Men det er samtidig lige præcis det, der er kernen i det: Én af de vigtigste fordringer ved at være forælder er at vænne sit afkom til ting, de ikke kan lide. Lektier, hårvask, solcreme og hvilken essentiel grøntsag, de nu end har valgt ikke at kunne forlige sig med eksistensen af. Det er styrkende for karakteren at tage de kampe hver eneste dag. Ligesom det er vigtigt for at begå sig i den komplekse moderne verden, at man er rede til kulturmødet med det vildtfremmede og har en basal forståelse for, hvornår et måltid er ypperligt, hvornår det er kunst, og hvornår det bare er mad.
Det var det sidste, min mor gik efter. Der var tre børn, der skulle have mad hver dag, der var altid nogen, der havde sat sig for, at de ikke kunne lide det eller det andet, og hun magtede ikke krigen, så hun gik på kompromis. Hvis det komplekse middagsmåltid er at sammenligne med et kort over Vestbredden, hvor bosætterenklaverne ligger som huller strøet med løs hånd og holdt sammen med et net af korridorer gennem de palæstinensiske områder, var aftensmaden, da jeg var barn, et kort over Sovjetunionen, hvor alt det, der engang havde været selvstændige lande, nu havde den samme grønne farve fra Lübeck til Beringsstrædet.
Tre urørte pakker margarine
I protest mod barndommens evindelige kompromisgryderetter satte jeg mig for at lære at lave mad, da jeg flyttede hjemmefra. Allerførste gang jeg var ude at handle, købte jeg tre pakker margarine, fordi de var på tilbud, og jeg troede, at det var sådan, man var voksen. Tre måneder senere smed jeg tre urørte pakker margarine ud, fordi jeg i mellemtiden havde fundet ud af, at olivenolie fandtes i verden.