morgen, siger en tredje.

De seneste år har tidligere borgmester Winni Grosbøll (S) kunnet præsentere et forlig om kommunebudgettet om eftermiddagen på budgetseminarets andendag.

– Det tror jeg ikke, at vi kan i år. Det bliver senere på dagen i morgen, og måske bliver det sent, siger et medlem af kommunalbestyrelsen.Flere nyheder