Leder: Energiø uden forbindelse til Bornholm

Leder: Energiø uden forbindelse til Bornholm
LEDER | BORNHOLM | ABONNENT | 25. NOV 2021 • 05:30
LEDER | BORNHOLM | ABONNENT
25. NOV 2021 • 05:30

Der er stadig grønt håb uden forbindelse til den nye store energiø. Men det er vigtigt, at politikerne kæmper for en forbindelse.

Det er fantastisk, at den store energiø syd for Bornholm, der skal sprede økonomisk vækst og grøn udvikling for os og resten af verden, tog endnu et skridt i den rigtige retning onsdag.

Her blev Energinet enige med det tyske firma 50 Hz og det belgiske selskab Elia om en samarbejdsaftale, der gør det muligt at forbinde de to planlagte energiøer i Østersøen og Nordsøen med henholdsvis Tyskland og Belgien.

Sådanne forbindelser er altafgørende for, at det giver mening at bygge de gigantiske vindmølleparker. Hvis strømmen ikke kan komme ud til kunderne, så giver det ingen mening at producere den.

Bornholm skal smede, mens jernet er varmt, og få koblet sit eget elnet med vindmøller på den kommende energimotorvej mod Tyskland.

Men det er bekymrende, at forbindelsen til det bornholmske el-net ikke er nævnt i de nye aftaler. Bornholm skal smede, mens jernet er varmt, og få koblet sit eget elnet med vindmøller på den kommende energimotorvej mod Tyskland. Så kan vi både købe og sælge el på endnu bedre vilkår. En sådan sammenkobling vil gøre, at det nuværende søkabel til Sverige ikke bliver flaskehals for vindmølle- og solcelle-strøm fra Bornholm.

Ifølge borgmester Thomas Thors er det økonomi, der står i vejen for at forbinde ledningerne. Her ligger en politisk udfordring for både den gamle og den nye kommunalbestyrelse. Den skal løftes for at hjælpe vores grønne håb.

Heldigvis er forbindelsen mellem de to el-net ikke afgørende for vores grønne vækst-eventyr, selvom det kan blive mindre uden. Den store energiø, der onsdag rykkede et skridt nærmere Bornholm, vil stadig kunne kræve masser af off-shore aktivitet i Rønne Havn, ligesom de vilde mængder af havvindmølleenergi stadig tegner til at runde Bornholm i et gigantisk transformatoranlæg på 90 hektar eller store fodboldbaner. Det giver mulighed for at omdanne strømmen til brændstof for skibe og fly - det såkaldte power to x - som kan skabe vores økonomiske fremtid.

Onsdag var en glædens dag for den plan.