Kommunen vil holde fast i at give piger på 12 til 17 år gratis prævention

| ABONNENT | 6. NOV 2019 • 09:47
Af:
jakob-marschner
| ABONNENT
6. NOV 2019 • 09:47
Bornholmske piger mellem 12 og 17 år har de seneste tre år kunnet få gratis prævention udleveret. Målet har været at bringe antallet af både unge mødre og uønskede graviditeter ned. Det har været så stor en succes, at regionskommunen nu gerne vil gøre ordningen permanent.

I løbet af de tre år er der blevet udleveret markant mere prævention, end kommunen havde forudset. Alligevel er udgifterne blevet mindre, end man på forhånd havde troet.

Både sidste år og i år havde kommunen regnet med, at den gratis prævention ville koste lige omkring 60.000 kroner. I virkeligheden blev udgifterne kun 46.000 kroner sidste år og 47.000 kroner i år.

Det skyldes, at mange af de unge piger har valgt p-piller, som er billigere, fremfor dyrere flerårige spiraler. Fra og med næste år regner man dog med, at projektet bliver en smule dyrere. Det skyldes, at en del af pigerne forrige år fik prævention, der virker i tre år, og at virkningstid dermed løber ud næste år.

Det fremgår af den afsluttende rapport fra Projekt Gratis Prævention, som børne- og skoleudvalget blev bedt om at godkende på sit møde i går.

Ud over kommunen har også Bornholms Hospital, de praktiserende læger og de bornholmske apoteker været en del af projektet om den gratis prævention. Udgifterne har kommunen betalt.

Interessen var bredere end ventet

Når helt unge piger bliver gravide imod deres ønske, fører det i en del tilfælde også udgifter med sig for kommunen. Før projektet gik i gang, regnede man derfor med, at kommunens udgifter til den gratis prævention ville være tjent hjem, hvis blot én uønsket graviditet blev undgået.

Da projektet blev sat i søen forrige år, sigtede det mod en ret lille gruppe af unge piger, der mistrives socialt og personligt. Undervejs viste målgruppen sig dog at være ”markant større”, end man først havde ventet, fremgår det også af projektets slutrapport: Også helt velfungerende piger har taget imod tilbuddet.

I år er mest prævention blevet udleveret til 17-årige piger. Lige over en tredjedel af de 239 piger, der i år har brugt tilbuddet, har været 17 år gamle. Sidste år var de 16-årige oppe på siden af de 17-årige som de hyppigste modtagere.

I alt otte bornholmske piger på 12 år har fået udleveret gratis prævention i de tre år, hvor tilbuddet har fandtes. I samme periode har i alt 20 piger på 13 år fået udleveret gratis prævention.

Det var i går ikke muligt at få en kommentar fra regionskommunens servicedirektør Trine Dorow.