Leder: Hurra for åbningen!

Leder: Hurra for åbningen!
Restriktionerne i forbindelse med corona er blevet lempet, og mange børn kan nu komme tilbage til de skoler, de ikke har været på siden før jul. Arkivfoto: Berit Hvassum
| ABONNENT | 22. FEB 2021 • 16:07
Af:
Øjvind Hesselager
| ABONNENT
22. FEB 2021 • 16:07

LEDER

Næste mandag bliver en festdag for landets grundskoler, eleverne, lærerne og forældrene. Restriktionerne i forbindelse med corona er blevet lempet, og mange børn kan nu komme tilbage til de skoler, de ikke har været på siden før jul.

Det mest tankevækkende er, at vi har vænnet os til at agere i en situation, hvor man kan skrive en sætning som ovenstående.

Mange elever har ikke været i skole i hele januar og hele februar. Det burde jo være en sensation – men i den verden, vi lever i, er det bare en lille parentes i et forløb, der langt fra er slut.

Alt tyder i skrivende stund på, at vi skal gennem hele 2021, før vi står med en verden, hvor covid-19 og dens mange muterede afarter er så meget under kontrol, er vi kun oplever små sporadiske udbrud, der ikke forstyrrer alt liv.

 

Hvor er vi blevet dygtige
til at opfinde alternative modeller,
så mennesker alligevel kan
håndtere livet, selv om vi er
under en voldsom og konstant trussel.

 

Og selv om skolerne åbner, bliver intet som før af den grund. Alle børn over 12 år og alt personale på skolerne skal podes to gange om ugen.

Hvordan det skal foregå i praksis, kan være svært at fastslå nu, men sikkert er det, at der skal tænkes skarpt, kreativt og meget ”ud af boksen” før der er styr på den del af genåbningen.

Når vi engang står på den anden side af denne pandemi, vil det måske være noget af det opløftende, vi kan samles om. Hvor er vi blevet dygtige til at opfinde alternative modeller, så mennesker alligevel kan håndtere livet, selv om vi er under en voldsom og konstant trussel.

Samtidigt kan vi med et vist håb skele til, hvilke regionale lempelser der kommer oven i skolernes åbning over hele landet.

– Der er åbnet for, at der kan ske regionale åbninger, og der er Bornholm selvfølgelig i fokus. Det er selvfølgelig interessant for os, også i den udstrækning det kan omfatte detailhandlen, lyder det fra borgester Thomas Thors (S).

På et Bornholm, hvor vi svinger mellem at have en til fem smittede, kan det godt virke besynderligt, at vi ikke kan åbne vores butikker. Og vi er vel også der, hvor der ville være skønt, hvis cafeerne kunne få lov at servere en kop kaffe – i det mindste udendørs. For eksempel. Der er mange, der godt ville pakke sig ind i ekstra trøjer for den oplevelse. Også for at støtte det lokale handelsliv, der i den grad har kæmpet for at holde humøret oppe og udvikle forretningen under nedlukningen.

Nej, det er langt fra hele livet, vi har fået tilbage. Men skolernes genåbning er trods alt et vigtigt signal. Børn og unge, der sjældent selv bliver ramt alvorligt af sygdommen, har måtte lide store ofre.

Nu får de noget af livet tilbage. Det har de i den grad fortjent. Det har de lærere, der har knoklet med at få presset kompetent og varieret undervisning ud af en lille skærm også. Og mon ikke også der sidder en hel del forældre, der trænger til en pause fra rollen som undervisningsassistent?

Vi har fået et lille håb. Det har vi fortjent. Tak for det!