Peter Juel-Jensen efterlyser transitaftale: 'Regeringen har siddet på hænderne'

Peter Juel-Jensen efterlyser transitaftale: 'Regeringen har siddet på hænderne'
Peter Juel-Jensen (V) mener, at den danske regering burde have indgået i dialog med svenskerne om en trafikkorridor, så bornholmerne ikke igen bliver ramt af nye svenske indrejserestriktioner. Arkivfoto: Berit Hvassum
NYHED | BORNHOLM | ABONNENT | 16. DEC 2021 • 16:12
Jesper Gynther
Journalist
NYHED | BORNHOLM | ABONNENT
16. DEC 2021 • 16:12

Fra den 21. december skal også danskere kunne vise et gyldigt coronapas for at kunne rejse ind i Sverige. Det får Bornholms Passagerforening og folketingsmedlem Peter Juel-Jensen (V) til at efterlyse, at den danske regering snart får åbnet dialogen med den svenske regering om at etablere en trafikkorridor for bornholmere.


Den svenske regering skærper nu sine forholdsregler omkring det nye coronaudbrud.

– Vi ser en stigende smittespredning i Europa, men også i vores nabolande og i Sverige har vi nu krav om covid-pas med indrejse fra alle lande undtagen de nordiske lande. I dag vil regeringen træffe en sådan beslutning, at det også bliver et sådant krav for de nordiske lande, siger den svenske statsminister Magdalena Andersson til tv-stationen SVT.

Udmeldingen møder forståelse hos Bornholms Passagerforening, der godt kan forstå, at man er nødt til at gøre noget for at begrænse smitten.

– Helt grundliggende er det okay. Det er irriterende, men det har de fleste restriktioner jo været, og sådan er det, siger formand Ann Hartl, der mener, at det vil være forholdsvist nemt for de fleste at efterkomme kravet om coronapas.

Dog mener passagerforeningens formand, at restriktionen igen gør ønsket om en transportkorridor gennem Sverige for bornholmere relevant.

– Vi havde helst set, at der var en form for bindende aftale, så vi bornholmere ikke ses som indrejsende, men som gennemrejsende, som ikke tager ophold i Sverige. Det har været ønsket længe og siden sidste år, hvor der blev lukket helt for grænsen, siger Ann Hartl, der har drøftet ønsket påny torsdag til et møde i trafikkontaktrådet.

Juel-Jensen efterlyser dialog

Det bornholmske folketingsmedlem Peter Juel-Jensen (V) mener også, at en transportkorridor vil være en god idé, og han mener, at den danske regering burde have indgået i dialog med svenskerne om det for lang tid siden.

– Jeg synes, det er dybt mærkværdigt, at man ikke har lært af sidste år, dengang hvor epidemien var ved at løbe fra os. Vi vil ikke på Bornholm føle os overladt til os selv og faktisk efterladt som sidste gang, da svenskerne indførte restriktioner uden at gå i dialog med Danmark, eller da Danmark indførte restriktioner uden at gå i dialog med svenskerne, siger han.

Han mener, at den danske regering har "siddet på hænderne" i løbet af året, og nu står vi i en ny vinter med høje smittetal og nye indrejserestriktioner.

– Det er bare ikke i orden. Vi skal jo bruge de tider, hvor udfordringen ikke er der til at lægge en plan for, hvordan vi skal håndtere det, når udfordringen lige pludselig er der, siger han og peger på, at det ikke kun gælder coronarestriktioner, men også når indrejseregler ændres på grund af terror eller andre ting, som gør, at grænserne lukkes.

Vigtigt med korridor

En trafikkorridor er meget nødvendig for bornholmerne af flere årsager, mener Peter Juel-Jensen. Det vil nemlig være svært at øge befolkningstallet på Bornholm, hvis det er besværligt at komme herover, mener han.

– Når vi ikke kan være sikker på at komme igennem Skåne, og hele tiden bliver udfordret af diverse besværligheder, så rykker vi Bornholm væsentligt længere ud i Østersøen. Det har en konsekvens på vores skattegrundlag og indbyggertal og også på vores beskæftigelsessituation.

Vi skal have opmærksomhed på det her, ellers bliver det for vanskeligt at være bornholmer

Peter Juel-Jensen (V), folketingsmedlem

– Vi skal have opmærksomhed på det her, ellers bliver det for vanskeligt at være bornholmer, og vi gør tingene meget sværere for dem, som enten bor på Bornholm eller har tænkt sig at gøre det eller vil investere i Bornholm, og det synes jeg bare ikke, at vores skønne ø fortjener, siger han.

Peter Juel-Jensen har bedt sin partikollega Kristian Pihl Lorentzen (V) om at tage ønsket om en trafikkorridor med sig, når han skal til møde torsdag i Folketingets transportudvalg, der skal drøfte bornholmeranalysen, som er en undersøgelse af kapacitetsforholdene på færgeforbindelserne til og fra Bornholm.


Her er de papirer, du kan bruge

Fra 21. december kræver Sverige, at indrejsende også fra Danmark kan fremvise corona-dokumentation for at kunne rejse ind i Sverige.

Også efter den svenske sundhedsstyrelses pressemøde torsdag har det været uklart præcis hvilke dokumenter svenskerne vil betragte som gyldige. I Danmark henviser Udenrigsministeriet til den svenske hjemmeside krisinformation.se, der oplister disse dokumenter:

"For udenlandske statsborgere over 18 år, der rejser fra eller via EU/EØS (...), er der krav til, hvilke certifikater du skal fremvise ved ankomsten til Sverige.

Du skal bruge et af følgende certifikater:

EU-covid-certifikat (gælder for alle lande eller tilsvarende certifikater udstedt i EU/EØS, Schweiz, Andorra, San Marino eller Vatikanstaten.

En højst 72 timer gammel negativ covid-19 test.

Et mindst 14 dage gammelt vaccinecertifikat for fuldt vaccinerede udstedt i et såkaldt "godkendt land", hvis vaccinecertifikat svarer til EU's covid-certifikat."