Kraftigt fald i både smittede og testede
Testcenteret på Ullasvej i Rønne. Foto: Berit Hvassum

13. JAN 2021 • 08:07 • AF JAKOB-NOERMARK • GRATIS

Kraftigt fald i både smittede og testede

CORONA

Færre bornholmere er de seneste dage blevet testet for covid-19. Lederen af det lokale testcenter, Helle Holm, håber, at flere vil bestille tid, så man får det bedst mulige overblik over epidemiens udvikling og undgår et stort mørketal ligesom i foråret, hvor de danske sundhedsmyndigheder ikke rådede over samme testkapacitet som nu.

– Det er helt sikkert en opfordring fra os, at flere bliver testet, siger Helle Holm.

– Der er faldende interesse efter jul. Vi tester kun en tredjedel af, hvad der blev testet i november og december, forklarer hun.

Siden i torsdags er de faldende testtal blevet særligt tydelige. Mellem 200 og 400 personer er blevet testet om dagen, og man skal tilbage til oktober for at finde flere dage i træk med testantal på det niveau. Gennem det meste af december blev der på hverdage testet mindst 600 bornholmere, og på de travleste dage, når podebilen var på opgave, oversteg antallet af testede 1.000 personer. Det skete fem gange i december.

At færre efter nytår bestiller tid til podning, skyldes ikke, at regionens testcenter har skruet ned for aktiviteten.

– Vi har samme kapacitet på testsiden. Vi kan teste 750-800 om dagen på testcentret plus den mobile enhed, siger Helle Holm.

100 om dagen hos Falck

I november og det meste af december kunne man som privatperson kun blive testet i offentligt regi. Nu er der et privat alternativ. På Falcks lyntestcenter, der ikke indgår i seruminstituttets tal, testes der i gennemsnit cirka 100 personer om dagen.

De seneste tre døgn er en enkelt person testet positiv på lyntestcentret i Søndermarkshallen.

Lavt smittetryk

I alt er der siden i torsdags, 7. januar, blevet testet knap 1.300 personer med bornholmsk adresse i de offentligt drevne testcentre. Den gode nyhed er, at disse test blot har resulteret i seks positive prøvesvar, viser tirsdagens statistiske covid-19-overblik fra Statens Serum Institut. Det vil sige, at under 0,5 procent af de foretagne prøver har været positive.

Det er oplagt at tro, at den faldende interesse for at blive testet blot er et udtryk for, at der for øjeblikket er få smittetilfælde på Bornholm, og færre derfor har behov for at bestille tid til podning, fordi de har været i kontakt med smittede. Testcentrets leder er dog ikke fuldstændig enig i den analyse og påpeger, at sammenhængen mellem testede og smittede også går den modsatte vej.

– Der bliver heller ikke testet så mange nu, siger hun.

Tirsdagens opdatering føjede to nye bekræftede smittede til statistikken. Ud af landets 98 kommuner har Bornholms Regionskommune aktuelt tredjefærrest smittede over de seneste syv dage, når man tager højde for indbyggertallet.

Der er i denne uge tre testmuligheder i den mobile testenhed, som i mandags var forbi Nexø, onsdag kommer til Hasle (klokken 10-13 ved rådhuset) og fredag vil være at finde i Svaneke (klokken 10.30-13.30 ved Frem).

Bil lugtede af narko
25. JAN 2021 • 09:17 • GRATIS

Bil lugtede af narko

Bornholms Tidende
Nørregade 11-19
DK-3700 Rønne
CVR Nr: 35244115

Tlf.: 5690 3000
E-mail: Redaktionen

Chefredaktion
Øjvind Hesselager (chefredaktør)
oh@bornholmstidende.dk

Direktion
Kim Eland (adm. direktør)

Webmaster: Webmaster

Kontakt
Kontakt os
Abonnementsbetingelser
Cookie og privatlivspolitikHotline
Har du et tip eller hastende
redaktionelle henvendelser uden
for kontortid er du velkommen til at bruge linket her:Tip avisen.

© Copyright 2021 Bornholms Tidende.