Kystsikring er mulig trods fredning

Kystsikring er mulig trods fredning
Der er gang i arbejde med kystsikring mellem Nebbe Odde og Hvide Odde i Rønne. Foto: Jacob Jepsen
| ABONNENT | 28. AUG 2020 • 06:44
Af:
henrik-nielsen
| ABONNENT
28. AUG 2020 • 06:44
MILJØ

Det vakte undren i Danmarks Naturfredningsforening Bornholm, da den opdagede, at der var gang i arbejde med kystsikring mellem Nebbe Odde og Hvide Odde i Rønne. Kyststrækningen er nemlig fredet, og så kræver det normalt, at fredningsnævnet udsteder en dispensation.

– Os bekendt var der ikke givet nogen dispensation af fredningsnævnet, så det skrev vi til kommunen, fortæller næstformand Jens Christensen fra naturfredningsforeningen, som selv sendte henvendelsen til regionskommunen.

"Kysten på den konkrete strækning er beskyttet af en fredning, som siger, at der ikke må ske ændringer i den bestående tilstand af hverken skrænt eller strand. Arbejdet på kysten må derfor kræve en dispensation fra fredningen, men så vidt vi er orienteret, er der ikke givet sådan en dispensation", skrev han og bad på Danmarks Naturfredningsforening Bornholms vegne kommunen om at opklare sagen og eventuelt stoppe arbejdet.


Kommunen har kompetencen

Jens Christensen har efterfølgende hørt fra regionskommunen, der meddeler, at der er indhentet de nødvendige tilladelser til det arbejde, der er i gang. Det er sket efter nogle regler, som har gjort det nemmere at få de nødvendige tilladelser.

– For et par år siden under den tidligere regering lempede man reglerne for, hvornår man kan foretage kystsikring, siger Jens Christensen.

De nye regler overtrumfer ifølge ham de gamle bestemmelser i fredningen, hvorfor en dispensation fra fredningsnævnets side ikke var nødvendig i det aktuelle tilfælde.

– Sagen har sådan set fulgt reglerne, men det vidste vi ikke noget om, da vi skrev til kommunen, siger han.

Etablering og udvidelse af kystbeskyttelse på og langs de danske kyster forudsætter en tilladelse efter kystbeskyttelsesloven. Den 1. september 2018 blev kompetencen overført til kommunerne. Derudover blev sagsgangen forenklet, idet en tilladelse til kystbeskyttelse erstatter en række dispensationer og tilladelser efter anden lovgivning, fremgår det af Kystdirektoratets hjemmeside.